«Через шахрая мій брат вирушив на війну, недочекавшись захисного спорядження...»

«Через шахрая мій брат вирушив на війну, недочекавшись захисного спорядження...»

Ми пишаємося героїзмом українських воїнів, які стримують російську агресію, дають гідну відсіч ворогу, знищують його й женуть геть із нашої землі. Ми пишаємося невтомністю й самопожертвою волонтерів, медиків, рятувальників, правоохоронців, залізничників, працівників тилу... Всіма, хто робить внесок у спільну справу, хто наближає Україну до перемоги.

Але воєнні історії бувають різними. Прикро, що на тлі благородних намірів побудувати після Перемоги в Україні інше суспільство — суспільство, в якому не буде місця корупції, брехні й зраді, на другому місяці війни трапляються непоодинокі випадки, як той, що описаний нижче.

«Спеціальна пропозиція» — і йому повірили


Ілона збирала кошти на захисний шолом та інше військове спорядження для свого брата-військового та його побратимів. Збір коштів організувала через соцмережі Фейсбук та Інстаграм. Каже, що необхідну суму люди перерахували вже через декілька годин.

Далі зайнялася пошуком волонтерів, які б могли допомогти із закупівлею й доставкою, оскільки в Україні необхідних речей не було. Через третіх осіб отримала контакти волонтера, який назвався Дмитром.

«Так, звичайно, допоможу», — одразу запевнив її Дмитро. Щоправда, жінка здивувалася, що один шолом обійдеться всього в 3800 грн, тоді як націлювалися на суму приблизно в 9000 грн.

«Звісно, одразу насторожилася, що така різниця в ціні. Запитала: чому, проте Дмитро запевнив, що це — спеціальна пропозиція. Мовляв, є людина, яка віддає за собівартістю. Причому, Дмитро майстерно орієнтувався в деталях і демонстрував обізнаність, чим переконав, і довелося відкинути сумніви. До того ж, це спорядження нам потрібно було достатньо терміново, доки брат не вирушив до місця виконання бойових завдань. Уточнила термін доставки — 3-4 дні. Нас це влаштовувало», — розповідає Ілона.

Дмитро одразу ж попросив п’ятдесят відсотків передоплати від загальної суми за три шоломи. Тобто, 5700 грн. Ілона перерахувала кошти й волонтер... зник зі зв’язку.

Потім почалися перші непорозуміння. Через два дні Дмитро надіслав повідомлення з іншого номера, де писав, що йому відмовили в доставці.

«Питаю: як так? Але він не виходив на зв’язок. Тоді, нарешті, пише, що він — на митниці, отримує вантаж і навіть пересилає фото шоломів. Як я потім з’ясувала, це фото — не його, воно взяте з Інтернету, але переконливе: зображено руку, що тримає шоломи. Словом, нам дуже потрібне було це спорядження, і я знову повірила, що все буде гаразд», — розповідає жінка.

Тим часом постачальник Дмитро попросив оплатити другу половину вартості товару. Знову спілкувався переконливо, мовляв, перебуває у Львові, чекає фуру, в якій товару — на три мільйони гривень.

 «Як пізніше виявилося, то була ідеальна брехня,


але звучала дуже переконливо — я навіть подумала: яка ділова людина (!), а я тут його через такі дрібниці, як три шоломи, постійно турбую. Кошти перерахувала. Крім цього, домовилися ще про закупку налобних ліхтариків та іншої амуніції. Загалом — на суму 17820 грн. Я запропонувала відправити мені вантаж Новою поштою (зі Львова до Франківська, зараз тут мешкаю), а далі знову почалися «сюрпризи». Спочатку сказав, що у Львові обстріли й тривога (хоча на той момент там тривоги не було), тоді пообіцяв, що їхатиме на Калуш і навіть сам привезе. Коли? Ну, може, завтра... Тоді сказав, що їде, але не пропускають через блокпост. Зрештою я зрозуміла, що з цих обіцянок діла не буде й попросила повернути гроші. Домовилися навіть зустрітися у Львові, призначили місце й час, але зустріч не відбулася, а Дмитро на зв’язок знову не виходив», — розповідає Ілона.

Тоді вона почала детальніше з’ясовувати дані про цього «волонтера». Виявилося, що в нього були «справи» в Новоград-Волинському районі. Тож, написала в новоградські групи в соцмережах про цю ситуацію.

