Без лічильника води полив городини може коштувати 1718 грн у місяць

Без лічильника води полив городини може коштувати 1718 грн у місяць

Виконавчий комітет Новоград-Волинської міської ради затвердив рішення «Про погодження тривалості поливального сезону на території міста Новограда-Волинського на 2022 рік», — повідомляє Новоград-Волинський водоканал.

За зверненням КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р.
№190, тривалість поливального сезону погоджено — з 15 травня по 15 вересня.
На прохання «Звягеля», у Водоканалі розтлумачили деталі цього рішення.

Для абонентів, які не мають лічильника холодної води, плата за поливання присадибних ділянок у приватному секторі проводитиметься з розрахунку площі присадибної ділянки — 5 (п’ять) соток.

Згідно з нормами, розраховано місячний тариф за ці п’ять соток. Він становить 1718,10 грн.

Водночас, якщо споживач не має лічильника, але надав Водоканалу документацію щодо фактичної площі своєї земельної ділянки, то йому нараховуватимуть плату на загальну площу ділянки за мінусом площі забудови.

У Водоканалі кажуть, що зазвичай взаємодія зі споживачами в цих випадках проходить із порозумінням. Контролер фіксує, що городиною, наприклад, засаджено 2 чи 3 сотки, і саме на цю площу відбуваються нарахування (згідно з розрахунками, 343,62 грн за одну сотку). Фіксований тариф за 5 соток застосовується лише для тих, хто з якихось причин принципово не йде на співпрацю з Водоканалом і не має лічильника.

Щоправда, споживачів без лічильника наразі нараховується лише 370. На початок підготовки рішення їх було 386, і Водоканал надалі проводить роботу щодо зменшення їх кількості, тобто, обгрунтовує населенню доцільність і вигідність встановлення приладів обліку.

Важливий момент, який ми також уточнили у Водоканалі: як нараховують оплату за водовідведення для тих абонентів, які живуть у приватному секторі, мають лічильник і підключені до централізованої каналізації? Адже зрозуміло, що більшість води впродовж поливального сезону не потрапить до колектора, однак лічильник нарахує кубатуру. На підприємстві підкреслили, що таких абонентів небагато, і для них діє окремий перерахунок. Береться середнє споживання за період до поливу, і впродовж поливального сезону оплата за водовідведення нараховується за середнє значення. Єдина умова: такий підхід діє лише після звернення абонента.

Додамо також, що, у разі виявлення самовільної врізки, витрати води визначаються за пропускною спроможністю водопровідної труби вводу при швидкості руху води в ній —
2 м/с та дією її повним перерізом упродовж 24 годин за добу, і нараховуються за 30 днів.

Олег БРЮХАНОВ