У новій екскурсії — історія міста,  екстрим і чудові краєвиди

У новій екскурсії — історія міста, екстрим і чудові краєвиди

Про суперовий екскурс на пам’ятку національного значення повідомили на сторінці Туристичного центру Новограда-Волинського. Активні і зацікавлені люди разом із гідами подолали п’ять кілометрів схилами літописного городища, звідки починалося наше місто. «Глибока історія і археологічний клондайк» — так називають краєзнавці це історичне місце. «Звягель» звернувся до директорки турцентру Аліни Томаш-Ващук з проханням розповісти про нову екскурсію.

— Екскурсія, яку ми проводили спільно з Краєзнавчим музеєм на чолі з Оленою Жовтюк, складалася з двох етапів. Перший — показ 20-хвилинного фільму «Відлуння Звягеля» у Краєзнавчому музеї. Це — фільм про історію городища, де розповідаються достовірні факти про археологічні розкопки та демонструється реконструкція тогочасних подій.

Другий — екскурсія на літописне городище. Природа тут — це щось неймовірне! Розповіли учасникам екскурсійного походу про археологічний комплекс двох городищ: Північного і Південного. Ознайомили з місцевістю та історичними фактами.

Як розповіла пані Аліна, підходить такий варіант дозвілля для активних поціновувачів піших прогулянок, хто хоче пізнати історію нашого міста. Усе в комплексі — хороший відпочинок із чудовими краєвидами, які спостерігаєш із вершин городища над річкою Случ.

Цікаво, що ініціаторами нової екскурсії стали містяни, котрі виявили бажання дізнатися про історичне походження міста. Тривалість походу склала близько чотирьох годин.

Спусків і підйомів — багато, тому краще це оцінили любителі «екстримальних» маршрутів. «Окрім краєвидів, вражають різновиди трав та аромати квітів», — каже пані Аліна.

Проводити надалі такі екскурсії в туристичному центрі планують, хоча, звісно, саме зараз про це на постійній основі не йдеться. Головна умова після перемоги для втілення маршруту — бажання туристів і комфортна погода. Також буде корисним брати з собою витривалість, зручне взуття та довгий одяг, бо високі трави «дають про себе знати».

«Війна поставила нас на паузу у втіленні ідей. Довелося відкласти веломаршрути, екскурсії по різних локаціях, — каже пані Аліна. — Зараз працюємо переважно з внутрішньо-переміщеними особами. Усі довідки щодо подальшої туристичної роботи — за номером телефону: (097) 658-99-52».

Усі в Україні чекають перемоги та миру.

Юлія КЛИМЧУК
Фото Аліни Томаш-Ващук