Любив, коли називали Героєм України, та створив проєкт «Баржа з кавунами» Що відомо про загиблого власника «Нібулону» Вадатурського

Любив, коли називали Героєм України, та створив проєкт «Баржа з кавунами» Що відомо про загиблого власника «Нібулону» Вадатурського

Під час обстрілу окупантами Миколаєва 31 липня у своєму будинку загинув Герой України, аграрій Олексій Вадатурський. Разом із чоловіком у будинку перебувала його дружина Раїса. Вона теж загинула.

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про власника найбільшого аграрного підприємства та експортера України «Нібулон» Олексія Вадатурського.

Створив найбільше аграрне підприємство в Україні

Олексій Опанасович Вадатурський народився 8 вересня 1947 р., у с. Бендзари, Балтського району, Одеської області, в родині селян. У 1971 році закінчив Одеський технологічний інститут ім. М.В. Ломоносова.

Пішов працювати на Трикратський комбінат хлібопродуктів головним енергетиком, потім працював головним інженером. У 90-х займав посаду начальника виробничого відділу, заступника начальника Миколаївського обласного управління хлібопродуктів.

У 1991 році Вадатурський заснував «Нібулон». Відтоді був його незмінним керівником. За понад 30 років компанія стала найбільшою серед аграрних підприємств України та найбільшим експортером у державі. «Нібулон» має власний вантажний флот із 48 самохідних та несамохідних суден, а також приватний морський термінал із причалом у Миколаєві, де розташований центральний офіс компанії.

Був у списку найбагатших українців

У рейтингу журналу «НВ» «топ-100 найбагатших українців», опублікованому в жовтні 2019 року, статки підприємця Вадатурського оцінено у 474 млн дол. (зменшення на 14%, порівняно з 2018 роком). Таким чином він посів 14 місце рейтингу.

За даними Forbes, оборот компанії сягає 1,5 млрд доларів, у 2021 році Вадатурський перебував на 24 позиції найзаможніших українців зі статками у 430 млн доларів. «Нібулон» в останньому рейтингу «100 найбільших компаній України» була на 20-му місці з річним виторгом 25,8 млрд грн.
У 2012 році журнал «Фокус» розмістив бізнесмена у списку 20 найуспішніших аграріїв України, де він разом із сином-компаньйоном Андрієм Вадатурським посів дванадцяте місце (земельний банк — 80000 га).

У 2007 році Олексій Вадатурський отримав звання «Герой України» за значний особистий внесок у зміцнення потенціалу агропромислового комплексу, організацію та забезпечення досягнення стабільно високих показників у виробництві сільськогосподарської продукції, розвиток соціальної сфери.

Одружений, син — народний депутат України VIII скликання Андрій Вадатурський. Він є співвласником «Нібулона» та головою наглядової ради підприємства. Вадатурський-молодший працює на компанію з 2000-х років.

Автор проєкту «баржа з кавунами»

Після загибелі 74-річного агропромисловця в мережі люди, яким довелося працювати з Олексієм Вадатурським, висловили співчуття його родині, та поділилися спогадами про те, якою він був людиною.

«Він відкривав зернові термінали по всій країні, закуповував баржі, які називав несамохідними суднами, налагоджував водні шляхи, вимагав чистити річки, повертати Україні судноплавство. Один із проєктів ви точно знаєте. Баржа з кавунами. Коли з Херсонщини смугасті кавуни пливли через країну. Це багато кого смішило, стало мемом. Але він знав свою справу. Він був дуже багатою людиною. Але відпочивати любив у Шаянах. Був провідним зернотрейдером, і багато хто міг його не любити. Я добре пам’ятаю, як він горів проєктом нагодувати Ефіопію українським зерном. Любив, аби його називали «Герой України Олексій Вадатурський». І реально любив Миколаїв. І не виїхав із Миколаєва під час обстрілів. Хоча міг», — написала на своїй сторінці в ФБ журналістка ТСН Наталя Нагорна.

«Нема слів… Жахлива новина… Величезна скорбота для країни і співчуття для родини. Олексій Вадатурський був світлою людиною, прикладом для багатьох у житті і в бізнесі. Раїса Вадатурська — прекрасна жінка і Берегиня», — висловила в мережі співчуття ексвіце-президентка Спілки українських підприємців та співголова комітету з питань агропродовольчого бізнесу Спілки українських підприємців Владислава Магалецька.

«Загинув Герой України Олексій Вадатурський. Говорив із ним тільки 5 днів тому телефоном, він дуже хотів, щоб відкрили порти Миколаєва,
як Одеси …Всі дні війни жив у Миколаєві, кожен день ходив на роботу», — написав друг загиблого Андрій Павлушин.

Співчуття з приводу загибелі Олексія Вадатурського висловив також Президент України Володимир Зеленський.

«Унаслідок масованого ракетного обстрілу Миколаєва з боку російських військ загинули генеральний директор ТОВ СП «Нібулон», Герой України Олексій Вадатурський та його дружина Раїса. Президент висловлює глибокі співчуття рідним і близьким загиблих», — йдеться у твітері Офісу президента.

У ніч проти 31 липня Миколаїв піддався масованому обстрілу. Потужні вибухи лунали після першої ночі та близько п’ятої ранку. Вночі місто обстріляли касетними снарядами. Зранку, за попередньою інформацією, по Миколаєву запустили ракети С-300.

https://tsn.ua