Вуличне освітлення? Районна військова адміністрація не заперечує

Вуличне освітлення? Районна військова адміністрація не заперечує

У Новограді-Волинському вуличне освітлення припинили вмикати через декілька днів від початку широкомасштабного російського вторгнення. Відтоді вуличні ліхтарі не світять уже п’ять місяців, а органи місцевого самоврядування, складається враження, уникають цієї теми.

Головний аргумент, через який вуличне освітлення припинило роботу, — необхідність світломаскування. Щодо ефективності такого заходу — досі немає спільної думки. Проте чимало українських міст, навіть прифронтових і найбільш постраждалих від окупантів, відновили освітлення своїх вулиць.

«Вуличне освітлення вже відновлено на 101 вулиці Запоріжжя», — повідомив 19 липня офіційний сайт Запорізької міської ради.

Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв із цього приводу повідомив: «Через деякий час після початку дії воєнного стану в Запоріжжі тимчасово було відключене зовнішнє освітлення. Це було зроблено задля безпеки громадян, а також для забезпечення певних напрямків роботи правоохоронців та військових. Після стабілізації ситуації на фронті на запорізькому напрямку, у межах покращення економічної ситуації в місті, роботу зовнішнього освітлення вирішено відновити.

Однак для цього був необхідний час. Спочатку спеціалісти мали перевірити стан мереж зовнішнього освітлення, і, у разі необхідності, виконати їхній ремонт і підготовку. Також потрібно було провести поетапне підключення мереж, із дотриманням усіх технічних норм.

Нині, починаючи з 30 травня, комунальники, згідно з графіком, уже відновили роботу зовнішнього освітлення понад сотні вулиць Запоріжжя. Нагадаю, що в умовах воєнного стану воно працює у місті лише до початку комендантської години».

Отже, навіть у обласному центрі частково окупованої області вуличне освітлення працює, хоч і з деякими обмеженнями.

Інший приклад — Ірпінь, який пережив криваву навалу ворога, зазнав руйнувань інфраструктури. Як повідомляє «Ірпінський вісник» від 26 липня, влада Ірпеня планує до кінця тижня відновити вуличне освітлення.

«Відбувся пробний запуск вуличного освітлення в Ірпені. Плануємо за тиждень відновити його по всьому місту. Тому дуже прошу, якщо зараз на вашій вулиці не горять ліхтарі, зателефонуйте прямо зараз цілодобовій Диспетчерській службі КП УЖКГ «Ірпінь», — цитує видання очільника Ірпеня Олександра Маркушина.

Житомир повернувся до практики освітлення вулиць у вечірній і нічний час ще 11 квітня. Про це йшлося в газеті «Звягель» №17 від 28 квітня цього року. Ми тоді зверталися за коментарем у Житомирську міську раду, коли готували матеріал, в якому порівнювали підходи до вирішення ситуації в Житомирі й Новограді-Волинському.

Нагадаємо, тоді, 26 квітня, в управлінні по зв’язках із громадськістю Житомирської міської ради пояснили, що вуличне освітлення в Житомирі відключили з 10 березня, а відновили — 11 квітня. Станом на квітень (тримаємо в умі тривалість квітневого світлового дня) у Житомирі о 20:52 вмикали освітлення, о 5:09 — вимикали. Під час сигналу повітряної тривоги, за командою працівника міського інформаційного центру, освітлення вимикали автоматично.

У випадку Житомира виняток становили лише невеликі вулиці й провулки, на яких не можна автоматично вимкнути світло. Тому там не вмикали взагалі.

Тоді ж, у квітні, у Новоград-Волинській міській раді, куди ми звернулися за коментарем, вже знаючи про житомирський досвід, «Звягелю» повідомили, що в нашому місті немає технічної можливості автоматично з однієї точки керувати вуличним освітленням. Тобто, у разі повітряної тривоги, швидко вимкнути ліхтарі не вдасться.

На тому новоградці й змирилися. Попереду було літо, зростав світловий день… Фактично видно було майже до початку комендантської години, а зранку — й поготів.

Нині ж перспективи протилежні. Як кажуть, дні коротшають, ночі довшають. На щастя, чимало місцевих підприємств відновили роботу, і сотні (якщо не тисячі працівників різних сфер) повертаються після змін, що завершуються о 22-ій.

У той час уже темно. За свідченням водіїв, неосвітлені вулиці підвищують ризик наїзду на пішохода, зростає ймовірність інших аварійних ситуацій. Та й, власне, пішоходи ризикують отримати травму навіть на тротуарах, адже їхня якість у більшості не витримує критики і ясного дня, не кажучи вже про суцільну темінь.

А є ще ризики втрапити у відкритий люк чи стати жертвою чиїхось протиправних дій.

З огляду на це, необхідність відновлення вуличного освітлення в Новограді-Волинському назріває. Принаймні, до настання комендантської години — до 23:00. На це натякають і результати опитування, яке ми провели на сторінці «Звягель» (тижневик) у Фейсбуці.

76% із майже 1000 користувачів, котрі взяли участь у голосуванні, переконані, що вуличне освітлення в місті потрібно відновити, але до настання комендантської години. 11% вважають, що вуличне освітлення потрібно відновити в довоєнному обсязі, ще 11% — проти.
Ось деякі з коментарів:

«Колись вуличне освітлення вимикали о 12-ій ночі. День стає коротшим. Зараз о 22-ій уже темно. Є магазини, які працюють майже до 23. Люди будуть по темноті, по наших розбитих дорогах, повертатися додому. Та і всяких дивних особистостей в нашому місті стало більше — і серед білого дня страшно ходити по центру міста. Золоту середину можна знайти».

«Вуличне освітлення потрібно відновити, тому що в темряві краще шастати різним нелюдам, а їх у нас чимало».

«Чому тільки до комендантської? При освітленні краще видно порушників».

«Людина може пристосуватися до всього. Мені, приміром, це освітлення ні до чого. А от людям, які повертаються в темну пору додому (працівники магазинів, наприклад), мабуть таки, було б комфортніше проходити квест по наших тротуарах освітленими вулицями. Але однозначно — до початку комендантської години. Пізніше всі мають знаходитися у домівках. Тому й у освітленні потреби немає».

Отримавши такий результат опитування, газета «Звягель» звернулася за коментарем до голови Новоград-Волинської районної військової адміністрації.

«Усім дозволено відновлювати. З боку військової адміністрації заперечень немає. Тому всі питання щодо роботи вуличного освітлення — до міського голови», — відповів Іван Туровський.

Відповідь управління житлово-комунального господарства на це питання із квітня не змінилася: інфраструктура Новограда-Волинського досі не має технічної можливості автоматично з однієї точки керувати вуличним освітленням.

Як зазначив начальник управління Олег Годун, голова районної військової адміністрації дійсно дозволив умикати освітлення до настання комендантської години. Але за умови, що його вимикатимуть при сигналі «Тривога».

«У нас такої можливості немає. Вуличне освітлення в нашому місті вмикається/вимикається по секторах — із близько двадцяти різних точок. Тобто, швидко їх об’їхати і вимкнути після сирени не вдасться. Звісно, РЕМ може відімкнути місто від електропостачання, але тоді вимкнеться не лише освітлення, а й електрика взагалі. Сумніваюся, що громада на таке погодиться», — каже Олег Годун.

За його словами, обладнати місто єдиним блоком керування вуличним освітленням можна буде лише після Перемоги. Бо наразі діє постанова Кабміну, яка не дозволяє виділяти на такі потреби бюджетні кошти. «Або можемо виконати такі роботи й зараз, якщо їх оплатить, приміром, якийсь благодійник. Йдеться про приблизно 50 тисяч гривень», — додав Олег Годун.

Зазначимо також, що відсутність вуличного освітлення дозволяє суттєво заощаджувати бюджетні кошти громади. Цьогоріч на ці потреби було передбачено орієнтовно 3,5 млн грн.

Олег БРЮХАНОВ