Знову — на ті самі граблі: хто винен, що очисні Водоканалу опинилися без електропостачання?

Знову — на ті самі граблі: хто винен, що очисні Водоканалу опинилися без електропостачання?

Таке вже траплялося в липні 2017 року. Очисні споруди Водоканалу опинилися без живлення через пошкодження основного кабелю електропостачання. А резервний кабель, як тоді ж, під час ліквідації наслідків пригоди, з’ясувалося, раніше був пошкоджений невідомими особами з метою крадіжки.

Історія набула суспільного резонансу, оскільки Водоканал без попередження припинив подачу води в місто в умовах липневої спеки. Попри «розбір польотів» на планерці в міській раді, висновків, схоже, так ніхто й не зробив. А «головним винним» тоді зробили критичний допис у Фейсбуці про безгосподарність органів місцевого самоврядування (від автора цих рядків).

12 січня 2022 року виникла схожа аварійна ситуація. За офіційною інформацією, сталося коротке замикання на повітряній лінії електропередач підстанції «Дружба» (ТП 144), що живить каналізаційні очисні споруди Водоканалу. І знову виникло запитання: а де ж резервна лінія живлення? Невже за 4,5 роки, що минули після аналогічної ситуації, в жодному з кабінетів, де мають вирішуватися питання безперебійного життєзабезпечення міста (як у Будинку рад, так і на Водоканалі), до цього питання не повернулися?

Схоже, що ні. Оскільки в офіційній інформації на сторінці міської ради йшлося, що «працівники Водоканалу для забезпечення нормальної роботи очисних споруд оперативно встановили бензиновий генератор», резервного кабелю живлення як не було, так і немає…

«Чому ви замовчуєте, що на Водоканалі сталася екологічна катастрофа? — звертаючись до міського голови Миколи Боровця, його заступника з питань ЖКГ Віталія Якубова та начальника управління ЖКГ Олега Годуна, написав у Фейсбуці депутат міської ради Олександр Поліщук. — Я особисто був на очисних спорудах і бачив, що ситуація просто жахлива: тільки передні аеротенки були з водою, не вкритою льодом, а всі інші — повністю скуті товстим шаром льоду, аерація повністю відсутня. Це свідчить, що вже понад 5 діб немає електрики на очисних спорудах, і бактерії, завдяки яким відбувається фільтрація стоків, загинули, оскільки бактеріям постійно потрібен кисень та певна температура води».

«Стосовно того, що за допомогою генератора, нібито, йде робота, це — повна маячня. Лише один електродвигун на компресорну установку для кисню споживає потужність 75 кВт. А загалом це підприємство є одним із найбільш енергоємких у місті. Дивлячись на те, яка кількість каналізаційних стоків зараз проходить на очисних спорудах, можна зробити висновок, що відкрита засувка в районі військового шпиталю і нечистоти потрапляють у річку Случ у межах міста», — зробив висновок Олександр Поліщук.

В адміністрації Водоканалу заперечили викладені депутатом факти.

«Стоки проходять повний процес очистки (приймальна камера, решітки, пісковловлювачі, первинні вертикальні відстійники, стабілізатори, регенератори, аеротенки, вторинні відстійники). Очищена вода перетікає у збірні лотки й відводиться в колектор діаметром 600. Неочищені стоки в річку Случ не потрапляють», — поінформував Водоканал.

Аварію ліквідували 13 січня. О 23:30 відновлено електропостачання об’єкта й очисні споруди запрацювали в штатному режимі.

Наступного дня розпорядженням міського голови Миколи Боровця створено комісію для розслідування та детальної перевірки причин аварійної ситуації, а також повідомлено екологічну інспекцію Поліського округу, яка проведе власне розслідування.

Газета «Звягель» звернулася за коментарем до начальника управління ЖКГ міської ради Олега Годуна.

«Так, у технології очистки стічних вод є порушення, — визнав новий начальник житлово-комунального управління. — Проблема — в тому, що бактерії, які забезпечують очистку, наявні в недостатній кількості. Це — не критично, але так не повинно тривати. Будемо виправляти ситуацію. Зокрема, почергово чистити резервуари, а тоді нарощувати кількість бактерій.

Стосовно аварії, то я виїжджав на місце подій. Вода, яку мали направляти в річку, була на вигляд прозора, без різкого
запаху. Тому вважаю, що екологічної катастрофи не сталося. Остаточну ж оцінку дадуть професійні екологи. Будемо наполягати, щоб розслідування пройшло максимально об’єктивно.

Також потрібно з’ясувати причини іншої проблеми: відсутності альтернативного діючого кабелю живлення. Хто за це відповідав і чому не зроблено.

Ці питання треба вирішувати паралельно з підвищенням заробітних плат робітникам Водоканалу, бо втратимо вузькоспеціалізованих фахівців.

На найближчій сесії міської ради, що відбудеться в лютому, я збираюся ініціювати розгляд питань щодо підтримки комунальних підприємств, від яких залежить повноцінна життєдіяльність міста. Вони повинні бути максимально забезпечені потрібною технікою, інвентарем, а їхні працівники отримувати гідну заробітну плату», — зазначив начальник управління ЖКГ міської ради Олег Годун.

Олег БРЮХАНОВ


Фото з архіву