«Мене буквально засипали повідомленнями про шахрайські дії цієї особи. Писали навіть, що його покриває поліція. Тож, я звернулася у Франківську до правоохоронців. Написала заяви в поліцію, в ДБР, у кіберполіцію. Від ваших місцевих жителів, з якими переписувалася в соцмережах, дізналася, що поліція приїхала до Дмитра додому, не знайшла його й... поїхала. А затримала його місцева тероборона, яка й передала поліції. Після того, як порушили кримінальну справу, кошти він мені повернув у повному обсязі. Так само повернув гроші й іншій жінці-волонтерці, перед якою також не виконав зобов’язання.

Але, попри це, я не відмовляюся від своєї заяви, від обвинувачень. Наполягатиму, щоб Дмитра покарали за шахрайські дії. Вважаю, що неприпустимо в такий час спекулювати на довірі й намагатися нажитися на волонтерських коштах. Тим більше, що захисне спорядження, зокрема, призначалося для моєї близької людини, мого брата, який вирушив у зону бойових дій, так і недочекавшись цього захисту...» — каже Ілона.

Розпочато кримінальне провадження


На Житомирщині поліція розслідує шахрайство з волонтерською допомогою на понад 60 тисяч гривень, — повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Жителя Новоград-Волинського району поліцейські обгрунтовано підозрюють у шахрайських діях із коштами на допомогу для потреб військових. Зухвалець назвався волонтером і на свій розсуд скористався грошима київських благодійників. Розпочато кримінальне провадження.

Попередньо встановлено, що окремі столичні товариства відгукнулися на пропозицію допомогти військовослужбовцям у придбанні необхідної амуніції. 25-річний житель Новоград-Волинського району через соціальні мережі розмістив оголошення про наявність необхідних бронежилетів, шоломів та іншого спорядження. Однак, отримавши на свій рахунок кошти, розпорядився ними для власних розваг.

Відтак у період із 23 по 29 березня на його рахунки обидва товариства перерахували загалом понад 60 тисяч гривень.

За фактом шахрайства у великих розмірах (ч. 3 ст. 190 КК України) поліцейські відкрили кримінальне провадження, у ході якого встановлюють усі обставини та призначили низку необхідних експертиз. Досудове розслідування проводиться під процесуальним керівництвом Новоград-Волинської окружної прокуратури.

За чинним законодавством, такі протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років», — йдеться в повідомленні.

* * *


Шахрайство у воєнний час (навіть спроба шахрайства) — видурювання коштів, зібраних для порятунку життів і країни в цілому, повинні каратися максимально суворо — таку позицію висловлюють у коментарях під дописом поліції в соцмережах.

Серед безлічі коментарів, що зібрав цей допис, постають питання до місцевої поліції: чому фігуранта справи після затримання відпустили додому?

Як повідомили «Звягелю» в Новоград-Волинському відділі поліції, нині триває з’ясування обставин. Скільки це займе часу — невідомо, трапляється по-різному. Після встановлення обставин, якщо буде оголошено про підозру, лише тоді суд обиратиме підозрюваному запобіжний захід.

Наразі ж, оскільки фігуранта не затримували за статтею 208 (Затримання уповноваженою службовою особою), підозру не оголошено, то, відповідно, й запобіжний захід не обирався, — пояснили в Новоград-Волинському відділі поліції.

Шахраїв — чимало…


Тим часом у Житомирі правоохоронці затримали чоловіка (вже інший випадок, з іншими людьми) за продаж тепловізорів із гуманітарної допомоги.

«Правоохоронці встановили, що двоє чоловіків налагодили схему ввезення з Республіки Польщі в Україну вартісних пристроїв нічного бачення під виглядом гуманітарної допомоги. Однак справжня мета полягала у реалізації тепловізорів за грошові кошти.

2 квітня у Житомирі оперативники кримінальної поліції Житомирського РУП разом із представниками УСБУ в області затримали 54-річного жителя обласного центру під час чергового продажу такого пристрою з гуманітарної партії.

За місцем його проживання правоохоронці провели невідкладні слідчі дії, в результаті яких вилучили ще півтора десятки тепловізорів та інші докази протиправної діяльності чоловіка. Тривають заходи щодо встановлення місця перебування іншого фігуранта. Всі обставини перевіряються в ході досудового розслідування, що триває за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України», — повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Олег БРЮХАНОВ