Початок російського вторгнення: ворог атакував бомбами і фейками

Початок російського вторгнення: ворог атакував бомбами і фейками

Цього разу газету «Звягель» робимо в день, коли в Україні запроваджено воєнний стан. Ранок четверга, 24 лютого, стартував із повідомлень, що близько 5-ої години Російська Федерація розпочала вторгнення.


«Путін оголосив проведення спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та наших прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан на всій території України», — заявив Президент України Володимир Зеленський.


Подію прокоментував Головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант Валерій Залужний, який віддав наказ завдавати максимальних втрат загарбникам:


«Російська Федерація розпочала інтенсивні обстріли українських підрозділів на Сході країни, ракетно-бомбові удари по аеродромах у Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці та по військових об’єктах ЗСУ. Водночас агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону та на межі з ТОТ АР Крим.


Сили оборони держави, користуючись правом на самооборону, відповідно до ст. 51 Статуту ООН, надають гідну відсіч спробам противника прорвати кордон. Ситуація — контрольована. Російські війська несуть втрати. Ми — на своїй землі і не здамо її! Разом до Перемоги!», — запевнив Головнокомандувач ЗСУ.


Після визнання агресором напередодні, 23 лютого, незалежності самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» та початком вторгнення, Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.


Воєнний стан в українській історії запроваджували лише один раз — наприкінці листопада 2018-го, коли Росія захопила біля Керченської протоки три українські військові кораблі. Тоді відповіддю Києва стало запровадження часткового воєнного стану в десятьох прикордонних областях строком на 30 діб. Обмеження були ухвалені у «скромному» вигляді: без комендантської години, цензури медіа і мобілізації військовозобов’язаних.


У 2021 році законодавство про воєнний стан суттєво змінили. У зв’язку із запровадженням воєнного стану, в Україні тепер тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також впроваджуватися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб.


Головні зміни стосуються повноважень військового командування, яке видає обов’язкові до виконання накази і директиви з питань забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку, здійснення заходів правового режиму.


Військове керівництво зможе вводити особливий режим роботи об’єктів державного значення і об’єктів життєдіяльності населення (школи, медзаклади, котельні тощо), вводити трудову повинність для громадян і примусово відчужувати їхнє майно для потреб оборони.


Силовики зможуть за наказом коменданта певної території безперешкодно перевіряти громадян та проводити обшуки в їхніх помешканнях і транспортних засобах.


Крім того, можуть запровадити комендантську годину, виїзд громадян із певної території, або навпаки, оголосити їх евакуацію.


Воєнний стан передбачає можливість заборонити торгівлю алкогольними напоями, обмежити користування мобільним зв’язком і передачу інформації через комп’ютерні мережі. Якщо громадяни або організації будуть це порушувати, то силовики зможуть забрати їхню техніку.


Президент Володимир Зеленський звернувся до українців. Закликав не панікувати, адже ворог веде атаку не лише бомбами, а й фейками. Користуватися слід лише перевіреною інформацією з офіційних джерел, бо інша поведінка може бути на руку ворогу.


Колектив газети «Звягель» також закликає мешканців нашої громади не піддаватися паніці. Довгі черги до місцевих банкоматів (як і скрізь в Україні), у продуктових магазинах і на заправках свідчать про те, що багатьом важко зберігати спокій, але кожен із нас може бути прикладом зваженого підходу до ситуації. Саме це — головна наша зброя зараз у тилу. Недаремно військові наголошують: «Ваша довіра — наша перемога. Вірте Збройним Силам України! З нами правда, з нами Бог. Україна переможе! Слава Україні!»


Юлія КЛИМЧУК