Учні ліцею №4 розвивають міжнародну дружбу

Учні ліцею №4 розвивають міжнародну дружбу

Подорожі — це один із кращих способів провести дозвілля. Коли ви подорожуєте, ви отримуєте новий досвід, знайомитеся з культурою інших країн і відвідуєте унікальні місця по всьому світу. Подорож — це вивчення іноземної мови, дегустація місцевих страв і нові знайомства.
Завдяки творчим та ініціативним вчителям, мудрій адміністрації та розуміючим батькам, продовжується міжнародний шкільний обмін учнів ліцею №4 м.Новоград-Волинський та гімназистів із Німеччини (м.Візентайд).
11 підлітків під керівництвом вчителя німецької мови Алли Тетері провели два тижні в родинах учнів, які навчаються в гімназії м. Візентайд. Це були незабутні дні як для дітей, так і для батьків. Тривоги та переживання виявилися марними.
Учні побували у великих містах і побачили маленькі села, де жили їхні «сім’ї». Разом їздили на шкільних автобусах на навчання, екскурсії. Були в захваті від сучасної школи, побуту та устрою. А головне — їх чекав теплий прийом у родинах.
У рамках обміну діти працювали над спільним творчим проектом « Традиції: мости між минулим та майбутнім», який дав змогу ширше дізнатися про культуру обох країн, традиції та вподобання.
Школярі відвідали такі визначні міста як Нюрнберг, Вюрцбург, Кітцінген та Мюнхен, долучилися до німецької історії та культури, відвідавши музеї та оглянувши визначні місця, занурилися в життя німецьких підлітків, відвідуючи уроки в гімназії та проживаючи в їхніх родинах.
Ця подорож змінила світогляд дітей. Вона захоплює і надихає, дає надію на майбутнє. Сьогодні мільйони людей відпочивають, подорожуючи по світу. Вони знайомляться з іншими країнами, відвідують сучасні міста і доісторичні руїни, подорожують для того, щоб побачити світ. І це — здорово, адже кожній людині цікаво відкрити для себе щось нове, познайомитися з іншими культурами і способом життя, зустріти цікавих людей, спробувати найнеймовірніші страви, почути найрізноманітнішу музику і зробити тисячі фотографій.
Але найголовніше — живе спілкування, обмін емоціями та враженнями. Наші учні знайшли нових друзів, з якими важко було прощатися. Сповнені новими відкриттями, веселі та щасливі вони повернулися в Україну.
Всі витрати за переїзд та перебування взяла на себе німецька сторона. Обмін продовжується, завдяки ініціативі та підтримці адміністрації та вчителів ліцею №4. Батьки та діти вдячні за організацію міжнародного обміну, за знання дітей, які вони отримують у ліцеї, за підтримку з боку всіх вчителів. Хотілося б так само гідно прийняти делегацію з Німеччини, показати наш край, міста та звичаї. Тож, запрошуємо до співпраці всіх небайдужих в організації екскурсій на підприємства, по містах та пам’ятках нашої країни.
А.ТЕТЕРЯ, керівник міжнародного шкільного обміну ліцею №4