Затверджено акти на зрізання 36 дерев: містяни обурюються, комунальники пояснюють — ріжуть хворі дерева

Затверджено акти на зрізання 36 дерев: містяни обурюються, комунальники пояснюють — ріжуть хворі дерева

Днями по вулиці Шевченка, у центральній частині міста, та в Парку культури і відпочинку комунальні служби зрізали декілька дерев. Містяни на такі дії відреагували шквалом негативних емоцій. Мовляв, у спекотну погоду йти «лисими» тротуарами й так небезпечно для здоров’я, при цьому комунальники продовжують видаляти зелені насадження в громадських місцях.

«Боже який жах, місто перетворюється на суцільний смітник!»

«І ще «подобається» викошування трави під нуль. Нащо її так часто і так низько косити? Вигорає на сонці, стає руда і неприваблива, плюс нагрівається земля, додає градусів. Подивіться — біля скверу Чорнобильців викосили — все руде. Гидота».

«Якщо зрізуєте старе, посадити треба нове! Але у нас немає господаря, щоб думав за місто і громаду!» — прокоментували користувачі соцмереж.

Є коментарі й на захист дій комунальних служб: «Невже хтось думає, що дозвіл на спилювання дерева дається «від фонаря»? Там є відповідальні люди, які не один раз подумають перед тим, як дати цей дозвіл. Думаю, що за місто вони переживають не менше «диванних експертів». Усе буде добре!»

Власне, традиційний для нашого міста підхід до кронування дерев, коли замість крони залишається фактично голий стовбур, щороку викликає нарікання громадськості. Цьогоріч роботи з кронування розпочалися ще до повномасштабної війни, у лютому. Тоді по вулиці Шевченка комунальники задіяли новий підхід: частково залишили основні гілки, а місця зрізів зафарбували, щоб дерево не захворіло.

Нині ж на цій вулиці декілька дерев зрізали. Комунальники стверджують, що видалили лише хворі й потенційно небезпечні своїм падінням дерева. Проте окремі містяни продовжують звинувачувати комунальні служби: «Що буде після того, як зрізали? Пеньок залишать? Чому це не було зроблено вчасно?

Чому не обстежували, коли кронували? За пів року воно не могло так захворіти. Ви ж самі маєте розуміти, що це все наслідки неправильного кронування та обрізки гілок».

У відповідь на суспільне занепокоєння управління житлово-комунального господарства та екології міської ради надало роз’яснення щодо зрізання аварійних дерев.

«Щомісячно із залученням представників Державної екологічної інспекції Поліського округу проводиться обстеження дерев, які підлягають видаленню, та складаються відповідні акти обстеження, які в подальшому затверджуються рішенням виконавчого комітету міської ради», — йдеться в повідомленні.

«Згідно з «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», зрізанню підлягають дерева за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі. Такі дерева можуть становити загрозу для життя і здоров’я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі чи споруди, та зрізуються, незалежно від пори року», — запевняють у міській раді.

Як один із прикладів, наводять випадок, що стався у травні цього року на зупинці по вулиці Шевченка. Дерево, що росло в лунці посеред тротуару, від поривів вітру впало й пошкодило покрівлю магазину «Цукерочка». На щастя, поруч не було ані пішоходів, ані транспортних засобів. Тому пошкодженням покрівлі все й обійшлося.

До речі, рік тому це дерево планували зрізати, як аварійне, проте зібралася група активістів, яка це не допустила. «Де були ці активісти, коли дерево впало?» — зауважують нині комунальники…

«Тому, — йдеться далі в офіційному повідомленні, — із метою недопущення можливої загрози для життя і здоров’я пішоходів, враховуючи оперативну інформацію Житомирського обласного центру з гідрометеорології щодо погіршення погодних умов, після додаткового обстеження (на деяких із дерев виявлено механічні пошкодження серцевини стовбура) та у зв’язку з падінням у травні цього року дерева біля зупинки на вул. Шевченка, було прийнято рішення про зрізання дерев з аналогічними пошкодженнями на цій же вулиці. 11 липня, планово, працівники КП «Новоград-Волинськжитлосервіс» зрізали ці дерева».

Нещодавно на засіданні виконавчого комітету міської ради затверджено нові акти на видалення 36 дерев. У тому числі — 15 дерев по вул. Замковій.
Водночас в управлінні житлово-комунального господарства та екології міської ради додають, що в планах — восени цього року висадити нові дерева у вільних лунках вздовж центральних вулиць міста.

Щоправда, про наміри органів місцевого самоврядування озеленити місто громада чує вже не вперше. Але маємо чимало прикладів, коли це так і залишилося на рівні намірів.

Зокрема, минулої осені, у ході капітального ремонту дорожнього покриття й тротуарів були зрізані дерева по вулиці Героїв Майдану. Трохи згодом дерева позрізали під час підготовчих робіт до капремонту на вулиці Замковій. В обох випадках у міській раді запевняли, що мають плани озеленення цих вулиць.
Ймовірно, заходи з озеленення центральних вулиць «заморожені», оскільки на період воєнного стану в Україні заборонені відповідні бюджетні видатки.

За інформацією з профільного управління, планують висаджувати декоративні дерева (щоб можна було формувати гарну крону й коріння не пошкоджувало тротуар і дорогу), а такі саджанці — певно, дорогі. Тому все поки що — на етапі планів.

Нагадаємо також, що в квітні цього року комунальне підприємство «Новоград-Волинськжитлосервіс» зрізало вісім дерев породи каштан на площі Лесі Українки. Це також супроводжувалося суперечками в громаді й гнівними публікаціями в соцмережах. Замість каштанів висадили алею сакур, закуплених ще минулого року.

\"Затверджено

Олег БРЮХАНОВ
Фото управління ЖКГ