Постановою Кабміну в Україні запроваджено контроль за цінами на основні продукти харчування, ліки та паливо на час воєнного стану

Постановою Кабміну в Україні запроваджено контроль за цінами на основні продукти харчування, ліки та паливо на час воєнного стану

Постановою Кабміну від 06.03.2022 р. №223 в Україні запроваджено контроль за цінами на основні продукти харчування, ліки та паливо на час воєнного стану.

Державне регулювання поширюється на наступні продукти харчування: борошно пшеничне; макаронні вироби; батон; хліб; гречана крупа; крупа вівсяна; свинина; яловичина; птиця (тушки курячі); молоко; масло вершкове; сметана; яйця курячі; олія соняшникова; кристалічний цукор; капуста білокачанна; цибуля ріпчаста; буряк; морква; картопля.

Ліки та медичні вироби: етанол (розчин 96%); нестероїдні протизапальні ліки українського виробництва; антибактеріальні ліки українського виробництва.

Паливо: бензин А-95; дизельне паливо; газ скраплений для автомобілів.

Звертаємо увагу, що ціни на продукти харчування мають залишатися на рівні цін, що були встановлені станом на 23 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що 12 січня 2022 р. до пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 внесені зміни, якими передбачено застосування торговельної надбавки в розмірі не більше 10% оптово-відпускної ціни на такі соціально значущі продукти: хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого гатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із борошна пшеничного вищого гатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олія соняшникова, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча) та масло вершкове жирністю 72,5%, з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг із підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Просимо громадян повідомляти про випадки завищення цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість.

«Якщо ви виявили неправомірне підвищення цін, повідомте Держпродспоживслужбу або її територіальні органи та органи місцевого самоврядування, або Новоград-Волинську районну військову адміністрацію.

Зробити це можна:

— за допомогою електронної пошти: nvcity@ukr.net;

— за телефоном Єдиного інформаційного центру: (096) 22-12-387 (цілодобово).

У зверненні необхідно зазначити найменування та адресу магазину й назву населеного пункту та, за можливості, підтверджувальні фото, чеки», — інформує відділ економічного планування та підприємницької діяльності міської ради.

14 березня Новоград-Волинська міська рада повідомила про підсумки моніторингу торговельної мережі громади.

«Темі забезпеченості продовольством у Новоград-Волинській громаді приділяється значна увага. Здійснюється системний моніторинг роботи торгової мережі в громаді (понад 200 закладів торгівлі), зокрема, цін та наявності основної продукції.

Контроль за ціновою політикою здійснює Держпродспоживслужба, а в умовах воєнного стану до цього залучено також працівників органів місцевого самоврядування. На добровільних засадах до аналізу наявності товарів першої необхідності долучилися працівники закладів освіти громади», — йдеться в повідомленні міської ради.

За результатами чергового моніторингу, 14 березня, не обгрунтованого підвищення цін у торговельній мережі громади не виявлено. Основними чинниками здорожчання продукції є підвищення цін постачальниками, ріст вартості пального, дефіцит товарів на складах.

Зокрема, останніми днями у Новограді-Волинському були перебої з постачанням харчової солі та цукру. Нині ця продукція завезена в заклади торгівлі (до прикладу, харчова сіль — вартістю 9,05 грн за 1,5 кг).

«В умовах воєнного стану споживачам слід із розумінням ставитися до проблем, які можуть виникати у постачанні продовольства. Суб’єктам господарювання довелося змінювати логістику постачання, змінювати раніше напрацьовані маршрути. Слід зазначити, що майже всі заклади торгівлі в громаді продовжили працювати, цим самим забезпечивши продовольчу доступність жителям.

Шановні жителі громади, у разі виявлення необгрунтовано піднятих цін, просимо в коментарях до відповідного допису на сторінці міської ради (чи в інших зверненнях) зазначати не власні судження та думки, а конкретно найменування товару та назву, адресу (мікрорайон розташування) магазину й, за можливості, підтверджувальні фото, чеки», — закликають у міській раді.

За матеріалами міської ради підготував Олег БРЮХАНОВ