У Житомирі відновили нічне вуличне освітлення, у Новограді — не планують

У Житомирі відновили нічне вуличне освітлення, у Новограді — не планують

Наші читачі цікавляться: чому в Житомирі відновили вуличне освітлення, а в Новограді — ні?

Вуличне освітлення в багатьох українських містах перестали вмикати з перших днів війни. Одні міста раніше впровадили цю практику, інші — пізніше, залежно від інтенсивності повітряних тривог у регіоні.

У Новограді-Волинському в перші дні широкомасштабного російського вторгнення вуличне освітлення працювало. Щоправда, ліхтарі світили до початку комендантської години. Потім, з огляду на світломаскування, освітлення вимкнули, а мешканцям і установам надали суворі настанови не вмикати світло в темний час доби або ж ретельно завішувати вікна.

Досі немає спільної думки про роль освітлення під час повітряних тривог. Одні стверджують, що ворожа ракета, випущена з відстані сотень кілометрів, летить за заданими ворогом координатами, незалежно від увімкнених ліхтарів. Освітлення може мати значення при авіанальоті чи вуличних боях. На щастя, з окупованих територій Житомирщини ворога вигнали, а про загрозу з боку авіації сповіщає сирена.

Тому, наприклад, Житомир повернувся до практики освітлення вулиць у вечірній і нічний час 11 квітня. Про це «Звягелю» повідомили в управлінні по зв’язках із громадськістю Житомирської міської ради.

«За інформацією КП «Міськсвітло», з 10.03.22 р. відключили вуличне освітлення в Житомирі, 11.04.22 р. — підключили. Зараз, щодня, о 20:52, вмикається в місті, о 5:09 — вимикається. Під час сигналу повітряної тривоги, за командою працівника міського інформаційного центру, освітлення автоматично вимикається», — прокоментували ситуацію в Житомирській міській раді 26 квітня.

Свою думку з цього приводу раніше висловив і житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Відпрацювали заступники разом із комунальними підприємствами увімкнення освітлення в місті. Поки в нас є вірогідність нанесення ракетних ударів — освітлення в місті на це ніяк не впливає, але для авіації — це важливо. У нас є час підльоту з білоруських аеродромів і, у разі, якщо буде сигнал тривоги, є час аварійно відключити освітлення. Це ми будемо робити. Відпрацювали з операторами, посилили зміну, аби не було ніяких збоїв, і впродовж декількох хвилин після оголошення тривоги ми будемо відключати освітлення в місті», — цитують Сергія Сухомлина обласні інформагентства 11 квітня.

За словами Сергія Сухомлина, у Житомирі є невеликі вулиці й провулки, в яких не можна автоматично вимкнути світло, тому там світло не вмикатимуть.

Стосовно Новограда-Волинського, то, як повідомили «Звягелю» в управлінні житлово-комунального господарства міської ради, у нашому місті немає технічної можливості автоматично з однієї точки керувати вуличним освітленням. Тобто, у разі повітряної тривоги, швидко вимкнути ліхтарі не вдасться.

«Це достатньо дороговартісні роботи. Можливо, у перспективі, після Перемоги місто вивчить можливість обладнання нашої вуличної мережі відповідною електронікою», — додав начальник управління ЖКГ Олег Годун.

Нагадаємо, що з 11 квітня комендантська година на території Житомирської області діє з 22:00 до 05:00.

Олег БРЮХАНОВ