Що хочуть бачити містяни після пожежі в будівлі Молодіжного центру?

Що хочуть бачити містяни після пожежі в будівлі Молодіжного центру?

У травні виповниться чотири роки, як сталася трагедія — у центрі міста згорів Молодіжний центр (колишній кінотеатр ім. Щорса). Подія досі викликає величезний резонанс у громаді, адже то була єдина в місті багатофункціональна споруда для молоді та людей різного віку. Перед пожежею центр було відремонтавано та оснащено для занять спортом, для розвитку, розваг та відпочинку. За одну мить старання влади, молодіжного активу, спортивних тренерів та інших людей були вщент знищені.

Винних у пожежі  досі не встановили


\"Що \"Що«Таємниця слідства» або «слідство триває», — такі відповіді отримуємо. Проблему це аж ніяк не вирішує. Навпаки, поглиблює невизначеність та відсутність жодної компенсації з боку винних.

Новоградці не хотіли, щоб на ласому шматку в самісінькому центрі виросло чиєсь «лобі» для заробітку грошей, тож наполягли на реставрації Молодіжного центру. Тепер багато хто замислився: а чи правильним було рішення відновлювати стару, хоча й історичну, споруду, замість нового, сучасного будівництва? Адже на це витрачаються мільйони гривень, результату — обмаль, а кінця-краю витратам немає.

За різними оцінками, на відновлення з міського бюджету уже витрачено понад 20 мільйонів гривень. За ці кошти накрили дах, відновили фасад, вставили вікна та двері, здійснили низку інших ремонтних робіт.

Аби виконати внутрішнє оздоблення, необхідно витратити з міського бюджету не менше, аніж уже витрачено. За деякими прогнозами, повністю відновлення обійдеться у близько 50 мільйонів гривень… Де взяти такі кошти — ніхто не каже. Як і про те, чи ефективно витрачає влада величезні суми з кишень платників податків?

Навесні обіцяють зняти паркан, який люди давно охрестили пам’ятником бездіяльності влади.

«Під час війни встояв, а при Весельському згорів і ніхто не відповів. Ось таку руйнацію залишив попередник», — обурюються виборці.

«Віддати на реставрацію тому, хто спалив!»

Опитування від «Звягель» (тижневик)


\"Що\"ЩоПро концепцію змістового наповнення будівлі нещодавно знову заговорили. На нашій редакційній ФБ-сторінці — «Звягель» (тижневик) — розгорілися палкі дискусії, коли ми запропонували містянам поміркувати: що б вони хотіли бачити у відновленому приміщенні?

Далі пропонуємо коментарі, що відображають думку населення.

«Будівля Молодіжного центру або колишній кінотеатр ім. Щорса є одним із символів міста. Відновлення є питанням престижу міста — він однозначно повинен бути відновлений».

Найбільше схвалення учасників нашої ФБ-групи (майже 10 тисяч підписників, а це — значна кількість) отримала думка про те, що не потрібно вигадувати велосипед — слід відновити Молодіжний центр. Щоправда, у сучаснішому вигляді. Або створити заклад ширшого масштабу — для спільного сімейного відпочинку.

Ось що думають люди:


«Тут має бути центр розвитку дітей та молоді. Місце, куди вони завжди можуть прийти, приїхати й отримати можливості для розвитку та відпочинку: кінотеатр, контактний зоопарк, танцювальні заняття для малих і дорослих».

«Добре було б зробити льодову ковзанку, встановити батути. Створити залу для хореографічних гуртків, адже в деяких гуртках діти займаються в жахливих умовах. Та й спортсменам вже десять років обіцяють фізкультурно-оздоровчий комплекс (ФОК), а віз і нині там».

«Розважальний центр для дітей та батьків, щоб каву попити та дітей розважити! \"Що\"ЩоНехай би ще один басейн побудували — сучасніший, із зоною для немовлят та дітей, з відповідною температурою та без відра хлору у воді».

«Острів розваг для дітей. Якщо влітку в парку хоч якісь розваги є, то взимку в нашому місті дітям тільки з гірки й кататися. Більшість возять діток у Рівне, Житомир, а могли б наповнювати бюджет нашого міста!»

«Розважальний центр, щоб працював у денний час. Зможуть із району люди приїхати. Дуже хочеться бачити можливості для культурного відпочинку замість чергового бару».

«Аквапарк — класна ідея».

«Як бабуся, не знаю куди з онуками сходити на вихідних. Тому однозначно — розважальний центр для дітей та молоді!»

