У бомбосховищі презентували книгу: «Нація, яка читає, обов’язково переможе націю, яка дивиться телевізор»

У бомбосховищі презентували книгу: «Нація, яка читає, обов’язково переможе націю, яка дивиться телевізор»

16 квітня в Харкові в одному з бомбосховищ пройшла перша від початку війни презентація книги, яка мала вийти друком у лютому в харківському видавництві Vivat. Це — книга американського письменника Адама Мансбаха «Баю, бляха, бай» у перекладі Сергія Жадана, який і представив книгу.

\"У \"УПід час роботи над текстом український письменник надихнувся і створив пісню, яку на презентації виконав разом зі своїми друзями — харківським гуртом «Село і люди». Презентацію та виступ транслювали онлайн на сторінці видавництва Vivat, під час якого збирали гроші на потреби української армії.

«Мені подобається, що ця презентація відбувається у

Харкові. Нехай навіть у підвалі, але все одно це — наш український Харків, і це — наше літературне життя. Ми потім вийдемо з підвалів у книгарні і палаци спорту, де будемо збирати мільйонні натовпи читачів. Переклав я цю книгу ще до війни. Вона мала вийти в лютому друком, однак почалась війна, тож видання книжки трішки перенеслося. Текст іронічний, позитивний для тих, хто має здатність посміятись із себе та обставин», — розповів Сергій Жадан, додавши, що це тільки на перший погляд книга написана для дітей. Він зазначив, що насправді вона стане корисною і самим батькам.

«Баю, бляха, бай» Адама Мансбаха — це дитяча книга для батьків. Вона стала бестселлером №1 на Amazon за місяць до її виходу з друку в 2011 році. Приводом для її написання стало те, що донька автора іноді не могла заснути по чотири години, і це його дуже дратувало. Коли це сталося вчергове, він залишив допис у соцмережах: «Остерігайтеся моєї майбутньої дитячої книги «Баю, бляха, бай». Книга розійшлася мільйонними тиражами, ставши світовим бестселлером.

Із початку війни Адам Мансбах виступив на підтримку України і долучився до культурного бану Росії разом із іншими закордонними письменниками. Він опублікував обкладинку своєї книги зі слоганом «Go Fuck Yourself, Putin» (оригінальна назва книги Go Fuck to Sleep).

Як зазначила генеральна директора Vivat Юлія Орлова, перша книжкова презентація під час війни повинна показати всьому світу нескореність українців, які навіть в умовах війни роблять презентації книжок. «Нація, яка читає книжки, неодмінно переможе націю, яка дивиться телевізор», — зазначила вона.

За матеріалами https://nv.ua/