Центральну алею в Парку культури та відпочинку реконструюють за 12 млн грн

Центральну алею в Парку культури та відпочинку реконструюють за 12 млн грн

\"ЦентральнуЗагалом на потреби галузі житлово-комунального господарства в Новоград-Волинській громаді на 2022 рік попередньо заплановано 79,1 млн грн. Щоправда, може відбутися деякий перерозподіл коштів на сесії міської ради, що відбудеться 24 лютого, — розповів «Звягелю» начальник управління ЖКГ міської ради Олег Годун.

У порівнянні з минулим роком, видатки на житлово-комунальне господарство зростуть на 8 млн грн.

Одним із амбітних проєктів, які планують реалізувати в цьому році, є реконструкція центральної алеї в міському Парку культури та відпочинку. На це попередньо передбачено 12 млн грн. Дві третини цієї суми (8 млн) потягне будівництво нового фонтану. Згідно з проєктом, це має бути, так званий, «сухий» фонтан. Тобто, струмені води битимуть безпосередньо з тротуару, не буде звичного басейну з водою, який, відверто кажучи, не відповідає нормам безпеки, особливо — для дітей.

Решта коштів піде на нову тротуарну плитку, антивандальні лавки, нове освітлення, озеленення, а також аркові фігури.

На жаль, цей етап реконструкції поширюється тільки на центральну алею — від вхідної арки до літнього кінотеатру. Власне, літній кінотеатр недавно отримав нового власника. Як стверджують у міській раді, із ним вестимуть перемовини щодо благоустрою навколишньої території в якості благодійності.

Решта площ парку під цьогорічні плани реконструкції не підпадають. А це — і мережа тротуарів поза центральною алеєю, і старі атракціони із занедбаним тиром, і підходи до майданчика, де зазвичай розташовуються приїжджі цирки, і бур’яни попід парканами…

\"ЦентральнуНа поточний ремонт доріг у громаді цьогоріч планується витратити 6 млн грн. А на капітальні ремонти — 7 млн. Як саме будуть витрачені ці кошти, депутати міської ради ще не вирішили. Є пропозиція приділити максимальну увагу будівництву тротуарів. Так, серед пропозицій, із яких обиратимуть, — завершення тротуару по вулиці Герцена (до вул. Богуна), тротуар по вул. Дружби, по правій (від костелу) стороні вул. Гетьмана Сагайдачного, по вул. Гоголя, вул. Мамайчука, у мікрорайоні «Лубчиця», ділянки тротуарів по вулицях Волі та Гетьмана Сагайдачного, що з’єднують вулиці Соборності та Житомирську.

У перспективних планах — капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Шевченка (від перехрестя з вул. Пушкіна до залізничного переїзду). Лише за попередніми оцінками, він може вартувати 120-140 млн грн, тому його реалізація можлива тільки у випадку фінансування з державних фондів. Але міський бюджет повинен буде взяти участь у співфінансуванні.

Головна особливість цього проєкту — комплексний підхід: заміна аварійних водоканалізаційних мереж, укладання електричних кабелів під тротуарну плитку тощо. Тому лише на оцінку ситуації й підготовку до робіт може знадобитися значний час. Тож, ймовірність реалізації в цьому році — невисока.

Про інші актуальні питання житлово-комунального господарства, бачення й підходи до їх вирішення, які озвучив новий начальник управління ЖКГ Олег Годун, — у наступному номері «Звягеля».

Олег БРЮХАНОВ