У Дмитра Костюка НАЗК виявило понад 2,5 млн грн розбіжності в доходах та декларації.  Нардеп пояснив, чому так сталося

У Дмитра Костюка НАЗК виявило понад 2,5 млн грн розбіжності в доходах та декларації. Нардеп пояснив, чому так сталося

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило довідку з результатами повної перевірки декларації за 2020 рік народного депутата Дмитра Костюка від Новоград-Волинського округу №65.

Агентство зафіксувало розбіжності між офіційними доходами нардепа і його дружини та задекларованими активами, які у кожного з подружжя становлять майже 3 млн грн. Також Дмитро Костюк не вказав відомості про право користування об’єктами нерухомості в Новограді-Волинському та Києві, де прописані він і дружина.

Загалом ознак правопорушень у декларації Дмитра Костюка Нацагентство не виявило. На цьому нардеп наголосив у дописі на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Успішно пройшов повну перевірку НАЗК своєї декларації! — пише Дмитро Костюк. — Процедура — не з приємних, але необхідна для ефективної роботи антикорупційної системи!

Перевіряли всі мої доходи та витрати, а також доходи та витрати членів моєї родини. Не лише за конкретний рік декларування (2020 рік), а за всі роки життя після досягнення мною повноліття. Доходи перевірялися і офіційні, й не офіційні. Наприклад, робота репетитором історії України, якою я займався декілька років до депутатства паралельно з навчанням у магістратурі та аспірантурі; робота на фрілансі (розробка ІТ-продуктів, якою я займався з 2013 року, навчившись веб-дизайну), журналістська діяльність. Хто був присутній на моєму публічному звіті за перший рік депутатської діяльності, той детально про це почув, коли я відповідав на запитання, пов’язані з моєю декларацією.

За результатами повної перевірки НАЗК ознак правопорушень у декларації народного депутата Дмитра Костюка Нацагентство не виявило!

Зокрема:

— точність оцінки задекларованих активів відповідає даним, отриманим із наявних джерел. (НАЗК перевіряє дані з податкової, з банків, з Пенсійного фонду, від роботодавців, перевіряє реєстри нерухомості й рухомого майна, реєстри довіреностей і так далі);

— ознак незаконного збагачення не виявлено;

— ознак необгрунтованості активів не встановлено», — наголошує Дмитро Костюк, прикріпивши до допису фото висновку НАЗК.

Далі він пише про причини перевірки:

«Моя перша декларація (за 2019 рік, тобто, до депутатства), в якій уже були відображені всі мої грошові активи, накопичені за роки життя, пройшла перевірку й не привернула особливої уваги НАЗК. Однак після того, як деякі народні депутати (в основному — представники ОПЗЖ) звернулися до Конституційного суду, а той підтримав їх і зніс всю роботу Антикорупційних структур за минулі роки (тобто, всі кримінальні справи, відкриті за незаконне збагачення проти топ-чиновників і депутатів, закрили) фактично систему декларування помножили на 0.

Потім вся країна була свідком конституційної кризи і кризи антикорупційної системи, яку по-трішечки вдавалося вибудовувати з 2014 року, після подій Революції Гідності. Нам вдалося вийти з цієї кризи — Верховна Рада України відновила відповідальність за недостовірне декларування та за незаконне збагачення!

Після цього НАЗК почало заново (оскільки минулі декларації втратили чинність після знесення декларування Конституційним судом) перевіряти доходи і витрати декларантів не лише за рік декларування, але й за всі минулі роки! Тобто, навіть за роки, коли деякі декларанти (такі як я) не були ніколи раніше на державній службі. Першими під повні перевірки потрапили декларації народних депутатів України. В алфавітному порядку черга дійшла й до мене.

Знайшли в моїй декларації й помилку: вказав місце реєстрації в одному розділі, але не вказав його в іншому (НАЗК роз’яснило, що потрібно вказувати місце реєстрації в пункті «Право користування об’єктом нерухомості»), така сама ситуація — і з дружиною. Тому, хоч права власності не маємо та не користуємося, нам необхідно буде вказати в декларації помешкання з приписки», — пояснив Дмитро Костюк.

Підготував Олег БРЮХАНОВ