Чому зубастий монстр із трикутною головою став улюбленцем дітей?

Чому зубастий монстр із трикутною головою став улюбленцем дітей?

Якщо у вас є діти, то ви, напевно, уже чули про їхнього улюбленця Хаггі Ваггі та його подружку Кісі Місі. Якщо ні — час дізнатися. Це — монстри із гострими зубами в декілька рядів, підкресленими червоними губами і трикутними головами. Звідки ж вони взялися?

Усе почалося з комп’ютерної хорор-гри Poppy Playtime. Потім, як часто буває, блогер із великою кількістю підписників цю гру розрекламував. Хаггі Ваггі — монстр, який за сюжетом обіймає та вбиває людей. Часто діти про його історію не знають і сприймають синю м’яку іграшку, як і всі інші. На запитання: чи знають вони, хто такий Хаггі Ваггі, — почуєте багато захоплених «так».

А все тому, що після комп’ютерної гри з’явилися меми з Хаггі Ваггі, фан клуб, а виробники іграшок підхопили цю тему і почали створювати монстрів. Поруч із плюшевими ведмедиками і зайчиками на полицях магазинів стали продавати синіх та рожевих монстриків. На руках у них є липучки, їх ще називають «монстрами-обіймашками».

«Іграшка супер, якість відмінна, дитина у захваті, не випускає з рук!» — пишуть батьки відгуки на сайтах. Діти називають улюбленця «миленьким і страшненьким», масово дивляться про нього відео в Тік Тоці чи ютубі.

А виробники пішли далі — продають тепер не лише монстра з гри, а під виглядом усміхнених монстрів роблять
зайчиків, восьминогів тощо. У багатьох із них є і «добре», і «зле» обличчя.

У The Village назвали Хагі Ваггі «Улюбленим монстром зумерів і головним мемом у TikTok». У Medialeaks вважають, що він «перетворився з кровожерливого монстра на чарівного героя».

Кровожерливий монстр чи чарівний герой?

Батьки щодо цієї теми поділилися на декілька таборів: хтось про іграшку нічого не знає, хтось нічого поганого в ній не бачить, а хтось —
всерйоз занепокоєний.

«Мій син також із захватом розповідав про цю істоту: як вони з друзями гуляли у Хаггі Ваггі. Мені стало цікаво, що ж це таке? Прочитавши у Вікіпедії, чесно, я був здивований, як таку бридоту можна показувати дітям? У наш час комп’ютерних технологій необхідно бути дуже пильними та слідкувати за контентом, який дивляться наші діти», — у редакцію «Звягеля» звернувся занепокоєний читач.

Думка психолога

Тож ми проконсультувалися в психолога: чи несуть «монстрики» небезпеку?

— Той факт, що діти люблять гратися позитивними і негативними іграшками — не новий, — пояснила психолог Юлія Яро. — Не варто бити на сполох раніше часу. Усі діти попередніх поколінь також чули про добро і зло, про чудовиськ і монстрів. Згадайте наше дитинство і дитинство старших поколінь, коли в казках були присутні як добрі, так і негативні персонажі (бабаї, Баба Яга, Чахлик Невмирущий, старуха Шапокляк). Також згадайте, як любили діти між собою розповідати страшні історії. І це нормально. Від 5 років діти переживають у своєму житті різні емоції, а гра — це єдине середовище, де вони можуть усі їх пережити і «відіграти».

Хаггі Ваггі може здаватися саме дорослим страшним персонажем. Але те, як ви сприймаєте іграшку, не означає, що дитина сприймає її так само. Тому важливо обговорити це з дитиною, бо діти часто вважають Хаггі Ваггі не страшним. Пояснюють, що він створений для того, щоб обіймати дітей. І що монстром його зробили, а насправді він — добрий.

Хвилюватись варто тоді, коли дитина весь час обирає для гри тільки негативних персонажів, поводиться неспокійно, погано спить вночі та розповідає про тривожні настрої і страхи. Тоді є підстави звернутися до педіатра або дитячого психолога.

В іншому разі, якщо ви бачите, що Хаггі Ваггі — черговий тренд і особливої уваги чудовиську дитина не приділяє, то хвилюватися немає чого. Таке захоплення — тимчасове й не несе загрози.

А ще психологи радять частіше обіймати свою малечу, аби в неї не виникало потреби горнутися до «монстра-обіймашки».

Сиреноголовий, ведмедик Фредді — нові тренди

Сиреноголовий (Siren Head) — ще одна популярна Інтернет-легенда: загадкова людиноподібна істота з надміру високим (12 м) та кістлявим тілом. І це — ще один привід для хвилювань батьків.

Замість шиї й голови — щось на кшталт поліна із закріпленими на ньому сиренами (звідси ім’я). Заманює в пастки заблукалих людей, особливо дітей (але діти від 3 до 12 років мають значні шанси врятуватися). Здатний у стані трансу перетворюватися й імітувати звуки людей та інших живих істот.

Сиреноголового вигадав канадський художник та ілюстратор Тревор Хендерсон. Популярність прийшла до персонажа з появою TikTok. Після того, як у мережі стало вірусним відео, в якому величезний монстр із головою-сиреною повільно йде крізь місто під апокаліптичні звуки.

Після приголомшливого дебюту в TikTok (у відео вже понад 3,5 мільйона уподобайок і кількадесят мільйонів переглядів) монстр став одним з улюблених героїв мережі. Хтось його почав боятися, хтось — бачити, хтось — робить із нього меми.

Не менш моторошним кумиром дітей деякі батьки охрестили ведмедика Фредді, вважаючи, що автори створюють подібних персонажів «під кайфом» і це загрожує «деградацією молодшого покоління».

Проблеми батьків і дітей, їхні різні погляди на життя — не нове явище. А у стрімкий час розвитку технологій питання набуло стрімкої трансформації. У наших дітей тепер — значно більший вибір іграшок та краща уява і фантазія, розвинені комп’ютерними іграми. Тож, не дивно, що їх уже мало цікавлять Вінні Пух, Чебурашка чи Лунтік з фіксиками. Вони потребують дедалі «цікавіших» персонажів, а от фільтрувати контент — справа дорослих.

Для контролю дітей батькам пропонують встановлювати додатки YouTube Kids чи FamilyLink, створити акаунт Google, згідно з віковими особ-
ливостями. Вони вирішують багато питань небажаного контенту — щоб діти могли безпечніше та простіше досліджувати світ через відео в Інтернеті. Завдяки інструментам батьківського контролю, ви зможете пристосувати додатки до потреб своєї родини. І бути спокійнішими, що на їхній розвиток не вплинуть небажані тенденції нового часу.

\"Чому

Юлія КЛИМЧУК