П’ятеро мешканців села Дениші розграбували збитий український літак і обікрали загиблого пілота

П’ятеро мешканців села Дениші розграбували збитий український літак і обікрали загиблого пілота

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції Українфи назвав їх «стерв’ятниками». Мародерів викрили оперативники Житомирського управління ДВБ Нацполіції.

Поліцейські встановили, що над територією Тетерівської громади Житомирського району під час повітряного бою російські окупанти підбили літак МІГ-29 ЗСУ. Аби врятувати сотні життів, наш герой-пілот до останнього залишився у кабіні своєї пташки, відвів її до лісової місцевості, де загинув у полум’ї палаючого борту.

Першими на місце падіння дісталися п’ятеро мешканців села Дениші. Замість того, щоб викликати на місце правоохоронців та допомогти організувати транспортування рештків загиблого захисника, місцеві чоловіки вчинили як мародери. Витягли з літака бойовий комплект, повидирали засоби управління судном: плати, мікросхеми, датчики — деталі, які містять дорогоцінні метали. А найганебніше — чоловіки поцупили в пілота, який щойно за них воював, табельну вогнепальну зброю, — йдеться в повідомленні поліції.

За зібраними матеріалами слідчі поліції Житомирщини внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури працівники внутрішньої безпеки поліції, слідчі та спецпризначенці житомирської поліції, а також співробітники обласного УСБУ провели у викритих фігурантів санкціоновані обшуки.

\"П’ятероВилучено частини літака, сигнальний пістолет загиблого пілота, гранати та зброю без відповідних дозвільних документів. Табельну зброю військового правоохоронці шукають. Проводиться низка експертиз, за результатами яких зловмисникам оголосять про підозру.

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України повідомляє й про інші викриті факти незаконного збагачення під час бойових дій.

Зокрема, працівники Луганського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ під час несення служби у Лисичанську виявили двох осіб біля зруйнованого промислового магазину. Чоловіки намагалися винести будівельні матеріали. Поліцейських запевняли, що товар, який уцілів після пожежі у крамниці, викрали, щоб полагодити зруйновані обстрілами власні оселі. Зважаючи на напружену ситуацію і постійні бойові дії в місті, правоохоронці провели роз’яснювальну роботу та відпустили затриманих.

На Черкащині, в місті Умань, яке найбільше постраждало в перші дні вторгнення ворога, поліцейські внутрішньої безпеки НПУ затримали п’ятьох осіб за підозрою у крадіжці в умовах воєнного стану. Зловмисники викрали цінні речі з помешкань та автомобілів жителів міста: побутову та оргтехніку, золото, мобільні телефони, дитячий велосипед. Усім їм вручено підозри за ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, справи трьох фігурантів уже розглядають у суді.

А ось на Київщині колеги із внутрішньої безпеки Нацполіції встановили інформацію щодо іншого «виду» злочинців. Двоє мешканців села Перемога, Броварського району, не лише грабували своїх односельців, а й тісно співпрацювали з окупантами.

58-річний уродженець Хмельниччини та 35-річний киянин — у минулому раніше судимі. Коли російські загарбники окупували Київську область, спільники радо їх зустріли. Зрадники постійно знаходились у розташуванні ворожих військ, біля їхньої техніки та на блокпостах. З відома росіян чоловіки промишляли по оселях мешканців села, а награбовані продукти й речі віддавали окупантам. Крім того, запроданці, мов справжні поліцаї, доносили ворогу про будинки, де мешкали родини бійців Тероборони і працівника Нацполіції.

Старшого зі зрадників затримали військові ЗСУ. Його спільника, який переховувався у недобудові села Чубинське, Бориспільського району, затримали працівники УДВБ та поліції Баришівки. Обома перевертнями займається слідче управління СБУ у Києві та Київській області у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України.

Привласнення чужого майна, користуючись трагічними обставинами чи бойовими діями, задля власного збагачення — злочин, який поширився Україною з приходом війни на нашу землю.

За час, відколи в Україні триває вторгнення росії, поліцейським все частіше доводиться стикатися з майновими злочинцями. Вибухи і стрілянина, які несуть із собою розруху і горе, їм лиш на руку.

Зловмисників ловлять, публічно карають, передають правоохоронцям для притягнення до законної відповідальності, однак їх кількість не зменшується. У разі наявної інформації щодо осіб, причетних до аналогічних протиправних дій, просимо повідомляти на спецлінію «102».

Підготував Олег БРЮХАНОВ


Фото Національної поліції України