Хроніка 3/2022

Хроніка 3/2022

Злочинна група, що збувала контрафактний алкоголь, постане перед судом


Слідчі Слідчого управління ГУНП Житомирщини завершили досудове розслідування незаконної діяльності організованої злочинної групи бердичівлян, які займались виготовленням та реалізацією фальсифікованого алкоголю на території району. Викрили контрафактників оперативники регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області.

Правоохоронці встановили, що до складу злочинного угруповання входили четверо жителів Бердичева, віком від 37 до 64 років.

Оперативники поліції задокументували протиправну діяльність групи, яка полягала у виготовленні та подальшій реалізації фальсифікованої алкогольної продукції на території Бердичівського району.

Правоохоронці провели одночасно 16 обшуків, у тому числі — в житлових і нежитлових приміщеннях на території Бердичівської та Любарської громад. У результаті вилучили транспортні засоби, близько 2 тонн алкоголю, грошові кошти та інші речові докази протиправної діяльності фігурантів.

У листопаді 2021 року організатору та співучасникам злочинного угруповання слідчі поліції оголосили про підозру у вчиненні кримінальних діянь за ч. 2, 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 1 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) КК України.

Днями правоохоронці закінчили досудове розслідування кримінального провадження та направили обвинувальний акт на розгляд суду.

За чинним законодавством, контрафактникам загрожують штрафні санкції — до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

Убив рідного дядька, який знущався над бабусею


Прокурори Новоград-Волинської окружної прокуратури забезпечили участь у розгляді клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою жителю Києва, підозрюваному у скоєнні умисного вбивства (ч. 1 ст. 115 КК України).

Новоград-Волинський міськрайонний суд погодився з позицією прокурорів, взявши підозрюваного під варту без права внесення грошової застави.

Слідством установлено, що злочин скоїв 19-річний учень професійного училища, житель Києва, у ніч із 5 на 6 січня, близько першої години, який гостював у своєї бабусі, яка мешкає в селищі Новоград-Волинського району. За попередніми даними, проживаючи разом із матір’ю (бабусею підозрюваного), 49-річний потерпілий постійно знущався над 73-річною жінкою, ображав лайливими словами, погрожував, фактично проживав за рахунок її пенсії.

Захистити бабусю онук вирішив у такий жорстокий спосіб, позбавивши життя кривдника, навіть заздалегідь викопав неподалік будинку, у лісосмузі, яму. Дочекавшись, коли рідний дядько прийде з гулянок, скоїв убивство, накинувши йому мотузку на шию. Переконавшись у смерті, мав намір віднести тіло до лісосмуги.

Рідні намагалися приховати насильницьку смерть, підготувавши поспішні похорони, однак правоохоронці, дослідивши обставини, констатували скоєння вбивства.

Досудове розслідування, за процесуального керівництва Новоград-Волинської окружної прокуратури, проводить Новоград-Волинський райвідділ поліції.

Поліцейські перевищили повноваження?


Прокурори Новоград-Волинської окружної прокуратури 15 січня внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 2
ст. 365 КК України).

На дії поліцейських поскаржився 27-річний житель Новоград-Волинського району. Відповідно до його заяви до окружної прокуратури, двоє працівників райвідділу поліції, приїхавши за викликом його дружини (скаржилася на домашнє насильство), опівночі зайшли на територію його домоволодіння та один із них схопив чоловіка за куртку, вдарив і затягнув до будинку.

Потім, на думку потерпілого, інспектор сектору протидії домашньому насильству відділу превенції райуправління поліції з перевищенням повноважень, неправомірно склав протокол за ст. 185 КУпАП (Злісна непокора працівникам поліції).

Потерпілого направлено на судово-медичне освідування для встановлення наявності тілесних ушкоджень та ступеня їх тяжкості.

Матеріали кримінального провадження для проведення досудового розслідування скеровано до Другого слідчого відділу (з дислокацією у Житомирі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Хмельницькому.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює відділ нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень Житомирської обласної прокуратури.

15-річного хлопця підозрюють у згвалтуванні малолітньої


За процесуального керівництва прокурорів Чуднівської окружної прокуратури місцевому жителю, неповнолітньому, повідомлено про підозру у скоєнні особливо тяжкого злочину проти малолітньої дитини (ч. 4 ст. 152 КК України).

Слідством установлено, що злочин скоїв 15-річний хлопець 7 січня в одному з сіл Житомирського району.

Перебуваючи в стані сп’яніння, він завітав до сусідів на день народження, де була присутня сім’я потерпілої дитини. Коли ж 10-річна дівчинка, за погодженням із батьками, близько 8-ї години вечора пішла додому (проживали поруч), парубок скористався відсутністю сторонніх осіб, які могли б завадити злочину, та силою затягнув потерпілу на подвір’я нежитлового домогосподарства. Незважаючи на вмовляння дитини відпустити її, вчинив стосовно неї дії сексуального характеру.

Наразі триває досудове розслідування, яке проводить відділення поліції №5 Житомирського райуправління поліції. Чуднівська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.

За інформацією служби у справах дітей органу місцевого самоврядування, підозрюваний з 2016 року перебуває на обліку як дитина, яка проживає у сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Поліція встановлює особу загиблої в ДТП


Дорожньо-транспортна пригода сталася 16 січня, близько 18:55, по вулиці Шевченка в Новограді-Волинському (неподалік технікуму).

Попередньо, водій автомобіля «Volkswagen Caddy», 22-річний звягельчанин, рухаючись вулицею міста, здійснив наїзд на жінку, яка раптово вибігла на проїжджу частину дороги. Внаслідок ДТП жінка отримала тілесні ушко-дження, від яких загинула на місці.

Поліцейські з’ясовують причини та обставини події та встановлюють особу загиблої.

ЇЇ прикмети: вік — близько 40-50 років, світле волосся. Була одягнена в куртку коричневого кольору, темні штани, чорні чоботи.

Шановні громадяни! Якщо ви були свідками або очевидцями вказаної дорожньо-транспортної пригоди, проїздили повз та маєте записи з відеореєстратора, просимо зателефонувати за номером: (04141) 3-51-54 чи на спецлінію «102», або безпосередньо звернутися до Новоград-Волинського райвідділу поліції за адресою: вул. І. Франка, 3а.

Під час пожежі в Пулинах загинула літня жінка


13 січня, о 20:01, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в Пулинах. Про це рятувальників сповістили очевидці, які побачили ввечері густий дим із вікон сусідського помешкання.

По прибуттю вогнеборців до місця виклику з будинку продовжував йти дим. Під час проведення розвідки всередині оселі рятувальники виявили на підлозі біля дивану тіло 84-річної власниці житла. Ймовірно, жінка намагалася врятуватися із задимленої оселі, але не встигла і впала на підлогу.

Силами бійців ДСНС о 20:16 пожежу локалізовано, а о 21:00 — ліквідовано. Вогонь устиг знищити окремі речі домашнього вжитку, пошкодити перекриття та облицювання стін і стелі.

Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Напередодні господиня топила грубу.

За матеріалами поліції, прокуратури та ДСНС підготував Олег БРЮХАНОВ