1 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ВИДАТНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕТЕСИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

1 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ВИДАТНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕТЕСИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

\"195 років тому пішла з життя Лариса Петрівна Косач-Квітка, відома світові як Леся Українка. Велика Українка, Наша Леся. Наша, бо народилася в Новограді-Волинському, в будиночку на березі мальовничої Случі, яку оспівала в своїх поезіях.
У цьому році за ініціативи завідувачки літературно-меморіального музею Лесі Українки В.О.Римської 31 липня, напередодні цієї скорботної дати, в музеї пройде літературно-музичне дійство «Зорить твоє серце у наших серцях, як слово твоє невмируще в віках». Незвичним для такого дня буде час початку – 19.00. У внутрішньому дворику літературно-меморіального музею Лесі Українки, що по вулиці Соборності, зберуться письменники і поети – члени обласної спілки письменників, творчі колективи Новограда-Волинського, учасники міських конкурсів читців імені Лесі Українки, гості з Баранівського району, Грузії.
Організатори літературно-мистецького дійства – завідувачка літературно-меморіального музею Лесі Українки і творчі працівники Палацу культури ім.Лесі Українки на чолі з директором І.Д.Антипчук приготували чимало цікавих фрагментів, в основі яких – маловідомі сторінки життя і творчості Лесі Українки. А ще – Леся зазвучить не лише рідною українською, а й польською, грузинською. І якщо ви до цієї пори не знали, що Леся Українка має один-єдиний вірш російською мовою, написаний нею за лічені хвилини як імпровізація (до речі, і названий нею «impromtu»), цей вечір у музеї для вас. Приходьте – і Леся стане для вас ще ближчою і зрозумілою.
1 серпня, на 11.00, запрошуємо всіх, хто шанує ім’я нашої великої землячки, хто вважає себе патріотом своєї землі, до пам’ятника Лесі Українки на покладання квітів. «Слово до Лесі» прозвучить від міської влади та тих, хто на прикладі її життя і творчості будує життя своє.
1 серпня за домовленістю з Н.Ю.Тереховою, директором київських музеїв видатних діячів української культури Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Миколи Старицького і Лесі Українки, делегація від Новограда-Волинського візьме участь у скорботному зібранні, що пройде на могилі Лесі Українки на Байковому кладовищі.
Л.ГАММА, начальник відділу культури і туризму міської ради