Приклад «господарності»: бруківку уклали взимку, щоб навесні зняти й перекладати?

Приклад «господарності»: бруківку уклали взимку, щоб навесні зняти й перекладати?

Капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Замковій обростає новими витками скандальності. Спочатку громадське обурення викликав сам факт початку земельно-будівельних робіт у холодну пору року. Тепер місцеві жителі на сторінках Фейсбуку звинувачують організаторів ремонту в тому, що бруківку на тротуарах вимостили неякісно — в багатьох місцях вона «попливла», «з’їхала» чи навіть просіла, утворивши нові ями на тротуарі.

\"ПрикладНагадаємо, темі капітального ремонту дороги й тротуарів по вулиці Замковій газета «Звягель» присвятила публікацію в №50 від 17 грудня 2021 року. Тоді ми процитували народного депутата Дмитра Костюка, який стверджував: «Було два варіанти: робити чи не робити, варіанта робити при хорошій погоді не було».

Далі йшло пояснення від нардепа, як головного ініціатора ремонту, де він розповів, чому роботи почалися в листопаді і наголосив, що слід сприймати як добро взагалі той факт, що вони відбуваються, оскільки кошти в Новоград вдалося залучити позапланово.

«У жовтні я розмістив на своїй сторінці допис про те, що в області залишилися зекономлені кошти з дорожнього фонду, і запропонував обласній державній адміністрації провести за них капітальний ремонт вулиці Замкової в Новограді (дорожнє покриття і тротуари). Зрозуміло, що погода може не порадувати, зрозуміло, що часу бракує, але в цьому випадку ти або робиш, або ні! Варіанту відкласти початок робіт на весну немає. Такий бюджетний процес. Це потрібно знати і розуміти!

За шанс залучити кошти на округ потрібно хапатися. Інакше велике питання: чи взагалі колись без допомоги держави (за кошти місцевого бюджету) відремонтували б цю дорогу.

Тендерна процедура тривала близько місяця (швидше не може бути). Ремонтні роботи максимально оперативно після цього розпочали! Для нас було важливо розпочати роботи в цьому році, щоб кошти зайшли до нашого міста. У подальшому, якщо погодні умови не сприятимуть, буде підстава покласти асфальт у наступному році, дочекавшись оптимальних погодних умов», — писав Дмитро Костюк.

Тим часом будівельники встановили бордюри, поклали перший шар асфальту і вимостили тротуари бруківкою. Навіть не фахівцям у будівельній галузі було очевидно, що це відбулося з недоліками, про які йшлося вище. Народне обурення спричинило нові дописи у Фейсбуці й нову зливу коментарів і пояснень.

«На жаль, у ці святкові дні я змушений уже втретє пояснювати, що, чому і як із вулицею Замковою. Бо більше ніхто не пояснює… Пояснювати, що саме з ремонтом вулиці, яку я: 1) не ремонтую, 2) де я не є замовником, 3) в місті, де я не є представником місцевої влади (ні головою, ні профільним заступником, ні керівником галузі ЖКГ), бо деякі депутати міської ради пишуть некрасиві речі. Оскільки ініціатива ремонту Замкової була моя (а коли щось ініціює народний депутат), то більше нікому відповісти на питання людей з приводу ремонту.

На вулиці Замкова в Новограді-Волинському нашвидкуруч у холодну погоду виклали бруківку, щоб люди не ходили по багнюці під час проведення ремонтних робіт. А також поклали перші шари асфальту (фінальний шар — ще попереду, чекає сприятливої погоди, як і бруківка, яку пізніше перекладуть так, щоб все було в рівень і не «з’їжджало»). Роботи щодо довгоочікуваного капітального ремонту ще далеко не завершені!» — написав Костюк у відповідь на критику.

\"Приклад…Фактично, це треба розуміти так. Спочатку виконавці витратили людино-години на роботу з укладання плитки. Тоді робоча сила буде задіяна, щоб її зняти. А згодом — перекласти? Щось не дуже віриться, що підрядник у межах уже виділеного бюджету буде тричі робити одне й те ж саме. З огляду на вітчизняні реалії, бачаться такі варіанти розвитку подій: або підрядник вимагатиме дофінансування (приклад із незданим через це Прозорим офісом, який стоїть пам’ятником безгосподарності в центрі міста); або залишить усе як є, коли пристрасті вщухнуть; або на позір перекладе декілька найбільш кричуще проблемних ділянок, щоб заспокоїти народний гнів. І до стану доріг і тротуарів на цій вулиці Новоград не повернеться вже десятиліттями, бо за документами вона значитиметься, як капітально відремонтована.

Звісно, хочеться вірити, що можливий і такий сценарій: підрядник виправить усі недоліки справді якісно, не вимагаючи додаткових бюджетних коштів. Адже правильно зауважили окремі дописувачі: не достатньо, щоб зробили краще, ніж було — треба, щоб зробили максимально якісно, адже мова йде про мільйони коштів платників податків.

До речі, з огляду на те, що основна робота народних депутатів — це законотворення, було б добре, аби Верховна Рада (наприклад, за ініціативи Дмитра Костюка) змінила законодавство таким чином, аби кошти на капітальне будівництво (під загрозою, що їх заберуть) не освоювалися поспіхом у кінці року.

Олег БРЮХАНОВ