Гвалт на сесії міської ради: «новоградці» ледь не побилися зі «звягельчанами» за назву міста

Гвалт на сесії міської ради: «новоградці» ледь не побилися зі «звягельчанами» за назву міста

Проект порядку денного пленарного засідання двадцять шостої сесії міської ради сьомого скликання (01.11.18 р.) налічував аж 50(!) питань. Одним із тих, що спонукало прийти до сесійної зали громадськість, стало питання «Про перейменування міста Новограда-Волинського Житомирської області на місто Звягель». Воно значилося передостаннім. Щоб піти назустріч зацікавленим городянам, було проголосовано пропозицію розглянути його першим.
Утім, розгляд першого питання розпочався аж через… 2 години 38 хвилин після початку сесії. Увесь цей час депутати дискутували навколо інших змін до порядку денного, дійшли навіть до внесення змін у регламент роботи сесії. Складалося таке враження, що це був свідомо зрежисований сценарій «вимотування» депутатів перед важливими питаннями. Серед яких, зокрема, мали розглянути електронні петиції, адресовані Новоград-Волинській міській раді, та питання щодо секретаря міської ради (більше інформації щодо цього — на 2-ій стор.).
До обідньої перерви депутати все ж встигли розглянути питання про перейменування міста. У сесійній залі в ході обговорення зчинився гвалт. Його джерелом стали не депутати, а громадськість, розділена на два табори: представники ветеранської організації, котрі виступають категорично проти повернення місту історичної назви «Звягель», і члени ініціативної групи, які це повернення, власне, ініціювали.
Через багатоголосий крик ніхто в залі не слухав і не чув виступаючих. За таких умов рада майже одноголосно ухвалила компромісне на даному етапі рішення: зняти питання з розгляду на цій сесії; створити робочу групу з депутатів із залученням зацікавлених осіб від громадськості для доопрацювання питання з подальшим його винесенням, одночасно із місцевими виборами, на, так зване, всеміське опитування. Тобто, дискусія «новоградців» і «звягельчан» відклалася до 2020 року.
«Секретарське» питання також повисло у повітрі. Депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олександр Палецький висловив незгоду з тим, що декілька питань внесені до проекту порядку денного без обговорень у постійних комісіях. Його пропозицію — проголосувати окремо за включення кожного з цих питань у сесійній залі — депутати підтримали. У результаті голосувань питання про поновлення О.А.Пономаренко на посаді секретаря міської ради не набрало голосів для включення до порядку денного. Відтак наступне — про звільнення з посади секретаря міської ради В.І.Остапчука — відпало автоматично.
Які правові наслідки для Новоград-Волинської міської ради в цілому й найвищої посадової особи міста — міського голови — матиме це в подальшому (адже фактично відбувається невиконання судового рішення), тут у депутатів, серед яких є люди з юридичною освітою, немає спільної думки. Очевидно, що «секретаріада» в Новограді триватиме.
Про інші рішення 26-ї сесії — у наступному номері.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА