ПРОЕКТ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ В ДІЇ

ПРОЕКТ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ В ДІЇ

\"ПРОЕКТУ жовтні минулого року група українських гімназистів і вчителів німецької мови знаходилась в рамках діючого з 1999 року проекту міжшкільного учнівського обміну на стажуванні впродовж двох тижнів у гімназії міста Візентайд (Баварія). У першій половині квітня цього року 14 німецьких гімназистів на чолі з двома вчителями Мартіною Шенк (керівник групи) і Мікелєм Грасалєм були в гостях у старшокласників Новоград-Волинської міської гімназії ім.Лесі Українки.
Як ведеться, проживання наших німецьких друзів було організовано в сім’ях їхніх українських однолітків. Німецьким учням і викладачам запропонована обширна програма, головним змістом якої було ознайомлення із системою шкільництва в Україні, її розвитком і здобутками. Тому німецькі учні відвідували не лише уроки німецької та англійської мови, але й математики, хімії, фізики, фізкультури, малювання в середній і старшій ланках навчання.
Окрім того, для німецьких і українських учнів організовувались спільні навчально-краєзнавчі екскурсії в різні міста України. Так, у Києві вони відвідали Верховну Раду і Національний технічний університет «КПІ», ознайомилися з історичною частиною української столиці, пам’ятками культури і зодчества: Софіївським собором, Андріївською церквою, Золотими воротами. В місті Острог німецькі та українські учні зустрілися із студентами тамтешньої Української національної академії, побували в культурно-історичному комплексі «Замок князів Острозьких», відвідали музей українських стародруків, чоловічий монастир в с.Межиріччя та жіночий в м.Корець. А ще були екскурсії до унікального музею коштовного і декоративного каміння у Володарськ-Волинському і Космонавтики — в Житомирі; прогулянка міським парком і вулицями древнього Коростеня.
Німецькі та українські учні ознайомилися з історією древнього Звягеля, гуляли мальовничими берегами річки Случ, де мали змогу оглянути систему військових укріплень, збудованих в 30-х роках минулого століття, зустрітися із школярами міського колегіуму, взяти участь в інтелектуальній грі «Що? Де? Коли?», спортивних змаганнях і вечорах відпочинку. За два тижні німецькі та українські гімназисти не лише покращили рівень свого спілкування, але й здружилися, тому прощання було із сльозами на очах.
За час свого перебування німецькі учні та викладачі переконалися, що українська система освіти поступово інтегрується в загальноєвропейську освітню систему, проте матеріальне забезпечення навчально-виховного процесу у нас бажає бути кращим. Також подив викликали в німецьких гостей байдуже ставлення українців до проблем захисту природи (місто і його околиці потерпали від сміття), диких і домашніх тварин (грабіжницьке нищення всього живого в лісах і ріках браконьєрами), якості доріг і вулиць.
Зацікавленість у підтримці проекту взаємного обміну між німецькими та українськими гімназистами виявили голова облдержадміністрації Ю.В.Забела та Новоград-Волинський міський голова М.П.Боровець, який влаштував прийом для німецьких учнів та викладачів.
Слід назвати також місцевих підприємців, які допомогли профінансувати спільні екскурсії до музеїв, ряд виховних заходів для німецьких і українських школярів. Це, зокрема, В.І.Перерва, С.В.Зубар, О.Г.Слободянюк, Т.К.Махновецька, В.Г.Лук’янчук та багато інших.
Німецькі учні і викладачі на прощальному вечорі щиро дякували за організацію їхнього перебування у Новограді-Волинському і запросили своїх українських однолітків у жовтні відвідати з візитом їхню гімназію. Слід відзначити, що Новоград-Волинська гімназія на сьогодні — єдиний середній навчальний заклад в Україні, учням якого уряди Німеччини і Баварії паритетно фінансують проїзд до Німеччини, безкоштовне перебування, харчування та екскурсії німецькими містами.
Як наслідок такої співпраці, — старшокласники міської гімназії вибороли на обласній олімпіаді в лютому цього року одне перше, одне друге і три третіх призових місця з німецької мови; високе призове місце на обласному конкурсі-захисті в рамках МАН зайняла також дослідницька робота члена гуртка німецької мови Слободської Тетяни. Матеріали цієї роботи друкуватимуться в наукових збірниках Німеччини та України.
В.ВІТРЕНКО, вчитель німецької мови ЗНВО, керівник проекту, депутат обласної ради