Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літера-тури

Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літера-тури

Комітет літературознавчих наук Польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури. Про це йдеться на сайті комітету.


«Жадан — один із найвидатніших поетів України, чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, — на нашу думку, лавреат Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет — у своєму Харкові. І він бореться», — йдеться у заяві.


Ініціативу друзів-поляків схвально сприйняли в Україні. Про що свідчать дописи в мережі.


«Щиро бажаю Сергію Жадану отримати Нобелівську премію, — написала у Фейсбуці журналістка «Укрінформу», житомирянка Ірина Чириця. — Давно люблю його поезію і музику. Люблю слухати його авторську радіопрограму «Говорить Жадан». А зараз щоранку люблю читати його дописи про небо над Харковом, його вулиці, людей. Впевнена, що в нього була тисяча шансів виїхати зі свого міста і десь у спокої перечекати, але він залишився в Харкові. Для мене зараз Жадан — це рупор свободи, голос України у світі і душа Харкова. Нам нині потрібна Нобелівська премія і кандидат для неї чудовий».


Нагадаємо, рік тому, в лютому, Сергій Жадан провів у Новограді-Волинському літературний вечір, який відвідали близько сотні шанувальників його творчості.


Олег БРЮХАНОВ