Дотримуйтеся правил безпечної поведінки під час відпочинку біля води!

Дотримуйтеся правил безпечної поведінки під час відпочинку біля води!

Фахівці ДСНС наголошують, що в більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати і самовпевнено запливають далеко від берега. Нерідко відпочиваючі перебувають у стані алкогольного сп’яніння й обирають для купання місця стихійного відпочинку. Саме там, де немає рятувальних постів, дозвілля стає вкрай небезпечним. Зокрема, можна потрапити в потік холодної води, швидкої течії, може схопити судома тощо. Закінчуються трагічно і спроби переплисти водойму, пірнання зі скель, каміння та пірсів, купання наодинці, коли у випадку небезпечних ситуацій немає поруч людей, які могли б надати допомогу.

Об’єднавши зусилля, рятувальники ДСНС долучили до спільної превентивної роботи фахівців ювенальної превенції, які разом упродовж літнього періоду дбатимуть про безпеку відпочивальників на водних акваторіях Житомирщини. Шляхом безпосереднього спілкування та поширення наочної агітації — саме в такий спосіб триватиме навчання відпочивальників правилам безпечного дозвілля, як і стосовно купання, так і щодо недопущення пожеж через необережне поводження з вогнем в екосистемах.

Рятувальники вкотре застерігають: відпочивати потрібно тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях. Відповідно до рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в області дозволено купатися лише на 5 пляжах — у містах Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новограді-Волинському. На цих об’єктах організована робота рятувальних постів місцевих комунальних аварійно-рятувальних служб на воді, проводиться роз’яснювальна робота та здійснюється патрулювання акваторій.

Безпечніше перебувати на воді у світлу пору доби. Купатися ж дозволяється у спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18 градусів, а повітря — не нижче +24 градусів.

Рятувальники і правоохоронці звертаються до батьків: необхідно пояснювати дітям прості правила безпечної поведінки. Можливо, ті знання, які ви дасте своїй дитині, у майбутньому врятують чиєсь життя.

Наголошуємо, що найбільш небезпечний ворог відпочивальників — це алкоголь, під його дією людина втрачає самоконтроль і не може адекватно діяти у випадку небезпеки. Більшість чоловіків тонуть саме у стані алкогольного сп’яніння!

Отож, відпочивайте з розумом. І пам’ятайте — відповідальність рятує життя!

 

ГУ ДСНС України
в Житомирській області