Укриття: 30 років тому там щось було, а зараз там є те, що залишилося…

Укриття: 30 років тому там щось було, а зараз там є те, що залишилося…

У зв’язку із загостренням ситуації на Сході України і невизначеністю щодо подальших подій, дедалі більшої актуальності набуває питання захисту цивільного населення, у разі крайньої необхідності.

Повний перелік захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення, які перебувають на обліку Новоград-Волинської міської територіальної громади станом на 01.01.2022 р., містить 243 об’єкти. Із них тільки 30 мають статус сховища. Причому, як пояснив начальник відділу з питань цивільного захисту міської ради Віктор Басалай, йдеться не про бомбосховища, а про протирадіаційні укриття.

За визначенням, протирадіаційне укриття — негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення, у разі радіоактивного забруднення місцевості.

— Зауважте, мова не йде про укриття від бомб чи ракетних ударів. У нас бомбосховищ немає. Навіть 30 років тому про це не йшлося. Ці сховища були призначені винятково для захисту від радіаційного забруднення, для тимчасового перебування людей (до 48 годин) із подальшою їх евакуацією на незаражені території, — пояснює Віктор Басалай.

Нинішній стан цих сховищ влучно передає його цитата: «30 років тому там щось було, а зараз там є те, що залишилося…»

Тобто, в одних випадках ці приміщення просто не використовуються і стоять порожні, в інших — відіграють роль складу для старих меблів, у навчальних закладах вони, як правило, адаптовані під заняття з цивільного захисту та навчальні тири (здебільшого туди навіть не підведений централізований водогін). У кожному випадку за стан сховища відповідає балансоутримувач. Із часом деякі сховища опинилися на приватній території. Як наприклад, по вул. Шевченка, 54, де колись був машзавод, а нині працюють декілька приватних фірм і організацій.

— У такому випадку ми можемо тільки рекомендувати приватним структурам підтримувати сховища в стані готовності, — додає Віктор Басалай.

Загальна вмістимість цих тридцяти укриттів-сховищ (див. таблицю) складає 12608 осіб. Розгорнутий перелік захисних споруд цивільного захисту, які стоять на обліку Новоград-Волинської міської територіальної громади, — це, переважно, споруди подвійного призначення й найпростіші укриття.

За визначенням, споруда подвійного призначення — це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення. А найпростіше укриття — це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Простими словами — це підвали багатоповерхових будинків, котельні і навіть… сараї, розташовані на прибудинкових територіях. Фахівці порахували, що, в разі потреби, такі споруди можуть прихистити понад 130 тис. осіб.

Однак, як попереджає Віктор Басалай, під час вибухів ховатися в підвалах небезпечно, адже важкі конструкції можуть перекрити вихід. Якщо немає інших варіантів, то краще відійти від високих споруд на 30-50 метрів і лягти в заглибині.

Дуже сподіваємося, що такі поради не знадобляться, але начальник відділу додав, що після умовної команди відповідальним особам відводиться до 12 годин на підготовку вищеназваних захисних споруд. А цивільні, почувши сирену (сигнал: «Увага всім!», що звучить щонайменше 3-5 хв.), повинні через 5 хв. увімкнути наявні засоби оповіщення й отримати роз’яснення і рекомендації щодо подальших дій.

Олег БРЮХАНОВ