«Приділити увагу діткам з особливими потребами. У місті багато батьків, які живуть сам на сам із цією проблемою. І якщо зі здоровою дитинкою можна сходити в кафе, де є дитячі зони, то для діток з інвалідністю абсолютно відсутнє все… Є непогані ідеї, що можна зробити — можемо поділитися із зацікавленими підприємцями».

«Розмістити в Молодіжному центрі: Палац для дітей та молоді, забравши його з колишнього управління статистики, до якого важко добиратися дітям; Центр науково-технічної творчості учнівської молоді (станція юних техніків на вул. Героїв Майдану — аварійна); Художню школу забрати з пристосованого приміщення на вул. Соборності. Окремо зробити виставкову залу кращих робіт дітей, молоді, художників, інших творчих людей міста і району».

«Соціально-культурний безбар’єрний центр, доступний для всіх. Зокрема, для візочників! Із гуртками, самодіяльністю, кіно тощо. Можна створити жіночий клуб або інтернаціональний, проводити мультикультурні зустрічі».

За гроші місцевого бюджету чи орендарів?


«Ремонт робити потрібно, хоча б косметичний, а далі — подумати з підприємцями. Буде будівля з ремонтом — надійдуть пропозиції!»

Аби швидше відновити будівлю, містяни пропонують владі організувати пільгові умови для орендарів: щоб ті за власний кошт робили ремонт приміщень у рахунок майбутньої орендної плати.

Слушна пропозиція, що оренда повинна бути довгостроковою, бо інакше мало хто погодиться. Зрештою, мова йде про привабливий інвестиційний об’єкт у самісінькому центрі міста. Містяни вважають недоцільним продовжувати витрачати мільйони з бюджету, коли на вигідних умовах можна залучити орендарів.

У цьому питанні, до речі, не виключені конфлікти, адже невідомо, чи розірвані угоди з попередніми орендарями, які зазнали значних матеріальних збитків внаслідок пожежі.

«Тільки не бар якогось начальника чи депутата-шкурника», —


одне з побажань. Мрія містян — затишне і зручне сімейне кафе без алкоголю.

Головний меседж більшості побажань — щоб наповнення залишилося молодіжним. Варіанти, зрозуміло, можуть бути різними.

«Зона відпочинку для різного віку. Без забігайлівок, секонд-хендів, ломбардів».

Нагадаємо, раніше в Молодіжному центрі функціонували спортивні і танцювальні зали, дитячий ігровий майданчик, конференц-зала для представницьких зустрічей, ресторан.

«Взяти під жорсткий контроль відбудову, щоб гроші не відмивали. Крадуть скрізь, де можна вкрасти. Особливо на будівництві, під час ремонту об’єктів».

Сучасний ТРЦ є навіть у Баранівці,


а у нас досі немає. На щастя, напередодні Нового року в місті відкрили сучасний кінотеатр із двома кінозалами. Дякуємо підприємцю, який здійснив омріяну багатьма можливість відпочинку. Вона, до речі, користується попитом. Навіть попри це, містяни пропонують ще один кінотеатр зробити у відновленій будівлі.

«Місту потрібен розважальний комплекс, до якого входять і кінотеатр, і місце відпочинку для родин».

«Віддайте приміщення під ТРЦ і через рік побачите результат, не буде безладу в центрі, а так — бюджетні кошти падають у прірву. Нащо ремонтувати й утримувати таку споруду за кошти з місцевого бюджету?»

Ідея про торгово-розважальний центр має як прихильників, так і категоричних противників.

«Усі, хто пропонує зробити торговий центр, — працюють на руку аферистів, які довели місто до краху. У жодному разі не можна погодитися на зміну цільового призначення культурного закладу».

Серед слушних пропозицій — зробити опитування серед школярів та студентів: які в них пропозиції?

«Якщо проаналізувати ситуацію з дозвіллям для дітей та молоді, то відповідь — очевидна, бо молоді доводиться гуртуватися на вулиці чи ще десь. Придумати щось для підростаючого покоління, проаналізувати досвід інших міст, країн».

У цьому контексті доречно згадати про нещодавно відкритий у Палаці культури «ідейний простір», де влада закликає гуртуватися підростаюче покоління. Тож, у кого є потреба, зв’яжіться з адміністратором (066-773-75-40) — там сучасно і класно, не потрібно чекати відбудови Молодіжного центру.

Наостанок ще одна порада від наших читачів — надійна протипожежна сигналізація, щоб історія у відбудові не повторилася.

Юлія КЛИМЧУК


Фото з мережі