«Націлюю підлеглих, що житлово-комунальна галузь — це сфера обслуговування, і повинна бути відповідальність за недопрацювання»

«Націлюю підлеглих, що житлово-комунальна галузь — це сфера обслуговування, і повинна бути відповідальність за недопрацювання»

Олег Годун очолив управління ЖКГ міської ради 21 грудня 2021 року. Як свідчить досвід Новограда, це посада — де «всі знають, що і як робити», але мало хто чомусь хоче за це братися, нести щоденну відповідальність за благоустрій і безперебійну роботу, так званих, життєзабезпечувальних підприємств.

Пропонуємо вашій увазі короткий зріз поточних комунальних проблем, бачення та шляхи їх вирішення.

Усього 2 із майже 80 мільйонів гривень — на потреби ОСББ


У міському бюджеті на 2022 рік заплановано лише 2 мільйони гривень на потреби об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тобто, на капітальні видатки для утримування житлового фонду.

Поки що планується, що значна частина цих коштів піде на співфінансування в державній програмі термомодернізації будинків. Це дозволить залучити кошти держбюджету й капітально відремонтувати застарілий житловий фонд.

Утім залишаються інші проблеми, зокрема, безпека мешканців будинків, яка безпосередньо залежить від справної роботи ліфтів, близько 70 відсотків яких вичерпали граничний термін експлуатації і потребують негайного капітального ремонту.

Поки що, як зазначив Олег Годун, депутатський корпус міської ради ставить за пріоритет саме участь у державній програмі (передбачається виділення коштів на виготовлення проєктно-кошторисних документацій на термомодернізацію), хоча не виключений перерозподіл коштів у ході сесій міської ради.

Кронування дерев — лише до 1 квітня


Хвилю обурення в містян викликало чергове кронування дерев у центральній частині міста — по вул. Шевченка. Мовляв, знову зробили вулицю «лисою», влітку не буде захисту від спеки ще й дерева можуть загинути чи похворіти, бо їх пообрізали взимку.

Як зауважив начальник управління ЖКГ, відповідно до правил благоустрою населених пунктів, кронування дерев потрібно завершити до 1 квітня. Тобто, такі роботи в лютому аж ніяк не суперечать нормам. Більше того — цього року вперше робітники, які проводили обрізку гілок, зафарбовували місця зрізів, щоб дерево не захворіло.

Із настанням весни планується, як раніше про це йшлося, озеленення вулиць Замкової та Героїв Майдану, де минулого року вирізали старі дерева під час ремонту тротуарів.

Також будуть зрізані старі каштани на площі Лесі Українки (біля пошти). На їхньому місці висадять сакури.

На перехресті вулиць Лесі Українки й Івана Франка встановлять світлофори


Підвищення рівня безпеки руху на вулицях Новограда — одне з питань, якому планують приділити увагу в 2022 році. Зокрема, на перехресті вулиць Лесі Українки й Івана Франка, де щоранку в шкільні дні інтенсивний рух, збираються встановити світлофори.

А на перехресті вулиць Шевченка, Пушкіна й Лесі Українки розглядається можливість облаштування колового руху. На думку Олега Годуна, це примусить окремих недисциплінованих водіїв дотримуватися правил дорожнього руху при виїзді із другорядних вулиць.

Вивчається питання оновлення й додаткового встановлення дорожніх знаків. За попередніми оцінками, як стверджують в управлінні ЖКГ, на міських вулицях не вистачає близько 150 знаків, серед яких — ті, що вказують водіям на пріоритетність руху, нагадують про пішохідні переходи тощо.

У Новограді нарешті запрацювала програма «Безпечне місто». 35 камер відеоспостереження встановлено на в’їздах/виїздах із міста, місцях масового скупчення транспорту, велелюдних громадських місцях. Щоправда, поки що програма більше спрямована на контроль за безпекою руху, аніж на підтримання рівня благоустрою (запобігання вандалізму).

— Збереження того, що маємо. Ставлення окремих громадян до комунального майна — це повинно стати одним із пріоритетів. Сподіваємося, що розширення мережі відеокамер дозволить правоохоронним органам оперативніше реагувати на прояви вандалізму чи розкривати інші злочини, — додав Олег Годун.

«Треба максимально  забезпечити технікою  комунальне підприємство»


Величезний спектр робіт із благоустрою на території громади покладено на комунальне підприємство «Житлосервіс».

Це — обслуговування тротуарів (зокрема, зимове утримування в належному стані); кронування дерев; благоустрій місць громадського користування; утримування полігону твердих побутових відходів; утримування кладовищ; освітлення вулиць; озеленення; стерилізація безпритульних тварин; організація благоустрою на загальноміських заходах (прибирання, встановлення біотуалетів тощо).

При цьому комунальному підприємству катастрофічно не вистачає ресурсів. «От лише уяви, щоб тобі кульковою ручкою треба було написати всю газету. Скільки б у тебе часу на це пішло?» — приводить очевидний для мене приклад Олег Годун.

Новий начальник житлово-комунального управління переконаний, що КП «Житлосервіс» треба суттєво покращити матеріальну базу — придбати додаткову техніку. Для прикладу, по місту повинні працювати не одна, а щонайменше чотири одиниці техніки на прибиранні (посипанні) тротуарів. Це питання планують розглянути на сесії міської ради 24 лютого.

Наразі ж техніка фактично ліквідованого КП «Шляхрембуд», хоча й передана на баланс «Житлосервісу», потребує ремонту (за попередніми оцінками — 500-800 тис. грн).

— Стабільне комунальне підприємство посилить позиції міста, — вважає очільник галузі. — Якщо порівнювати акти виконаних робіт від комунального й приватного підприємств, то бачимо, що приватник «актує» всі, навіть дріб’язкові роботи. За все це потім потрібно платити бюджетними коштами. На противагу, сильне комунальне підприємство із керівником «на своєму місці» завжди виручить громаду, виконавши окремі роботи дешевше чи за рахунок власних обігових коштів.

* * *


— Як колишній працівник банківської структури, я звик, що в роботі повинна бути точність і системність. Вплив людського фактора на кінцевий результат повинен бути зведеним до мінімуму. Тому я націлюю підлеглих, що житлово-комунальна галузь — це сфера обслуговування, і повинна бути відповідальність тих, хто щось недопрацював чи в підсумку отримали не той результат, на який розраховували, — зазначив керівник.

Він також додав, що нині напрацьовується віртуальна платформа для швидкого та ефективного зворотного зв’язку. Кожен небайдужий містянин, виявивши проблему (нема знака, впало дерево, аварійний стовп, нема освітлення…), матиме можливість вказати адресу, додати фото тієї чи іншої ситуації, а комунальники будуть зобов’язані відреагувати.

Нагадаємо, що в попередньому номері «Звягеля» йшлося про цьогорічні плани щодо реконструкції Парку культури та відпочинку, перспективи капітального ремонту тротуарів та вулиці Шевченка. Загалом на потреби галузі житлово-комунального господарства в Новоград-Волинській громаді на 2022 рік попередньо заплановано 79,1 млн грн.

Олег БРЮХАНОВ