Великдень разом: «Відправляю Тобі пасочки, щоб знав, що Ти — не один»

Великдень разом: «Відправляю Тобі пасочки, щоб знав, що Ти — не один»

Війна виховує в українцях дві головні емоції: ненависть — до загарбників, любов і шану — до захисників. Так сталося, що українські діти з 2014 року пишуть листи на фронт і малюють своїми рученятами листівки, які стають оберегами для солдатів.
Наші бабусі роками плетуть в окопи в’язані шкарпетки в патріотичних кольорах, а сім’ї військових навчилися жити без тата, який на війні. Звісно, від того люди лише люблять сильніше і чекають перемоги.

Увесь наш народ згуртувався з надзвичайною силою і став міцною опорою воїнів у тилу. Те, як українці готові допомагати одне одному і спільно діяти, — справедливо захоплює увесь світ.

Засвідчила це й нова ініціатива в Новограді-Волинському — загальноміська акція «Великдень разом». Мета — привітати військовослужбовців на фронті зі світлим Великоднем, подякувати й підтримати.

До акції долучилися багато мешканців громади. «Ми могли замовити для воїнів паски на хлібозаводі, але вирішили: якщо долучиться громада, — це матиме емоційніший ефект», — сказав у відеозверненні міський голова Микола Боровець.

Приємно було спостерігати, як у день акції — 18 квітня, в оголошене місце збору подарунків йшли та їхали сотні містян. Слова подяки на малюнках, голуби миру з паперу, браслети-обереги, іконки, молитви — усе було з побажаннями якнайшвидшого миру, вірою, надією та любов’ю. Ці теплі емоції ні з чим незрівнянні.

\"Великдень \"Великдень \"Великдень«Хоробрий воїне! Дякую Тобі за мужність. За те, що я можу піти з сім’єю до храму й освятити пасочку. Молитимуся за тебе, щоб Ти обов’язково повернувся додому живим і здоровим. Навіть сонечко літнє не встигне вийти на небо, як з усіх куточків світу пролунає: «Україна — вільна, Україна — перемогла!

Відправляю Тобі пасочки, щоб знав, що Ти — не один. Я їх не пекла, але до перемоги обов’язково навчуся. Іконку тримай при собі, вона освячена і буде Твоїм оберегом», — такі слова отримає на Великдень якийсь із наших воїнів від Роксолани з Новограда-Волинського.

Волонтер та очільниця ГО «Міська жіноча організація» Лариса Шутова каже: кожен такий лист посилює спільну віру в перемогу:

— Я була впевнена в тому, що дуже багато пасок принесуть люди. У 2015 році ми вперше організувати акцію «Великодній кошик для захисника». Несміливо тоді це робили, не очікували, що замість одного мікроавтобуса смаколиків зберемо аж чотири! Їздили в зону АТО, вручали подарунки і мали надію, що не буде в цьому надалі потреби під мирним небом.

Не хотілося вірити, що затягнеться війна на Сході. Не думали, що переросте вона в повномасштабне вторгнення. І тепер жіноча організація долучилася, закупивши 160 пасок для захисників. Багато хто долучився! Люди йшли з пасками від колективів, родин. Це дуже приємно і значимо, — розповіла Лариса Валентинівна.

Спільно з волонтерським рухом «На благо України», який очолила Аліна Якубовська, жіноча організація передає продуктові набори переселенцям, допомагає організувати харчування захисників, об’єднується з іншими волонтерами.

Встати усією країною на захист своєї держави — це вже безумовна перемога українців. І наша громада — важлива, незамінна складова в цьому процесі.

Юлія КЛИМЧУК


Фото автора