«Рашисти нищать наше, бо заздрять, що ми краще живемо» Переселенців зі зруйнованих міст приймає Новоград-Волинщина

«Рашисти нищать наше, бо заздрять, що ми краще живемо» Переселенців зі зруйнованих міст приймає Новоград-Волинщина

Нещодавно в цих людей, яких зараз називають вимушеними переселенцями, були власний дім, робота, транспорт, плани на щасливе майбутнє, дружні українські родини. А потім прийшла війна. Почали сипатися авіабомби, зайшла ворожа техніка, люди стали позбуватися всього. Тепер життя для багатьох вимірюється однією головною категорією: кількістю врятованих. Для когось новий день уже ніколи не настане...

\"«Рашисти Дім переселенців із Бородянки, які дали інтерв’ю «Звягелю», знаходився поруч із дев’ятиповерхівкою, на яку росіяни скинули авіабомби. «Ми три дні в погребі сиділи. Ударною хвилею вибило вікна, дах посікло осколками, хата тріснула, стеля впала. Виїжджали на побитій машині. Втікали лісами, бо інфраструктура була зруйнована», — розповіли нам.

Незважаючи на це, у нових реаліях переселенці стають прикладом стійкості духу, адже зрозуміли важливе: у своєму лиху вони не залишилися самі. На теренах Новоград-Волинщини цим людям надають прихисток і намагаються допомогти. Роблять це тихо, спокійно і без показухи, вселяючи віру в краще.

Ми відвідали Ярунську громаду на чолі з головою Сергієм Романюком, яка з початку війни прийняла близько чотирьохсот мешканців із районів активних бойових дій. Поспілкувалися з переселенцями з Бородянки, районного центру на Київщині. У це місто на підступах до столиці вдалося зайти окупантам, поблизу — Ірпінь та Буча, які обороняються, але які ворог теж намагається зрівняти із землею.

Донедавна названі міста були показовими, з потужними інфраструктурами та житловими кварталами, сучасним підходом влади до управління.

Ними захоплювалися й новоград-волинці, порівнюючи наш місцевий розвиток, що значно поступався. Ірпінь, наприклад, називали містом для життя — з усім для цього необхідним, у близькості до столиці. Буча в розвитку не відставала. Цьогоріч зайняла перше місце в Україні за новорічне оформлення міста. «Тому орки з такою люттю нищать наші чудові міста — заздрять, що ми жили набагато краще за них. Ми все відбудуємо», — переконані переселенці, котрим довелося втікати від смерті. Цим людям пощастило вижити.

 «Коли зайшли в місто танки…»


— Коли зайшли в наше місто російські танки, ми декілька днів ховалися в погребі нашого приватного будинку, — розповіла «Звягелю» Світлана з Бородянки. — Потім почали з літаків бомбити. Наш дім розташований за 50 метрів від дев’ятиповерхівки, в яку влучила авіабомба. Ми зрозуміли, що настав час виїжджати. Поїхали у напрямку Житомира, куди саме — нічого не знали, просто втікали. У Житомирі наша пошкоджена під обстрілами машина зламалася, нас прихистив якийсь добрий чоловік Ігор. Далі вирішили їхати до знайомої в Яруні, з якою я працювала раніше. Вона сказала, що тут нам дадуть будинок і допоможуть.

Уже сьогодні руйнування в Бородянці — дуже масштабні. Світлана з рідними знають про це не лише з новин, а й з інформації від знайомих, котрі виїхали пізніше за них. Чиєсь житло рашисти розбомбили з літака, до когось танк заїхав просто в під’їзд. У всіх таких випадках, на жаль, вертатися людям нема куди.

Із багатьма мешканцями з початку березня бородянці не мають зв’язку — з тих пір, як немає світла та Інтернету. Багато хто залишається під завалами, поки рятувальники не можуть приступити до порятунку через постійні обстріли.

Вибухи, смерть і мародерство


Люди з різних міст назавжди запам’ятають, як українська земля здригалася від вибухів.

— Дітям готували їсти в підвалі, в туалет ходили на відро, — розповідають бородянці. — Голову не можна було висунути на двір. Одного разу спробували вийти і за декілька секунд почули, що летить снаряд, тож бігом розвернулися, одній людині тільки куртку зачепило, пух полетів.

— Там — жах. Тіла розірвані лежать. Не завжди зрозуміло, чиїй армії вони належать. Мародерство йде повним ходом, з магазинів мародери упаковками виносили оцет, алкоголь, побутову техніку. Усе. Мені ось повідомили, що хати нашої вже немає…Є відео, як кадирівці встановлюють на наше поліцейське відділення російський прапор. Спочатку загарбники заходили в будинки і забирали всю техніку, потім із мішками вигрібали з шаф інші речі, аж до трусів і шкарпеток. Де знаходили військову форму — мінували або вщент спалювали оселі.

«Поселяємо в будинках, з яких виїхали односельці»


Відколи вони в Яруні — багато хто з біженців не одразу можуть відповісти точно. Війна змішала всі дні від початку бомбардувань в одне суцільне місиво, без дат і часу. Поза домом ці українці вже понад два тижні.

