Залізний генерал із Новограда: увесь світ у захваті від Валерія Залужного

Залізний генерал із Новограда: увесь світ у захваті від Валерія Залужного

Наш найвідоміший тепер (після Лесі Українки) земляк — Головнокомандувач ЗСУ 48-річний Валерій Залужний із Новограда-Волинського — зараз надто важлива постать у боротьбі України проти агресора. Закінчив новоград-волинську школу №9 та машинобудівний технікум. Згодом із відзнаками здобув військову освіту в Національній академії оборони та Національному університеті оборони України.

Ще до війни його називали одним із найбільш відкритих генералів, котрий розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів. Про це, зокрема, йдеться у Вікіпедії: «Як представник українських вищих офіцерів і учасник бойових дій на Донбасі, який не проходив військової служби в СРСР, позитивно ставиться до оновлення особового складу молодими людьми та відхід від радянських практик. Одним із його перших кроків на посаді був дозвіл військовим на фронті відкривати вогонь у відповідь по окупантах без узгодження з вищим керівництвом і позбавлення необхідності військовим заповнювати зайві документи».

\"ЗалізнийУ липні 2021 року Залужний був призначений Президентом Володимиром Зеленським Головнокомандувачем ЗСУ. Із початком повномасштабної війни саме він очолив битву, після якої скривавлені та розбиті російські війська були змушені відступити.

Досі Валерій Залужний уникає образу зіркового полководця, не маючи часу на часті виступи у пресі та в мережі, як, наприклад, радник Арестович. Тим не менше, нашого земляка називають свого роду конкурентом Зеленському — настільки зростає його авторитет.

Не лише українські, а й закордонні ЗМІ в один голос говорять, що він стане легендарною постаттю в історії України. Його називають «українським залізним генералом», а сам він, ще напередодні війни, в одному з інтерв’ю сказав, що «мріє проїхатися на танку по Арбату».

«Відсіч, яку українська армія дає російському агресору, здивувала багатьох у світі. Воєнні успіхи стали можливими, завдяки сучасному способу ведення бойових дій та новому поколінню генералів, зокрема, головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному», — пише американське медіа «Politico».

Різні видання зазначають, що багато в чому Залужний уособлює нове покоління українських офіцерів, яке сформувалося як у важкій восьмирічній війні на Донбасі, так і поза фронтом — під час спільних навчань із силами НАТО на полігонах по всій Європі.

З’явилася група професійних офіцерів, які перейняли західні стандарти й допомогли запровадити децентралізований, швидший спосіб ведення війни, ніж російська модель, яка застрягла в українській багнюці.

Залужний ще до війни підкреслював, що українські війська наповнені воїнами нового зразка:

«Це — зовсім інші люди. Не такі, як ми, коли були лейтенантами. Це — нові паростки, які зовсім змінять армію. Майже всі добре знають іноземну мову, чудово працюють із гаджетами, начитані. Нові сержанти. Це не цапи-відбувайли, як, наприклад, у російській армії, а реальні помічники, які за певним функціоналом скоро підмінять офіцерів. Повернутися до армії 2013-го нам просто не дасть навіть суспільство», — з інтерв’ю «АрміяІнформ».

«Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі. Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити», — резюмував дії ЗСУ Валерій Залужний.

Новоград-волинці пишаються своїм земляком:

«Після перемоги туристичний напрямок можна буде розвивати не тільки однією Лесею Українкою, а й розповідати про славетного земляка Валерія Федоровича», — кажуть містяни.

«Залужний був крутим і до війни, просто ніхто не хотів то читати».

«Я горжусь, что дышу с Вами одним воздухом!»

«Такі професіонали обов’язково приведуть Україну до перемоги!»

«Важкі часи лише додають сили керівникам і лідерам!», — коментують земляки фотоі пости про генерала Залужного.

Слава Україні!
Героям слава!


Юлія КЛИМЧУК


Фото з мережі