Марія СМОЛЯР: почувши  її спів, Притула захотів потрапити до неї на концерт

Марія СМОЛЯР: почувши її спів, Притула захотів потрапити до неї на концерт

Викладач вокалу, керівник сучасної студії вокалу «The Voice» Марія Смоляр із Новограда-Волинського має дивовижний оперний голос, яким вразила журі телевізійного шоу «Україна має талант». «Чому досі ви не працюєте в опері? Чому досі про вас не знають? У вас неймовірний голос!» — наперебій казали їй судді. А Сергій Притула в журі навіть розізлився на Марію, бо, за його словами, не можна ховати від суспільства такі таланти. Тому сподівається зустрітися з нею вдруге в концертному залі, де буде аншлаг, а слухачі аплодуватимуть стоячи. Далі — наша розмова з вокалісткою.

— Маріє, містяни час від часу чули Ваші вокальні виступи під час різних заходів. Розкажіть про себе детальніше. Як з’явилося бажання співати? Коли це стало професією?

— Я співаю з дитинства, це давно стало частиною мого життя. Я без вагань розуміла, що вже не можу без концертів та виступів. Прийняла рішення бути в цій професії, ділитися досвідом з дітьми, навчати їх та розвивати їхні вокальні дані.

— Потім була деяка перер-ва, а після — приголомшливий виступ на «Україна має талант». Чому обрали для виконання оперний вокал?

— У юнацтві я переїхала до Києва на навчання. Саме тут познайомилася з крутим викладачем, яка допомогла мені розкрити академічний вокал. У мене постійно були вагання, я шукала себе: естрадне виконання чи академічне? І, зустрівши справжнього професіонала, зрозуміла, що мені природа подарувала непересічний талант. В опері я відчуваю себе просторо, вільно. Кайфую від того, що в цьому є моя особливість. Це — моє!

\"Марія

— Після успіху на сцені телевізійного шоу «Україна має талант», коли усі члени журі були вражені вашим дивовижним виступом, як почувалися?

— Певний період я взагалі не могла зрозуміти, що відбулося в моєму житті. Напевно тому, що ставилася до цього дуже просто: то мала бути звичайна подорож до столиці, де потрібно виступити і де багато камер, відомі люди… Налаштовувала себе на те, що це — новий досвід, можливість проявити себе в новій якості.

— Чи було відчуття зірковості після захоплених оцінок журі та переглядів і компліментів в Інтернеті?

— Ні, бо я мала друзів і бачила, як зіркова хвороба зіпсувала їм життя. Завжди потрібно залишатися людиною і цінувати усе, що подарувало життя.

— Можливо, після популярності на шоу трапилися якісь цікаві пропозиції щодо подальшої творчості, роботи?

— Були цікаві пропозиції викладати вокал у Києві. Проте я відчуваю комфорт та спокій там, де рідний дім, моя родина, моя робота, знайомі. А поїхати до Києва і виступити я можу в будь-який момент.

— Ви працюєте викладачем вокалу. А що більше до вподоби: навчати інших співати чи працювати над власною самореалізацією?

— Викладач вокалу і постійно практикуючий вокаліст — це дві абсолютно різні якості, але я їх поєдную. Дуже важлива емоційна складова — в тому, що творчі люди все роблять, спираючись на відчуття, емоції. Я неймовірно щаслива, коли бачу дитячі очі і захват від того, коли вони співають. Люблю свою роботу, не можу більше без неї. Діти віддзеркалюють мене повністю, і це ще більше надихає.

Стараюсь для них і розвиваюсь поруч із ними. Самореалізація дуже важлива для кожного з нас. Важливо правильно розподілити свою енергію і час.

От зараз ми готуємо кліп із дітьми — це як підсумок наших навчань. Особливо тепер, коли концертів немає... Як показала практика, ця творча робота дарує дітям яскраві та незабутні емоції. А це в наш нелегкий час дуже важливо. Ми постійно щось знімаємо, аби діти звикли бути в кадрі, відкривалися і набували не тільки вокального досвіду, а й акторської майстерності. Та й в колективі вони стають дружнішими, активнішими.

— Цими днями буквально «вистрілила» ваша прем’єра з репером Деном Шутовим на пісню Бумбокс «Любила». Розкажіть про ідею та як втілювали її з творчою групою?

— Із Деном співпрацюємо вже півроку. Є дуже багато ідей. «Бумбокс» — це легенда. Випадково я включила їхню пісню, і в один момент ми обоє відчули, що вона дуже заряджає. Настільки, що неможливо всидіти на місці! Тому прийняли рішення записати її, а згодом і кліп зробити.

Це — щось нове в нашій творчості. Для мене, як для академічної виконавиці — це вихід із зони комфорту. А в Дена була тривала пауза в його творчій діяльності, тож це — новий крок у творчості. Він більше реп-виконавець, тому для нього це теж випробовування. Та й дует — це завжди компроміс. Ось такі різні люди, виконавці і стилі музики поєдналися, і вийшло нове звучання.

— Кліп — нова, цікава робота Юрія Зубрицького, відомого в місті фотографа. Цікаво, як творчий дует оцінив цю роботу?

— Роботу виконували Юрій та Вікторія Зубрицька. Я дуже поважаю цих людей, робота з ними приносить мені задоволення. Ми вже, як одна велика родина — завжди підтримуємо і допомагаємо один одному. Результат нашої роботи — неперевершений!

— Вам часто кажуть, що ви гарна, а коли співаєте, то стаєте ще красивішою. У чому секрет?

— Це все якийсь магічний механізм. Коли пісня залітає мені в душу та мурашить, то я відчуваю її серцем, а в голові відразу створюється ідея, образ, подача.

— Ви випустили нещодавно пісню «Моя земля» з кадрами про Новоград-Волинський. Чия це була ідея? Та й вишиванки дуже гарні в кадрі: хто став стилістом?

— Це була ідея режисера Палацу культури Світлани Смолковської. Вона запропонувала заспівати про Україну і поєднати пісню з відео про наше місто.

А ще в мене дуже талановита мама, і ми з нею — команда. Вона мені круто допомагає. Обдумуємо моделі одягу, стилі, дизайн, шукаємо тканину. Мама створила більшість моїх нарядів для сцени. Мені подобається, як вона втілює наші задуми в реальність!

— До речі, дуже органічно вписується і в сучасні образи, і в народні. А що більше до душі?

— Комфортніше в сучасних образах, але зараз настільки в тренді українське вбрання, що дуже круто поєднувати обидва стилі. Не прогадаєш!

— Що ж, дуже цікаво спостерігати за Вашою творчістю і розвитком. Бажаємо нових успіхів!

— Щиро вдячна!

\"Марія \"Марія

Юлія КЛИМЧУК