Фотографував кота на балконі,  а зняв… парашутиста. Що летіло над Новоградом — досі не зрозуміло

Фотографував кота на балконі, а зняв… парашутиста. Що летіло над Новоградом — досі не зрозуміло

Наш постійний читач Сергій Орлов — майже позаштатний кореспондент «Звягеля». Частенько йому щастить стати свідком якоїсь пригоди, що потім стає газетною новиною. Чи й самому побувати учасником події. Увечері, минулого вівторка (19 липня), Сергій зняв сенсаційне відео: над нашим містом спускався об’єкт, схожий на парашутиста.

Зважаючи, що з початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну, усіх громадян закликали до пильності, до виявлення чогось чи когось підозрілого, з огляду на можливу діяльність диверсійно-розвідувальних груп ворога, він одразу ж повідомив про відзняте в поліцію. Того ж вечора із Сергієм спілкувалися працівники Служби безпеки України. Запитували про обставини та місце зйомки, перевіряли відео на автентичність.

Щоб попередити громаду і вкотре закликати до пильності, Сергій Орлов опублікував відео в нашій групі в Фейсбуці «Звягель» (тижневик). Відео викликало неабиякий інтерес та версії в користувачів групи. Були припущення, що на зйомці не парашутист, а метеозонд. Дехто стверджував, що знято взагалі не в Новограді…

«Фотографував на балконі кота, коли на тлі вечірнього неба побачив, як спускається парашут. Одразу ж увімкнув відеозапис. Встиг зняти, хоча об’єкт знаходився надто далеко, і точно ви-значити, звідки й куди він летів, важко», — розповів автор відео.

Наступного дня газета «Звягель» звернулася за коментарем до місцевої поліції. Нам відповіли, що поліція на повідомлення відреагувала, виїжджали в очікуваний район приземлення, шукали, але нічого поки не знайшли.

Ми зателефонували в Житомирський обласний центр із гідрометеорології, розповіли про ситуацію і запитали, чи міг об’єкт на відео бути метеозондом. Нам відповіли, що в жодному разі — ні, оскільки від початку широкомасштабної війни синоптикам заборонено користуватися будь-якими повітряними об’єктами для досліджень погоди. Причому, заборонено по всій території України.

Газета «Звягель» також того дня звернулася за коментарем до голови Новоград-Волинської районної військової адміністрації Івана Туровського. Іван
Йосипович відповів, що на той час не може дати вичерпний коментар і пообіцяв відповісти на наші запитання пізніше.

І ось 27 липня, у день здачі газетного номера в друк, ми маємо найсвіжішу інформацію.

«Триває розслідування інциденту. Пошуки продовжуються, але нічого не знайшли. Досі не встановили (з відео не зрозуміло), чи то насправді людина з парашутом, чи інший об’єкт. Адже був випадок, коли місцеві жителі повідомили правоохоронців про невідомий об’єкт у небі, а коли почали розбиратися, то з’ясували, що то святкові кульки, які хтось запустив. Можу впевнено стверджувати, що в момент зйомки відео ані над територією нашого району, ані загалом над територією Житомирської області не було жодних літаків чи гелікоптерів. У той час наш повітряний простір ніхто не порушував», — каже Іван Туровський.

Він також пояснив, чому останнім часом на блокпостах знову почалися ретельніші перевірки транспорту. Справа в тому, що раніше на блокпос-
тах чергували добровольці, а нині — військовослужбовці підрозділів ЗСУ, які дислокуються на території району. «У регулярних військових більше досвіду й інші функції. Вони мають більше пов-новажень», — додав Іван Туровський.

Голова РВА також підкреслив, що заклики до пильності й виявлення будь-яких підозрілих осіб чи предметів ніхто не скасовував. Навпаки — населення мусить повідомляти про все, що видається з точки зору безпеки підозрілим, у правоохоронні органи, військову службу правопорядку чи коменданту. У жодному разі не слід діяти на власний розсуд і пробувати розібратися в незрозумілій ситуації самостійно.

Олег БРЮХАНОВ