На ім’я Стефанія очікує справжній бум

На ім’я Стефанія очікує справжній бум

Український реп-гурт «Kalush Orchestra» з піснею «Стефанія» став переможцем «Євробачення-2022» в Турині, отримавши 631 бал. Професійне журі дало музикантам 192 бали (Польша, Молдова, Латвія, Румунія та Литва — по 12 максимальних балів), а голосування глядачів принесло 439 балів. Букмекери віддавали «Kalush Orchestra» перше місце з ймовірністю 70%.

Усупереч правилам під час виступу гурт закликав: «Save Mariupol, save Azovstal now!». Раніше музиканти заявили, що у випадку перемоги виставлять приз на аукціон, а отримані кошти будуть перераховані на підтримку ЗСУ.

Україна з автентичною піснею вже втретє перемогла у пісенному конкурсі. У 2004 році перемогу здобула Руслана з «Дикими танцями», у 2016 — Джамала з піснею «1944», тепер — репери із Прикарпаття з піснею про маму.

Від музикантів, звісно, чекали гострих політичних заяв. За правилами «Євробачення», вони мали призвести до дискваліфікації. Тим не менше, «Kalush Orchestra» зі сцени закликали врятувати Маріуполь та захисників «Азовсталі». Підтримати Україну закликали й представники кількох інших країн. Нагадаємо, «Євробачення» заборонило росії брати участь у конкурсі та в голосуванні.

Нікого не дискваліфікували, оскільки організатори оголосили, що заклики мали не політичний, а гуманітарний характер.

Традиційно «Євробачення» в Україні стає майданчиком для суперечок. Цього разу їх викликав автентичний одяг хлопців. Кептар для Олега Псюка та сердак для Тимофія Музичука взяли з колекції Роксоляни Шимчук. Музиканти обіцяли обережно поводитися з автентичним одягом та повернути його непошкодженим.

\"НаЕкспертка з етнографії Катерина Дудка назвала використання старовинного одягу на сцені «нищенням спадщини». За її словами, для виступу мали зробити копії автентичного вбрання. Оригінали ж взяли через нестачу часу для виготовлення копій.

Переможці презентували офіційний кліп на пісню «Стефанія», відзнятий у Бучі, Ірпені, Бородянці та Гостомелі. Дивитися без сліз його неможливо.

Уся Європа нині співає пісню переможців. Ймовірно, ім’я Стефанія тепер очікує справжній бум.

Уперше у світі на честь мами назвали потяг, який прямує за маршрутом «Київ — Івано-Франківськ». На вокзалах Києва, Калуша та Івано-Франківська «Стефанія-експрес» зустрічатимуть однойменною піснею. Складено поїзд поки що зі звичайних вагонів, без жодних фірмових позначок, тож критики зауважили, що одним лише перейменуванням його якість не покращити.

Підготувала Юлія КЛИМЧУК