Зробити 2022 рік — роком будівництва тротуарів у Новограді-Волинському!

Зробити 2022 рік — роком будівництва тротуарів у Новограді-Волинському!

Із такою ініціативою виступають депутати Новоград-Волинської міської ради від політичної партії «Сила і Честь».
Найбільш поширене питання, що постійно надходить до нас, як до депутатів Новоград-Волинської міської ради, це — стан доріг у громаді. Жителі Новоград-Волинської громади постійно нарікають щодо ям і відсутності асфальту. Всюди. При цьому наші (зовсім не розбещені якісними дорогами) жителі навіть і не зауважують, що вони мають право не лише на адекватну дорогу для проїзду, а й на якісне пересування пішки — тротуарами міста.
Наші пішоходи — вони завжди якось та й перебіжать. Щодня і всюди. Ми звикли, що проїжджі дороги — справді важливі, ніби, це для всіх. І якщо дорога у ямах по коліно, то тут — не до тротуарів. Однак саме про тротуари хочу нагадати, адже на 30% вулиць міста він просто відсутній.
Отже, кого торкається проблема відсутності якісного пішого доступного простору? Насамперед, це:
— діти, школярі;
— матусі з візочками;
— люди з обмеженими можливостями;
— пенсіонери.
Саме для них важливо, яким є пішохідний шлях. Стан тротуару чи його відсутність часто призводить до того, що мамі з візочком або школярам доводиться виходити на проїжджу частину, наражаючи себе на небезпеку.
Причому, проблема пішого пересування містом — не сезонна, вона актуальна цільний рік. А взимку взагалі загострюється, як ніколи.
Життя не повинно обертатися лише навколо інтересів середньостатистичного молодого здорового чоловіка на автівці, як маємо зараз.
Управління ЖКГ Новоград-Волинської міської ради повинно зробити детальний аналіз стану та приналежності доріг (кому належать і які взагалі є на балансі). Такий аналіз варто водночас зробити і для тротуарів, і для всіх вулиць, де представники вразливих категорій населення пересуваються винятково або найчастіше пішки.
Варто зробити план розвитку дорожнього господарства, карту, яка буде розміщена на сайті міської ради. На карті — чітко й зрозуміло для всіх — має бути відмічено, яка дорога — в якому стані, кому належить, коли ремонтувалася. По всіх вулицях (не лише в центрі, люди всюди живуть) — теж має бути зрозуміло: яке покриття, коли ремонтувалося, чи є потреба капіталовкладень, скільки людей пересувається по ній, чи є якісне освітлення ввечері, щоб нікому рук-ніг не ламати.
Обов’язково — де є тротуари, де їх немає, де є потреба в них, де є покриття, де немає, де стоїть вода і чому, а де — слизько й небезпечно, щоб наступного разу зробити і неслизько, і безпечно. Щоб було зрозуміло, де у нас — незручно. Де в нас — небезпечно. Бо це, лише на перший погляд, незручно лише для декого. Насправді, якщо буде зручно для вразливих груп, то буде зручно для всіх, для більшості. Бо кожен громадянин — важливий.


Олександр ПОЛІЩУК, голова Новоград-Волинського осередку політичної партії «Сила і Честь»