ТО ХТО Ж ЗАБРУДНЮВАВ?

Директору ТОВ «Газета«Звягель-Інформ» Усенку М.Г.
Голові м/о ЛПУ, помічнику-консультанту депутата Новоград-Волинської міської ради Пилипчуку І.І.
Депутату Новоград-Волинської міської ради Цапліну Г.

3 квітня 2009 року в газеті «Звягель-Інформ» за №14 (819) на першій сторінці опублікована Заява Пилипчука І.І. та Цапліна Г. на адресу Новоград-Волинського міжрайонного прокурора Семенька М.П., щодо порушення працівниками ТОВ «Церсаніт Інвест» законодавства про охорону навколишнього природного середовища, вивезення з території товариства та скидання в невідведених місцях відходів виробництва. Розповсюджена таким чином інформація є недостовірною. Товариство жодного разу відходи заводу, сіру густу речовину, як висловлюються автори листа, в річку Случ не зливало. Товариством укладено договір з підприємством, який має відповідний дозвіл на знешкодження та утилізацію відходів та сміття. Вивезенням відходів здійснюється приватними перевізниками, які беруть на себе зобов’язання на вивезення сміття та відходів у спеціально відведені місця на утилізацію і захоронення, а не самим товариством, як зазначено у заяві. Розповсюдження неправдивої інформації підриває ділову репутацію ТОВ «Церсаніт Інвест» та може призвести до заподіяння моральної та матеріальної шкоди.
Враховуючи вищевикладене, вимагаємо негайно спростувати недостовірну інформацію про ТОВ «Церсаніт Інвест», шляхом опублікування спростування недостовірної інформації в газеті «Звягель-Інформ» на першій сторінці наступного змісту: «Інформація про порушення ТОВ «Церсаніт Інвест» законодавства про охорону навколишнього природного середовища, опублікована в газеті за №14 (819), не відповідає дійсності. ТОВ «Церсаніт Інвест» самостійно не вивозить з території товариства відходи та не зливає їх в неустановлених місцях. Вивезення, знешкодження та захоронення відходів виробництва ТОВ «Церсаніт Інвест» здійснюється підприємствами, що несуть відповідальність за скидання відходів не у встановлених місцях, з якими товариство уклало відповідні договори». У випадку невиконання нашої вимоги ми вимушені будемо звернутись до суду за захистом наших прав.
Кшиштоф ТАЛЕР, генеральний директор



* * *

Пилипчуку І.І.

Повідомляю, що Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою Ваша скарга з приводу порушень природоохоронного законодавства на території Чижівської сільської ради, розглянута по суті.
Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою для проведення перевірки було залучено спеціалістів із державної екологічної інспекції та Новоград-Волинської санепідемстанції.
При проведенні перевірки встановлено, що 17 березня 2009 року, між приватним підприємцем Гарбузюком С.М. та ТОВ «Церсаніт Інвест» укладено договір на транспортні послуги, згідно якого Гарбузюк С.М. зобов’язується за дорученням ТОВ «Церсаніт Інвест» проводити вивезення технічної води щодня цілодобово.
У договорі також зазначено, що перевізник зобов’язаний оформити у відповідних територіальних органах екології дозвіл на злив технічної води і місце зливу та нести відповідальність за злив технічної води у недозволених місцях.
Приватний підприємець Гарбузюк С.М., не визначивши місце зливу, вивозив технічну воду із заводу ТОВ «Церсаніт Інвест» і зливав її на землі сільськогосподарського призначення на території Чижівської сільської ради.
У зв’язку із цим міжрайонною прокуратурою щодо ПП Гарбузюка С.М. винесено постанову про порушення провадження про адміністративне правопорушення за ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення і направлено для розгляду начальнику державної екологічної інспекції в Житомирській області.
З метою встановлення у складі технічної води, що вивозиться із заводу ТОВ «Церсаніт Інвест» речовин, які можуть негативно впливати на навколишнє природне середовище, міжрайонною прокуратурою дано доручення головному державному санітарному лікарю Новоград-Волинського району відібрати проби і провести лабораторні дослідження вказаної води.
У разі виявлення шкідливих речовин у складі технічної води, міжрайонною прокуратурою будуть вжиті відповідні заходи прокурорського реагування, про що Вас буде додатково повідомлено.
М.СЕМЕНЬКА, Новоград-Волинський міжрайонний прокурор, старший радник юстиції



* * *

Від редакції. На вимогу Генерального директора ТОВ «Церсаніт Інвест» п.Кшиштофа Талера ми подаємо повний текст листа, що надійшов до редакції, а також відповідь міжрайонного прокурора авторам заяви гр.Пилипчуку І.І. та Цапліну Г.
Зі свого боку маємо відмітити наступне: публікуючи вищезгадану заяву, ми абсолютно не прагнемо «підірвати ділову репутацію ТОВ «Церсаніт Інвест», більше того, я особисто, будучи на аналогічних заводах «Церсаніт» в Польщі, мав змогу переконатись у високому рівні організації виробництва, сучасних технологіях, заслуговує на повагу і культура виробництва.
Звичайно, відкриття такого підприємства у нашому районі — це вагомий внесок у промисловий розвиток регіону.
Разом з тим, знаючи непросту екологічну ситуацію в місті і районі, пов’язану з роботою як діючих в житловій зоні підприємств (каменедробильний завод, м’ясокомбінат, меблева фабрика, завод кормових антибіотиків), так і наслідками радіаційного забруднення в результаті аварії на ЧАЕС, громада міста з осторогою сприймає будь-які нові джерела можливого забруднення.
Власне кажучи, питання очевидне — якщо проектом передбачено вивіз з підприємства будь-яких відходів — то виробник має погодити в установленому порядку місце їх утилізації. Навряд чи таким місцем є рівчак, що тече в Случ.
І ще одне, якщо виникає будь-яка позаштатна ситуація, — чи не простіше було б повідомити, що насправді вивозиться, чому і чи несе воно якусь загрозу навколишньому середовищу, а вже потім шукати винних.
Микола УСЕНКО