Хроніка 8/2022

Хроніка 8/2022

Із початку року дільничні припинили 630 адміністративних правопорушень


Дільничні офіцери здійснюють профілактичну роботу, спрямовану на запобігання вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, а також взаємодіють із населенням на засадах партнерства.

— Упродовж січня-лютого поліцейські склали 630 адміністративних матеріалів, серед яких — найбільше порушень, пов’язаних із розпиттям спиртних напоїв (177) та палінням тютюнових виробів (120) у громадських місцях, — зазначив начальник сектору дільничних офіцерів поліції Олександр Кур’ята.

Правоохоронці проводять перевірку прибуття до місця проживання осіб, які відбули покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі на певний строк. Дільничні задокументували 47 порушень правил адміністративного нагляду.

Також правоохоронці відреагували на понад 340 заяв та повідомлень громадян, у результаті чого серед іншого припинили 49 випадків домашнього насильства.

17 лютого правоохоронці склали адміністративний протокол на 44-річну продавчиню одного з місцевих магазинів за ст. 156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями…) КУпАП через продаж відповідної продукції без акцизного маркування. Виявлений нелегальний товар вилучено.

Загалом дільничні зафіксували 7 випадків продажу цигарок та алкоголю без будь-яких дозвільних документів, а також 5 фактів торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без марок акцизного податку.

Поліцейські постійно забезпечують охорону публічної безпеки і порядку під час масових заходів, перевіряють власників зброї, а також роз’яснюють громадянам правила дотримання карантинних обмежень в умовах пандемії.

Дільничні розкрили 15 злочинів, серед яких — крадіжки майна, нанесення тілесних ушкоджень та ін.

Шахраї видурили в довірливих громадян понад 300 тисяч грн


Пізно увечері, 18 лютого, до Житомирського райуправління поліції звернулася 69-річна жителька обласного центру із повідомленням про ошуканство. Жінка розповіла, що декілька годин тому на її мобільний номер зателефонував незнайомець, який назвався лікарем. Чоловік повідомив, що її донька потрапила в ДТП та потребує негайної операції, а для закупівлі необхідних медикаментів потрібна значна сума коштів. Схвильована пенсіонерка зібрала всі свої заощадження та віддала їх, так званому, «помічнику лікаря», який прийшов до неї додому. Лише згодом жінка дізналася, що з донькою все гаразд, а її ошукали.

Поліцейські у межах досудового розслідування за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) встановлюють причетних до правопорушення.

Уранці, 20 лютого, 65-річна жителька Новограда-Волинського отримала телефонне повідомлення від незнайомця про ДТП, в яку потрапила її сестра. Їй навіть здалося, що вона чула голос рідної людини, яка зі слізьми благала про допомогу. Пенсіонерка підготувала необхідну суму та передала її до рук невідомого, який у ролі кур’єра прийшов за місцем її проживання. Аж раптом жінка зрозуміла, що її намагаються ошукати. Вона почала відбирати гроші в чоловіка, а той утік із частиною отриманої суми. Пенсіонерка зателефонувала до поліції.

Попередня кваліфікація події — ч. 1 ст. 186 (Грабіж) КК України. Поліцейські проводять слідчо-розшукові заходи для встановлення причетного до злочину.

Правоохоронці закликають жителів області не довіряти повідомленням незнайомців про потрапляння рідних у біду або іншу подію, що потребує невідкладних грошових операцій.

Працівник поліції в ДТП травмував трьох дівчат


Подія сталась увечері, 18 лютого, в с. Карпівці Вільшанської громади. Водій ВАЗівки здійснив наїзд на трьох пішоходів, неповнолітніх місцевих жительок, які рухались узбіччям автодороги. Після того поїхав з місця ДТП і невдовзі повернувся. Одну дівчину ушпиталено, двом іншим потерпілим призначено амбулаторне лікування. Керманич виявився працівником поліції. Зібрані матеріали будуть передані до Територіального управління ДБР.

Близько 18:50 до поліції надійшло повідомлення про ДТП в с. Карпівці Вільшанської громади, внаслідок якої ВАЗівкою травмовано трьох пішоходів. Водій автомобіля з місця події поїхав.

Поліцейські попередньо встановили, що керманич ВАЗ-2110, рухаючись по сільській вулиці, на неосвітленій ділянці дороги на узбіччі скоїв наїзд на трьох дівчат, віком 13, 14 та 17 років. Після того водій залишив місце пригоди, але невдовзі повернувся.

Травмованих внаслідок автопригоди дівчат-пішоходів доставлено до медичного закладу. Після обстеження одну з них госпіталізували з переломом стегнової кістки, двом іншим — призначено амбулаторне лікування.

