Земельні ділянки в Майстрові будуть. Але пізніше. І небагато

Земельні ділянки в Майстрові будуть. Але пізніше. І небагато

Лише чотири місяці діє рішення міської ради від 01.11.2018 р. №562 «Про добровільне приєднання територіальних громад сіл Майстрівської сільської ради до Новоград-Волинської об’єднаної територіальної громади», а серед новоград-волинців уже — вдосталь бажаючих отримати земельну ділянку під індивідуальне житлове будівництво на новоприєднаних землях. Про це «Звягелю» повідомив перший заступник міського голови Сергій Колотов.
Сергій Колотов зауважив, що розраховувати на отримання ділянки на землях Майстрівської сільської ради передчасно. По-перше, тому, що левову частку земель приєднаної до ОТГ сільради складають землі сільськогосподарського призначення, які розпайовані і здані їх власниками в оренду суб’єктам господарської діяльності.
Площа території Майстрівської сільської ради складає 4032,6 га. Майстрівська сільська рада складається з трьох населених пунктів: с.Майстрів (215,484 га), с.Майстрова Воля (180,97 га), с.Маковиці (186,5 га). Все інше — переважно землі сільськогосподарського призначення, а також землі, які зайняті під дороги, комунікації тощо.
«Для того, щоб встановити, скільки в межах населених пунктів є землі, яка може бути використана під окреме житлове будівництво, потрібно провести інвентаризацію і розробити містобудівну документацію, — пояснює начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин Дмитро Гудзь. — Наразі ми розпочали процедуру розробки, так званої, «карти села». Бо нині існуюча документація датована 1983 роком і намальована ще від руки».
Слід зауважити, що ця процедура — тривала і недешева, — підкреслив Сергій Колотов. На сесії міської ради виділено для початку 152 тис. грн. на розробку відповідних документів.
В цілому ж, як стверджують у міській раді, якщо після інвентаризації будуть встановлені вільні земельні ділянки для окремого житлового будівництва, то містяни можуть на них претендувати. Але йдеться не про сотні, а про десятки ділянок. При цьому, в першу чергу, мають бути забезпечені потреби жителів сільради, а виділення ділянок для жителів міста буде можливим лише з погодження Майстрівського старости.
Наразі в черзі в місті на отримання земельної ділянки перебуває понад 800 учасників АТО, ще 245 — інші громадяни. За період 2015-2017 років для потреб індивідуального житлового будівництва було виділено 423 ділянки учасникам АТО, проте будується із них тільки 4.
Олег БРЮХАНОВ