Абонплата за послуги  з централізованого водопостачання  й водовідведення — роз’яснення

Абонплата за послуги з централізованого водопостачання й водовідведення — роз’яснення

Згідно з положеннями Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 р. №291), до тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення не включаються витрати, які входять до складу плати за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування передбачена такими нормативними документами:

— Законами України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про метрологію та метрологічну діяльність»;

— «Порядком подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №474 від 08.07.2015 р. (зі змінами);

— «Правилами надання послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» та Типовими договорами про надання послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №690 від 05.07.2019 р.

Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом на підприємстві та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами в розрахунку на 1 абонента/міс. Тобто, плата за абонентське обслуговування розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на 1 абонента та виставляється як окремий платіж.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. №808, держава регулює її граничний рівень, який із 01.07.2021 р. становить 35,19 грн.

Керуючись вимогами вищевказаного Закону, комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» з 11 жовтня 2021 року наказом на підприємстві №334 затвердило абонентську плату за індивідуальними договорами для всіх груп споживачів у розмірі:

— за послуги з централізованого водопостачання — 12,00 грн із ПДВ;

— за послуги з централізованого водовідведення — 12,00 грн із ПДВ.

До абонентської плати включено: заробітна плата працівників відділу збуту, єдиний соціальний внесок, амортизація, витрати на утримання основних засобів, послуги банків та інших установ із прийому платежів, витрати на оплату інформаційних послуг, витрати на виготовлення розрахункових документів та оплату канцтоварів, витрати на паливно-мастильні матеріали.

Із метою зменшення витрат споживачів на сплату комісії за послуги фінансових установ при оплаті рахунків, встановлено порядок, при якому кошти за абонентське обслуговування і послуги централізованого водопостачання та водовідведення приймаються на один банківський рахунок. У разі неповної оплати, першочергово розноситься оплата за абонентське обслуговування, а потім платіж розподіляється на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Для зручності споживачів плата за абонентське обслуговування була виведена в єдиній квитанції.

Інформація Водоканалу