Як з’ясувалося, за кермом автомобіля, причетного до ДТП, перебував 44-річний житель Чуднова, працівник поліції. За таких обставин на місці працювали представники Управління головної інспекції ГУНП у Житомирській області. У медичному закладі у водія взято кров для дослідження на стан сп’яніння.

За фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Зібрані матеріали будуть передані до Територіального управління ДБР в Хмельницькій області.

Побив 8-річну доньку гребінцем, бо не міг розчесати…


Дізнавачі районного управління поліції за погодженням із Коростенською окружною прокуратурою оголосили 31-річному чоловікові підозру в нанесенні тілесних ушкоджень своїй дитині. Правопорушнику загрожує штраф, громадські або виправні роботи. Досудове розслідування триває.

На початку лютого вчителька Добринської гімназії помітила в учениці 2-го класу синці. Дитина розповіла, що батько побив її гребінцем, коли намагався розчесати волосся. Про це педагог одразу повідомила поліцейському офіцеру громади, а той сповістив працівників ювенальної превенції Коростенського райуправління.

Правоохоронці з’ясували, що матір дитини позбавлена батьківських прав і дівчинку виховує лише батько. Того дня він збирав доньку до школи, але розлютився, коли не зміг впоратись із її зачіскою. Чоловік декілька разів вдарив дівчинку гребінцем по голові та обличчю.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, отримані дитиною травми належать до легких тілесних ушкоджень. Дівчинка знаходиться під наглядом тітки.

Поліцейські звертаються до громадян із закликом не залишатись байдужими до проблем дітей, і одразу повідомляти про факти недогляду чи інші складні ситуації. Звичайна уважність дорослих може врятувати здоров’я або й життя малечі.

Вилучили з пилорами понад 100 кубометрів необлікованої деревини на 700 тисяч гривень


\"Хроніка 17 лютого слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності Слідчого управління ГУНП за участі оперативників Управління стратегічних розслідувань в області та процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури в регіоні провели санкціонований обшук на лісопильні в Житомирському районі. Слідчі дії проводились у межах досудового розслідування схеми розкрадання лісу. Правоохоронці вилучили лісоматеріали та інші речові докази.

Протиправну діяльність, пов’язану з масштабними оборудками з лісосировиною та переробленою деревиною, викрили оперативники Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ та слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СУ ГУНП Житомирщини. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України.

Слідчі СУ ГУНП встановили функціонування чіткої схеми з незаконної порубки лісу в регіоні, обробки лісосировини та подальшої її реалізації.

17 лютого поліцейські провели санкціонований обшук на пилорамі в Житомирському районі. У результаті виявили докази протиправної діяльності.

Із деревообробного цеху правоохоронці вилучили необліковані лісоматеріали: 40 кубометрів кругляку порід дубу, сосни та осики, а також понад 70 кубометрів вже обробленої деревини на загальну суму близько 700 тисяч гривень. Окрім того, вилучені вантажні транспортні засоби-маніпулятори марки ЗІЛ, чорнова документація та інші речі, які свідчать про злочинну діяльність.

Триває досудове розслідування, в межах якого встановлюють усіх причетних до вказаних оборудок.

За чинним законодавством, незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу, що спричинили тяжкі наслідки, караються ув’язненням на строк від 5 до 7 років.

До 8 років ув’язнення загрожує за травмування матері


Слідчі Житомирського районного управління завершили розслідування травмування 73-річної жительки села Моделева. Поліцейські зібрали докази причетності до цього діяння 51-річного сина потерпілої. Чоловіка того ж дня було взято під варту. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Події відбувалися у грудні минулого року. До поліції надійшло повідомлення про ушпиталення до лікарні 73-річної жительки Потіївської громади. У жінки медики діагностували проникаюче поранення черевної порожнини з ураженням внутрішніх органів.

Поліцейські встановили, що тілесні ушкодження жінка отримала у своєму домоволодінні від власного сина. Чоловік прийшов до неї та почав вимагати гроші. У ході конфлікту він схопив ножа, травмував ним матір та пішов геть. Через декілька годин потому поліцейські розшукали його за місцем проживання.

Слідчі повідомили 51-річному жителю села Моделева про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Ухвалою суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після проведення необхідних слідчих дій правоохоронці скерували обвинувальний акт до суду.

Відповідно до чинного законодавства, за скоєння умисного тяжкого тілесного ушкодження обвинуваченому може загрожувати від 5 до 8 років ув’язнення.

За матеріалами поліції підготував Олег БРЮХАНОВ