Ціна модернізованого житла  зросла на п’ять тисяч у.о.

Ціна модернізованого житла зросла на п’ять тисяч у.о.

Багато років тому Новоград-Волинський показували в сюжетах новин як новатора в комунальній сфері країни. Тоді на зміну ЖЕКам у нашому місті в числі перших (!) створили об’єднання багатоквартирних будинків (ОСББ). На зміну застарілому і недієвому підходу прийшла надія: якщо кошти за утримання житла співвласники ОСББ сплачуватимуть у власну скарбничку, то отримають значно кращий результат.

Ефективні господарники

Час засвідчив, що ефективність такого управління не для всіх стала панацеєю. Дехто зумів впровадити реформу по-господарськи, а в декого досі з великими потугами на подвір’ях коситься трава, вулиці взимку окупують снігові намети, а сантехніки бояться викликів мешканців, бо течуть старі труби.

Незграбність деяких ОСББ наштовхнула окремих керівників на ідею створення асоціацій. У нашому місті нині їх діє чотири. Зокрема, асоціація «Затишна оселя» у районі «Морське», яку очолює Ірина Розум. Двічі з колективом отримували відзнаку «Гордість міста».

— Створення асоціацій вигідне, в першу чергу, тому,
що внесок за утримання квартир не збільшується настільки, як коли б ОСББ були самостійними. Голова правління окремого ОСББ, працюючи на громадських засадах, не налагодить ефективної роботи, коли йому дзвонитимуть і вдень, і вночі, і у вихідний. Ми ж працюємо цілодобово, сім днів на тиждень реагуємо на всі виклики.

У нашу асоціацію входить п’ять ОСББ. Початок її створення відбувся зі здачею в експлуатацію будинку на вулиці Гоголя. Забудовник тоді запропонував нам об’єднатися, але ми не мали права брати на обслуговування новий будинок, відповідно до законодавства. Для цього два ОСББ створили асоціацію, якій передали функції. Певну суму коштів об’єднання перераховує в асоціацію на утримання будинків, а кошти на поточний ремонт в них залишаються.

Робота з фондом енергоефективності

Пропозиція утеплити будинки зацікавила «Затишну оселю». Житловий фонд містив тоді 14 старих будинків, половина з них — довоєнної та післявоєнної забудови.

 

Термомодернізація передбачала утеплити горище, стіни, цоколь. Якщо власники житла бажали долучитися, то мали можливість замінити батареї та вікна на енергоефективні металопластикові.

Старий будинок на вул. Ушакова, 9, зацікавився пропозицією і під цю програму створив ОСББ, яке увійшло в асоціацію, як результат — чудовий модернізований будинок (на фото).

\"Ціна

Увесь бюджет проєкту склав близько 2 млн 400 тис. грн, будівельно-монтажні роботи — 2 млн 64 тис. Щоб розрахуватися з підрядником, взяли кредит у банку. Міська програма компенсувала 10% від тіла кредиту і перший рік сплачувала відсотки.

Із загальних витрат фонд компенсував 70%, місто — ще 10%. Утеплення будинку мешканцям обійшлося в середньому 36, 6 тис. грн. А на вторинному ринку ціна модернізованого житла зросла на 5 тис. умовних одиниць.

Шкода, що не всі співвласники зрозуміли переваги термомодернізації, але більшість задоволена поліпшеними умовами проживання.

Економія тепла

У першу ж зиму на утепленні вдалося зекономити 3 тис. кубів газу. Звісно, при цьому слід враховувати кліматичні умови. У будинку є автономне опалення, і мешканці одразу відчули економію. У квартирах стало тепліше.

— В області наш будинок одним із перших модернізований за програмою «Енергодім», — каже голова асоціації. — Розуміючи, що до нас приїжджатимуть за досвідом, ми загорілися облаштувати ще й подвір’я. Але депутати, на жаль, нас тоді не підтримали.

Новобудова ОСББ «На Гоголя» навчила нас, як можна облаштувати сучасний благоустрій. Голова правління Лілія Василенко зуміла орга-
нізувати мешканців — вони встановили на території автоматичні ворота, альтанку. Окрім передбачених внесків на утримання, люди збирають додаткові кошти і створюють кращі для себе умови.

— Торік до нас долучилося ОСББ «Комфортний-Морське», коли побудували новий будинок. Цьогоріч доєднався будинок з вул. Тимошенка — ОСББ «Новоград+». Завдяки вливанню нових об’єднань внесок для мешканців не збільшувався.

— У цьому і є перевага асоціації — навантаження з оплати на власників є меншим, завдяки кількості ОСББ в асоціації. Плюс офіційне працевлаштування, сплачуються податки. За таким підходом — перспектива, — каже Ірина Розум.

Було багато планів на капітальні ремонти в асоціації «Затишна оселя», але з початком війни багато з них скасовано. Прийняли рішення проводити наразі лише поточні ремонти.

Юлія КЛИМЧУК