\"«Рашисти— Ми вдячні за те, як нас тут зустріли, — дякують Ярунській громаді. Дуже добре нас прийняли: одягнули, нагодували, усі допомагають. Хтось сковорідку приніс, хтось — каструлю, одяг. Які потреби в нас? Нічого нам не треба, тільки мир. Картопля є, хліб є. Хлопцям нашим у громаді знайшли підробіток. Тривога, звісно, залишилася, бо війна не закінчилася. Обстріли ж далі ведуться. Продовжуємо здригатися від кожного звуку.

390 нових людей прибуло в громаду, але не всі йдуть реєструватися, тож їхня кількість, очевидно, більша. Питання в тому — скільки ще тут зможуть прийняти, але наразі — нікому не відмовляють.

У цьому є певний парадокс: війна, що прийшла в Україну, оживляє села та невеликі міста, з яких раніше виїжджали в пошуках кращого життя.

— Є можливість поселити людей у школі чи в гуртожитку нашого технікуму, але там немає потрібних умов, — розповіла заступниця очільника Ярунської громади Юлія Рай. — Тому намагаємося поселяти в помешканнях, у яких ніхто не живе. Питання в тому, скількох переселенців ще зможе наша громада поселити. Гуманітарну допомогу приносять мешканці. Велика подяка за це всім, хто долучається.

\"«РашистиЯрунці постачають не лише їжу та одяг, а й матеріал для маскувальних сіток. Їх плетуть разом, відволікаючись від війни. Це стало для всіх психологічним методом без психотерапевта опанувати емоції. Людей приходить багато — знайомляться, відчувають себе корисними. Атмосфера потроху зцілює: поріднилися, починають усміхатися, жартувати.

у кожного — свій фронт


«Злагода» — це ярунське сільськогосподарське підприємство, що займається тваринництвом і рослинництвом. Керівник посприяв, надавши роботу чоловікам-переселенцям, аби вони мали якусь змогу забезпечити свої сім’ї.

До речі, Уряд розробив програму, згідно з якою роботодавців України заохочуватимуть, виплачуючи 6,5 тисяч за кожну працевлаштовану людину.

«Звягель» застав чоловіків під час роботи — вони саме очищували захаращений яблуневий сад від гілля. Можливо, згодом тут виросте новий садок чи буде місце для висаджування нового врожаю. Скрізь потрібен господар, а в Україні завжди було видно, де він на своєму місці. Важливо, що навіть в умовах війни не позбуваємося хазяйновитості.

— Долучилися до прибирання території саду, допомагаємо робити сітки для наших земляків і відправляємо на фронт, — розповів переселенець Сергій. — Зрозуміло, хочеться повернутися додому, де лишили все нами нажите. Наразі це неможливо. Знайомі з Бородянки досі в підвалах. Гуманітарні коридори є, але дуже небезпечні.

— Під обстрілами доводиться пережити таке, чого нікому не побажаєш, — говорять біженці. — Танки на своєму шляху, в’їхавши в місто, усе нищили: будинки, магазини, супермаркети. Захопили психоневрологічний диспансер, звідки вели артилерійський вогонь по позиціях українських військових.

«Повернемося і все відбудуємо!»


Один мій співрозмовник мав у Ірпені цех металоконструкцій, інший — керівник мережі зоомагазинів, на жаль, уже знищених. Коли вивозили сім’ї зі свого міста, встигли забрати лише документи. Ніхто не думав про матеріальні речі.

— Я працюю в зообізнесі, — розповів Сергій. — Орки з наших магазинів винесли все: не лише їжу для тварин, а й навіть іграшки для котів і собак. Сьогодні мені прислали фото, що у Бучі немає вже ані «Епіцентру», ані багатоповерхового офісу забудовника «Linevich Group».

На мою думку, вони нам дуже заздрять. Як виявилося, ми здебільшого краще них живемо. Зайшовши в наше місто, вони були в шоці від того, що в приватних будинках побачили туалети…

Погано, що багато тих, хто лишився, — «скурвилися», — розповідають очевидці. Почали з рашистами «співпрацювати», зливають інформацію. Біля нас здали маршрути через навколишні села, про які знали лише місцеві. Інакше звідки в орків ця інформація?

— Треба уважними бути з інформацією, якою ділимося в мережі, — справедливо наголосили хлопці. — Викладають у вайбер-групах дороги, якими евакуювалися. І вже за пару годин не всі по них виїжджають… Халатність українців іноді стає фатальною. Відео та фото одразу після вибухів можуть стати корисними навідникам. Кому війна, а кому — хайп зловити.

Переселенці розповіли про знайомих, які днями евакуювалися з Маріуполя. За словами людей, на блок-постах рашисти роздягали їх до трусів, шукали татуювання у вигляді українських символів. Якщо знаходили — завертали назад у місто, яке бомблять.

«Ми повернемося і все відбудуємо», — ці слова людей, які втратили домівки, надихають. Віра наших людей у перемогу — потужна зброя українців на їхній землі.

Юлія КЛИМЧУК



Оголошення


До уваги тих, хто може надати (чи здати в оренду) житло для біженців.
Щодо цих питань звертайтеся в Єдиний інформаційний центр: (096) 22-12-387 (цілодобово).