Що передбачає мобілізація?

Що передбачає мобілізація?

У зв’язку зі збройною агресією рф проти України, відповідно до Указу №64 Президента України від 24 лютого 2022 року введено воєнний стан. Уже двічі він був продовжений на 30 діб. Також на території України оголошено загальну мобілізацію. Що передбачає мобілізація — про це «Звягелю» розповів заступник начальника центру комплектування та соціальної підтримки, начальник мобілізаційного відділення Ігор Васьковський:

— Йдеться про переведення органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій на функціонування в умовах особливого періоду. З метою доукомплектування військових частин до штату воєнного часу проводяться заходи щодо призову військовозобов’язаних. Мобілізація триває протягом 90 днів і має завершитися наприкінці травня. Чи буде її продовжено — залежить від ситуації в країні.

На території Новоград-Волинського району територіальний центр комплектування та соціальної підтримки проводить призов військовозобов’язаних офіцерського, сержантського, солдатського складу.

Багато військовозобов’язаних уже проходять службу в частинах по військовій мобілізації. Відповідно до законодавства, відбувається поставка техніки національної економіки, що вилучається з підприємств, установ та організацій міста і району. З цією метою розгорнуто систему оповіщення, збір та відправку ресурсів, відповідно до плану, рішень та розпоряджень органів місцевого самоврядування.

У бойові частини, у першу чергу, призивають військовозобов’язаних, які раніше проходили військову службу. Пріоритет надається контрактникам, котрі брали участь в АТО та миротворчих місіях за межами країни.

Військовозобов’язані, які не проходили службу, колишні призовники, які досягли 27 років, підлягають обліку і направляються в навчальні центри Міноборони, де набувають практичних навичок і військової спеціальності.

Оповіщення відбувається через вручення повісток за місцем проживання або за місцем роботи. Також — через сільські ради, добровольчі формування.

Відповідно до умов воєнного стану, працівники Нацполіції, військовослужбовці, патрулі мають право зупиняти громадян, перевіряти документи та визначати їхнє відношення до військового обов’язку. Для уточнення облікових даних направляють у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Уточнюють дані про стан здоров’я, придатність до військової служби — з огляду на вік та військову спеціальність.

Під час мобілізації призовники не призиваються. Укладання контрактів із ними призупинено. Призвані за мобілізацією мають такі ж соціальні гарантії, як і контрактники. Після демобілізації, за бажанням, можна буде укласти контракти.

Українців старшого віку зараховують у резерв. Потреба нині — в чоловіках віком до 50 років з військовими спеціальностями. Не чекаючи повісток, вони можуть уточнити свої облікові дані для направлення на військову службу або зарахування в резерв. Обмежено придатні перебувають у резерві, але їх можуть залучати до заходів з відновлення інфраструктури та інших.

Дефіцитними спеціальностями в частинах сьогодні є військові лікарі та молодший медперсонал, кухарі.

З початку війни дуже багато добровольців прийшли в центр комплектування. Багато військовозобов’язаних резервістів повернулися до військових частин, де раніше проходили службу.

Правила військового обліку передбачають необхідність для військовозобов’язаних повідомляти в центр комплектування про зміни особистих даних: місця проживання чи роботи, стану здоров’я, сімейного стану, втраті військового квитка.

Юлія КЛИМЧУК