Увага, новий Чорнобиль! Спільними стараннями ми зможемо врятуватися від радіаційної біди!

Увага, новий Чорнобиль! Спільними стараннями ми зможемо врятуватися від радіаційної біди!

На мальовничих землях багатьох країн чекають народження героїв, але, всупереч сподіванням, деякі народжують дурнів. Не маючи елементарного розуміння на рівні початкової школи, такі «сини» стають рабами, найманими вбивцями і гарматним м’ясом.

Нищення міст і вбивство людей — все, на що здатні окупанти. Але, виявляється, не лише на це. Захоплення атомних електростанцій, низки радіаційних і хімічно-небезпечних об’єктів, складів та баз — це шлях до неможливості народження дітей, або народження дітей із вадами.

У свій час ми, ризикуючи життям і здоров’ям, ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, рятували населення країни, Європи і світу.

Зараз рятувальниками стає прийдешнє покоління. Династії спеціалістів — у надійних руках. У Новограді-Волинському в Палаці шкільної молоді першим керівником екологічного гуртка став випускник ЗОШ №2 Андрій Співак, у подальшому — магістр радіаційної екології, а на сьогодні — кандидат фізико-математичних наук. У нинішніх умовах є чим займатися, бо дії терористів за завданнями з кремля непередбачувані.

Вчені довели, що в результаті ядерних реакцій, спричинених вибухами у Хіросімі та Нагасакі, були розсіяні ядерне паливо і ізотопи, що утворилися. При розсіюванні виявилися найбільш небезпечними елементи і тисячі ізотопів (як у Чорнобилі), які не вступили в ланцюгову реакцію.

За таких умов не можна забувати про респіратори чи захисні маски. Також необхідно герметизувати двері, навіть — у сховищах і підвалах. Слід підготувати велику кількість технічної води і миючих засобів для проведення дезактивації.

Спільними стараннями ми зможемо врятуватися від радіаційної біди!

Ярослав Співак,
учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


Фото ілюстративне