Баранівська громада поділиться земснарядом із Новоградом: очищення річки Случ — наша спільна проблема

Баранівська громада поділиться земснарядом із Новоградом: очищення річки Случ — наша спільна проблема

У передвиборчій програмі всіх кандидатів на посаду міського голови Новограда-Волинського одним із ключових пунктів було очищення річки Случ. Усі політичні партії, що претендували на депутатські крісла в сесійній залі, також визнавали це проблемою «номер один».

Проте, після місцевих виборів минуло майже півтора року, і лідери виборчих перегонів до реалізації цієї обіцянки в Новограді охололи.

Тим часом у грудні 2021 року Баранівка отримала в розпорядження міні-земснаряд Нептун-4, і, як запевнили на офіційному сайті Баранівської міської ради, у 2022 році планують продовжити роботи з чищення річки Случ у межах своєї громади.

— Ми придбали земснаряд не конкретно для Баранівської громади, а для чистки Хомори і Случі, — відреагував на коментарі й зауваження земляків у Фейсбуці народний депутат Дмитро Костюк. — Перед тим, як залучати кошти, я казав голові Баранівки, що проситиму його згодом передати на користування земснаряд у Новоград. Чиста річка — це одне з найважливіших наших питань.

— Є багато факторів, які так чи інакше впливають на стан річки. Вони — загальновідомі й потребують комплексного вирішення. Проте найефективніший спосіб — це механічна очистка, — висловив свою думку колишній перший заступник міського голови, депутат міської ради попередніх скликань Микола Усенко. — Маючи земснаряд, треба розпочати з очистки ложа водозабору, потім — далі вниз, за руслом Случі. Було б добре почистити і Смолку та озера в межах міста — біля залізничного переїзду, на «катушках», унікальні «генеральські» озера, адже це — природні рекреаційні зони. Фінансування цього проєкту потрібно здійснювати за рахунок бюджетів усіх громад, розташованих уздовж наших річок, аж до їх витоків, залучати кошти державного бюджету та різних фондів і, безумовно, тих господарств, які використовують воду (або її забруднюють).

Народний депутат Дмитро Костюк переконаний, що вирішення проблеми забезпечення населення якісною питною водою потрібно розпочати зі складання чіткого плану з подальшою послідовною його реалізацією.

«Певно, для того й існує місцеве самоврядування, щоб забезпечувати людей, у тому числі — якісною водою. На жаль, я поки що якогось чіткого плану та, навіть, розуміння необхідних кроків у місті не чув. Можу ініціювати створення робочої групи з працівників управління ЖКГ, Водоканалу, депутатів і всіх інших, хто має справу з річками та розпоряджається бюджетними коштами. Буде пропозиція від місцевої влади, що потрібно зробити, — буду зі свого боку шукати можливості під ці кроки знайти кошти. Зараз ми запровадили програму «Питна вода». Однак ініціативи взяти в ній участь я від міста не бачу. А можна залучити мільйони гривень з держбюджету», — висловив свою думку Дмитро Костюк.

Олег БРЮХАНОВ