Нащадок короля, жартівник і дуже влюбливий чоловік

Нащадок короля, жартівник і дуже влюбливий чоловік

Борис Джонсон — неординарна постать британської політики, який уславився своїм почуттям гумору, гострими висловлюваннями і, звичайно ж, абсолютно неслухняною зачіскою, яка буквально живе своїм власним життям. Наразі цей чоловік є прем’єр-міністром однієї з найрозвиненіших та найвпливовіших країн світу, інтелектуалом, монархістом та 14-м прем’єр-міністром Єлизавети II.

Хто такий Борис Джонсон

Александер Борис де Пфеффель Джонсон народився в сім’ї з довгою та заплутаною історією, адже серед його пращурів були члени британської королівської родини, видатні художники, вчені, перекладачі, палеографи та адвокати.

«Це дуже дивне, сюрреалістичне відчуття, коли тобі кажуть, що твій пращур у десятому коліні — Георг II. Але не треба забувати, що таких, як я, зараз, мабуть, кілька тисяч людей», — сказав він 2008 року.

Борис народився 1964 року у престижному районі Нью-Йорка — Верхній Іст-Сайд. Його батьки були молодими студентами: батько — 23-річний Стенлі Джонсон, який вивчав економіку в Колумбійському університеті, мати — 22-річна Шарлотта Фосетт, художниця з сім’ї ліберальних інтелектуалів. У цьому шлюбі, крім Бориса, у них було ще троє дітей: донька Рейчел, сини Джо та Лео.

Початкову освіту він здобув у школі Primrose Hill, а у віці 13 років, завдяки королівській стипендії, вступив до Ітонського коледжу-інтернату. Саме там він почав використовувати своє друге ім’я Борис, а також вигадав образ «ексцентричного англійця».

Освіта майбутнього політика продовжилася в Балліол-коледжі при Оксфордському університеті — альма-матері безлічі відомих британських політичних діячів. Однак його бурхливе студентське життя, і, зокрема, участь у Bullingdon Club (студентське братство, відоме своєю поганою поведінкою, відвертим вандалізмом та заможними членами) британці згадують йому й досі.

Політична кар’єра

\"Нащадок

Кар’єра Бориса Джонсона почалася в журналістиці. 1987 року 23-річного Джонсона взяли на стажування до видання The Times, проте протримався він там недовго і був зі скандалом звільнений через те, що в одній зі статей вигадав цитату і приписав її історикові Коліну Лукасу. Після цього він працював у The Daily Telegraph, вів колонку в The Spectator. Також став популярною медійною особистістю. Зіркою ефірів його зробили незграбна поведінка, трохи неохайний зім’ятий одяг та іноді досить нешанобливі зауваження.

На початку 2000 року Джонсон вирішує пов’язати своє життя з політикою. Завдяки частим появам на телебаченні та своїй популярності, виграє на виборах до парламенту. Джонсона було призначено на посаду тіньового міністра, а 2008 та 2012 років його обирали мером Лондона. Коли Тереза Мей стала лідеркою Консервативної партії та прем’єр-міністеркою, вона призначила Джонсона своїм міністром закордонних справ. Попри цю посаду, він неодноразово дозволяв собі уїдливі висловлювання на адресу інших політиків і держав.

Після відставки 2019 року Терези Мей із посади лідерки Консервативної партії Борис Джонсон заявив, що балотуватиметься на цю посаду, а також на посаду прем’єр-міністра. 24 липня 2019 року, наступного дня після обрання Джонсона лідером Консервативної партії, королева Єлизавета II прийняла відставку Терези Мей та призначила Джонсона прем’єр-міністром. Борис Джонсон став 14-м прем’єр-міністром Великої Британії.

Любовні пригоди

\"Нащадок

Джонсон встиг побувати в шлюбі вже тричі. Часто його стосунки закінчувалися скандалами, пов’язаними з інтрижками.

Перше кохання політика — Аллегра Мостін-Овен, однокурсниця з коледжу, модель та донька мистецтвознавця і голови аукціонного дому Christie’s, мільйонера Вільяма Мостін-Овена та його дружини — італійської письменниці Гаї Сервадіо. Вони побралися під час навчання. Цей шлюб тривав лише три роки.

Друге велике кохання політика — Марина Вілер, донька журналіста та телеведучого сера Чарльза Вілера. Вони одружилися 1993 року та були разом 25 років. У цьому шлюбі у пари народилося четверо дітей. Перебуваючи в шлюбі, Борис закрутив роман із журналісткою Петронеллою Вятт, після чого вона заявила про дві перервані вагітності. Політик цей зв’язок заперечував, але коли він був доведений — його звільнили за публічну брехню. У квітні 2006 року видання News of the World стверджувало, що Джонсон також мав роман із журналісткою Guardian Ганною Фазакерлі. 2009 року в політика народилася донька від роману з Гелен Макінтайр — консультантки з мистецтва.

Після цих зрад і публічного приниження Марина Вілер вирішила остаточно розірвати стосунки з чоловіком. Після 25 років шлюбу вони подали на розлучення, яке завершилося лише 2020 року. Водночас від 2019 року Борис Джонсон уже жив із Керрі Саймондс — донькою співзасновника газети The Independent.

29 лютого 2020 року пара оголосила, що чекає на дитину. Їхній син народився 29 квітня. За рік Борис та Керрі повінчалися на таємній церемонії, наречена була у скромній білій сукні, яку взяла напрокат. 9 грудня 2021 року в них народилася донька.

Головна візитна картка Джонсона — його зачіска. Світле волосся прем’єр-міністра дуже неслухняне, а через стрижку, яку він носить протягом усього життя, найменший подих вітру робить його схожим на кульбабу.

Щодо одягу, то він у Джонсона завжди порівняно однаковий: темно-синій костюм, біла сорочка, синя краватка і чорні туфлі. Однак відрізняється він від багатьох політиків тим, що не дуже дбає про ідеальність зовнішнього вигляду, оскільки його сорочка часто зім’ята, як і піджак.
Попри високий ранг, політик не відмовляє собі в поїздках велосипедом у робочих справах або у виходах у вихідні на прогулянку в сорочці та шортах.

Ставлення до України

Від 2014 року Джонсон завжди негативно відгукувався про політику путіна.

На посаді прем’єр-міністра Джонсон надає Україні величезну підтримку на всіх фронтах. Політик приїздив до України, де побачив звірства російської армії, а також зустрічався з президентом Володимиром Зеленським.

3 травня Джонсон виступив онлайн у Верховній Раді, ставши першим світовим лідером, який звернувся у такому форматі до українських депутатів від початку повномасштабного російського вторгнення до України. В історичній промові він вкотре назвав напад росії злочином і зазначив, що Україна обов’язково переможе у цій війні.

Українці ж британця дуже полюбили, і вже на його честь називають вулиці.

Почуття гумору

Почуття гумору в політика специфічне, проте це — невід’ємна частина його образу, політики та способу життя.

«Мій стиль промови розкритикував не хто-небудь, а Арнольд Шварценеггер. Це — важкий момент, друзі — мою риторику критикує односкладовий австрійський кіборг».

«Ніколи не думав, що якось мене за якісь досягнення привітає Мік Джаггер», — заявив він, вигравши боротьбу за крісло мера Лондона.

«Кількість жінок, з якими я спав, набагато менше тисячі».

https://tsn.ua