Високопосадовцям показали кращий заклад освіти «А в інші школи слабо завезти міністра?» — запитують містяни

Високопосадовцям показали кращий заклад освіти «А в інші школи слабо завезти міністра?» — запитують містяни

Минулої п’ятниці заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко та голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко відвідали Новоград-Волинську громаду.

«На Житомирщині активними темпами триває підготовка до нового навчального року. Зараз головне завдання — відновити всі школи та підготувати заклади освіти до роботи в умовах воєнного часу. Саме тому найбільше уваги ми приділяємо безпеці дітей та освітян.

Завітали в один із кращих освітніх закладів Новоград-Волинської громади, який має стабільну першість за результатами всеукраїнських змагань і олімпіад — ліцей №11.

Щоб вчасно та якісно підготувати навчальний заклад до нового навчального року, виділено 400 тисяч гривень. За ці кошти в школі вже почали ремонт укриття. Будівельники монтують нову систему водопостачання та водовідведення, будують санвузли. В укритті йде облаштування навчальних аудиторій. Це дозволить захистити, у разі ракетного нападу, понад 800 учнів та 85 працівників закладу.

Крім того, в навчальному закладі діє «тривожна кнопка», яка працює в автоматичному режимі оповіщення. Заклад облаштовано автоматичною пожежною сигналізацією та 16 відеокамерами.

Це — яскравий приклад того освітнього простору, який дозволить маленьким українцям під захистом Збройних Сил України здобувати знання, попри будь-які зазіхання ворога», — поділився враженнями від візиту в Новоград-Волинський голова ОВА Віталій Бунечко на своїй сторінці у Фейсбуці.

У коментарях на сторінці міської ради, де розмістили цю інформацію, містяни не поділяють оптимізму чиновників. Хоча б тому, що багато інших навчальних закладів не мають підвальних укриттів узагалі.

Батьки та освітяни, котрі мали сміливість не мовчати, запитують:

«Дуже хочеться отримати відповідь: а що ж буде з тими школами де, на жаль, немає бомбосховища? Чи там не діти вчаться?»

«Хіба можна робити якісь висновки після інспекції однієї школи? Тепер зрозуміло, як все робиться. І чому приймаються загальні рішення».

«Щиро радію за один із кращих навчальних закладів міста. Хотілося б, щоб інші школи теж мали такі умови і можливості. У нас і без воєнних дій дітям загрожує небезпека від аварійного стану фасаду. Плитка постійно відколюється, падає. Чого ж не показали нашу школу (йдеться про ЗОШ №2 — прим. ред.) заступнику керівника Офісу Президента України?»

«Я взагалі в шоці від поновлення в школах очного навчального процесу... Цілі орків — саме лікарні, школи, садочки, торгові центри, житлові багатоповерхівки. Ми все це і самі бачимо. Яке може бути навчання в школах? До школи заведи дитину і сиди сивий, у разі сигналу сирени щодня... При грьобаному ковіді сиділи на дистанційному, а ракети, виходить, — то не так страшно?»

«А я не збираюся свою дитину відпускати до школи за таких умов! Якщо будуть у цьому питанні об’єднуватися батьки і не пустять дітей, то будуть змушені верхи змінювати рішення!»

Люди зауважили, що, попри численні заяви про зміну ментальності й критику «совкового підходу», усе відбулося в кращих «совкових традиціях»: перед приїздом високих гостей нафарбували пішохідні переходи, викосили траву, тиждень наводили гідний благоустрій поблизу місця візиту і в підсумку показали найкращий приклад. І тепер високопосадовці зі столиці й області зроблять висновки, ніби на місцях, у провінції, все гаразд і всі підготовлені до нового навчального року. Хоча насправді проблем вистачає. І доцільніше було б показати саме найбільш проблемні освітні об’єкти в сподіванні на фінансову підтримку.

«Які все-таки живучі оті радянські звички. А чому не показати звичайну школу, а не кращу? Хай бачать, які є проблеми, допомагають у їх вирішенні. Чи, може, знову все будете робити за випрошені гроші в батьків (читати: ви повинні здати таку суму!)?»

«Традиції повипендрюватися не змінюються. Літо пролетить швидко, і тоді батьки побачать, чи є в школах те, що в найкращій».

Із приводу події та коментарів щодо неї висловилася і директор ліцею №11:

«Про «повипендрюватися» пояснюю: кошти з міського бюджету на ремонт укриттів отримали всі заклади, де є ці укриття. Ліцей №11 якраз отримав 400 тис., а не те, що Ви написали, і це найменше з-поміж усіх шкіл (бо, дійсно, умови в нас навіть у підвалі гарні).

Мене дивує інше: замість того, щоб порадіти за інших, знову стикаюсь із заздрістю. Зрозуміло, що війна, усі батьки тривожаться за життя своїх дітей, але для кожної школи Новоград-Волинської громади відпрацьовується місце, де будуть евакуюватися діти. Якщо ж ваш директор ще не пояснив вам, як саме це буде відбуватися, то зробить це під 1 вересня».

Очевидно, що питання очного/дистанційного навчання в умовах війни — надзвичайно складне. Головне, щоб чиновники усіх рівнів у гонитві за політичними дивідендами на перший план ставили саме питання безпеки, а не свої рейтинги.

\"Високопосадовцям

Олег БРЮХАНОВ