Обережно! Кишкові інфекції

Обережно! Кишкові інфекції

Широка розповсюдженість, відсутність тенденції до зниження захворюваності, ризик формування хронічних гастроентерологічних захворювань надає проблемі боротьби з гострими кишковими інфекціями високу соціальну значимість. Саме це визначає актуальність та пріоритетність розробки низки профілактичних заходів для попередження захворюваності.
Гострі кишкові інфекції — це велика група гострих інфекційних захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації й ураження шлунково-кишкового тракту.

Незважаючи на різноманіття збудників, клінічна картина багатьох кишкових інфекцій має подібні ознаки.

Захворювання починається з підвищення температури тіла, погіршення самопочуття, появи млявості, неспокою, головного болю, запаморочення. Погіршується апетит, з’являється нудота, може бути повторне блювання.

Кишкові розлади характеризуються діареєю, болями в животі, здуттям живота і бурчанням кишечника.

Літні місяці — лідери за харчовими отруєннями. Висока вологість та спека — ідеальні умови для роз-множення в їжі токсичних бактерій. При температурі + 25 і вище одна бактерія здатна виробити більше ніж мільйон собі подібних усього за одну годину, хоча для отруєння потрібно набагато менше. Не дивно, що «хіт-парад» небезпечної для отруєння їжі очолюють продукти з високим вмістом білка, який необхідний як будівельний матеріал для клітин нашого організму і для підступних бактерій.

Щоб уникнути харчових отруєнь, пам’ятайте:

Іноді спокуса спробувати нову екзотичну страву або ласощі, які ви любите з дитинства, велика й нездоланна. Але, якщо вигляд, запах або смак страви насторожує, краще від неї відмовитися.

Не підпускайте до їжі мух. Вчені підрахували, що одна муха може перенести до 2 млн бактерій.

Будьте обережні з м’ясними напівфабрикатами та фаршем. Не прожарені, як слід, котлети та м’ясні рулети — джерело зараження хвороботворними вірусами та бактеріями.

На перснях, браслетах, обручках можуть мешкати бактерії, тому перед приготуванням їжі бажано знімати прикраси, а руки ретельно помити.

Звертайте увагу на дату виготовлення, термін та режим зберігання продуктів.

Тим, хто мандрує на автомобілі, не слід брати в дорогу білкові та інші продукти, які швидко псуються, навіть, якщо для цього є спеціальна сумка-холодильник.

У літню спеку краще відмовитися від напоїв із льоду, тому що невідомо, з якої води був приготовлений цей лід.

Уникайте купувати в супермаркетах готові салати на вагу з майонезом або сметаною. Не секрет, що далеко не всі магазини можуть похвалитися вимогливістю в питаннях зберігання «першої свіжості».

Групою ризику є ті, хто купує їжу на придорожніх базарах та стихійних ринках. А дині, кавуни, виноград — на узбіччі доріг.
Якщо термін зберігання прострочений, то продукт потрібно без жалю викидати.

Будьте уважними до себе та своїх близьких. Дотримуйтеся правил особистої гігієни та залишайтеся здоровими!

Відділ з питань охорони здоров’я
та медичного забезпечення міської ради