Історія кохання: королева Єлизавета II і принц Філіп

Історія кохання: королева Єлизавета II і принц Філіп

9 липня виповнилося 75 років від дня заручин принцеси Єлизавети та принца Філіпа. Про те, як починалася історія їхнього кохання — далі.

Принцеса Єлизавета народилася 21 квітня 1926 року в родині принца Альберта, герцога Йоркського (майбутнього короля Георга VI) і леді Єлизавети Боуз-Лайон та була найстаршою дитиною в сім’ї (вона мала молодшу сестру, принцесу Маргарет). Маленьку Єлизавету батьки ласкаво називали Лілібет. Як і слід було принцесі в ті роки, Єлизавета II
отримала хорошу домашню освіту, самостійно вивчила французьку мову, а головним хобі її життя були коні.

Юна принцеса і не думала про те, що може стати королевою, адже, згідно з лінією успадкування престолу, королем мав стати її дядько — Едуард VIII. Однак він вирішив відмовитися від корони заради кохання до розлученої американки Волліс Сімпсон, шлюб із якою був неможливий із багатьох причин, якби він залишився на троні. Таким чином королем Великої Британії став батько принцеси Єлизавети — король Георг VI, а його старша донька — прямою спадкоємицею корони.

Принц Філіп VI народився 10 червня 1921 року в палаці Мон-Репо на грецькому острові Корфу. Він був п’ятою дитиною в сім’ї і єдиним сином принца Андрія, сина короля Греції Георга I. Від народження носив титул принца Грецького і Данського. Його дід, король Греції Георг I, був убитий 1913 року, дядько — скинутий із престолу, а батько впав у депресію після втрати всіх регалій і разом із родиною змушений був тікати з Греції до Парижа. За деякий час батьки Філіпа розлучилися, діти залишилися з матір’ю, а батько перебрався до Монте-Карло, де вів дуже безхмарний спосіб життя. Мама принца Філіпа не змогла впоратися з такими життєвими складнощами: вона втратила розум і була поміщена до психіатричної лікарні. Після цієї події батько забрав єдиного сина до себе і влаштував до приватної школи. Займатися дитиною у нього часу не було, бо він був зайнятий своїм особистим життям. Тож, за кілька років принц Філіп самостійно вирушив до Англії й зупинився у родичів, де незабаром і зустрів своє кохання.

Перша зустріч Єлизавети і Філіпа

Познайомилися Єлизавета і принц Філіп 1934 року. Тоді принцесі було всього вісім років, а її майбутньому чоловікові — 13. Їхня зустріч відбулася на весіллі грецької принцеси Марини у Вестмінстерському абатстві. Друга зустріч майбутнього по-дружжя відбулася на коронації батька Єлизавети II, за три роки після першої зустрічі. А ще через два роки 13-річна принцеса раптом усвідомила, що її дуже приваблює 18-річний ставний принц. Якось принцеса Єлизавета II приїхала разом із батьками і сестрою до Королівського військово-морського коледжу в Дартмуті. Юний принц саме проходив там службу і люб’язно погодився провести королівській сім’ї екскурсію коледжем. Відтоді принцеса більше ні про кого й думати не могла, хоча її батьки спочатку навіть не розглядали Філіпа на роль свого майбутнього зятя, і шукали своїй доньці, майбутній королеві, кандидатуру набагато привабливішу та благонадійнішу. Коли принц Філіп поїхав на фронт, вони з Єлизаветою довго листувалися. У юної принцеси був дуже впертий характер, і вона твердо вирішила, що Філіп — той самий чоловік у її житті та інших їй не потрібно. Що цікаво, вони були далекими родичами: мали спільну прапрабабусю — королеву Вікторію, що робило їх четвероюрідними братом і сестрою. Але вже тоді всім було зрозуміло, що ані цей факт, ані якісь інші не зможуть перешкодити їхньому шлюбу.

Заручини і весілля

Після повернення Філіпа з фронту сім’я принцеси Єлизавети II зрозуміла, що сперечатися з донькою марно. Невідомо, як саме Філіп освідчився своїй принцесі: одні подейкують, що він написав про це в одному з листів, а інші кажуть, що Єлизавета II сама попросила принца одружитися з нею. Як би там не було, офіційно про заручини палац оголосив у липні 1947 року, а 20 листопада цього ж року зіграли весілля у Вестмінстерському абатстві. Напередодні весілля з принцесою Філіп отримав титул герцога Единбурзького. Принцесі тоді був 21 рік, а її чоловікові — 26. Із запрошених родичів з боку нареченого була тільки мати, яка на той момент вже багато років страждала від психічного захворювання. Перед весіллям майбутній принц Філіп, герцог Единбурзький, перейшов у англіканство, відмовився від титулів принца Грецького і принца Данського та отримав британське підданство.

На самій церемонії принцеса Єлизавета наполягла на тому, щоб виголосити традиційну клятву, в якій обіцяла коритися своєму чоловікові. Це дещо збентежило присутніх, адже всі розуміли, що, коли принцеса стане королевою, Філіп повинен буде підкорятися їй. У шлюбі в пари народилося четверо дітей: принц Чарльз (головний спадкоємець престолу), принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едвард. 73 роки вони підтримували одне одного і продемонстрували гарний приклад своїм онукам і правнукам. Королева Єлизавета II говорила, що якби не Філіп, вона б не впоралася з важким тягарем корони, і тільки своєму принцові дозволяла не зовсім коректні жарти на свою адресу. Але це, як кажуть, вже зовсім інша історія.

\"Історія

За матеріалами https://tsn.ua