«Лесині джерела-2019»: оргкомітет вніс корективи у концепцію свята

«Лесині джерела-2019»: оргкомітет вніс корективи у концепцію свята

\"«ЛесиніОргкомітет свята «Лесині джерела» цьогоріч спробував врахувати критику містян, яка в попередні роки ставала дедалі потужнішою, і вніс корективи в організацію. До числа організаторів залучили тих, хто свято критикував, а вислухавши пропозиції, дещо оновили концепцію «Джерел». Зокрема, виготовили фірмові футболки з емблемою свята та сувенірну продукцію, запросили на головний концерт популярний гурт «Тартак» та реп-виконавця Артема Лоїка, більше місця виділили під «Містечко майстрів», а фуд-зону перенесли «з очей» за Палац культури. «Вперше у парку на святі пахло літом, дитячим сміхом, веселим гомоном і не смерділо шашликом та перегаром», — написали у ФБ. Слід сказати, свято отримало багато схвальних відгуків.
Не обійшлося і без неприємних сюрпризів. Зокрема, урочисте відкриття у Палаці культури здивувало найменшою за усі роки проведення кількістю глядачів у залі, літературно-мистецькі заходи у музеях продовжують збирати все менше шанувальників, а комунальники вкотре не впоралися з кількістю сміття, яке навіть під носом у влади — під Будинком рад, вивалювалося з урн. Далі — про свято очима відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.

\"«ЛесиніУ Новограді-Волинському 32 роки тому було започатковане Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» — на знак вшанування геніальної землячки Лесі Українки.
На площі Лесі Українки 26 липня відбулося урочисте відкриття, на яке прибули зарубіжні делегації з Грузії, Польщі та Білорусії, з Гадяча Полтавської області — батьківщини Олени Пчілки, матері Лесі Українки, та дружніх міст України.
У Палаці культури пройшов літературно-музичний вечір за циклом поезій Лесі Українки «Сім струн». Глядачам було представлено висвітлення багатобарвного творчого світу Лесі Українки, її філософія життя та безмежна глибина поетичної душі. У програмі вечора лунали уривки творів Лесі Українки, поєднані з її поезією та піснями у виконанні учнів та викладачів Школи мистецтв, творчих колективів та місцевих аматорів народної творчості.
\"«ЛесиніУ Музеї родини Косачів відбулася мистецька акція «Узори Олени Пчілки», яка об’єднала навколо себе шанувальників літературного слова й образотворчого мистецтва. У директора музею Людмили Гамми виникла ідея — вишити рушник, зібраними Оленою Пчілкою у Звягельському повіті узорами. Роботу над рушником, завдовжки 24 метри, розпочато декілька місяців тому. Долучитися до вишивання може кожен охочий, завітавши до Музею родини Косачів.
У музеї Лесі Українки пройшла літературно-музична зустріч «Жіночий портрет за творами Лесі Українки». У вітальні зібралися успішні жінки, які самовідданою працею піднялися на той рівень жіноцтва, про який мріяла наша славна землячка, — очолюють керівні посади, є активними у професійній сфері та політичному житті.
\"«ЛесиніУ Музеї родини Косачів відбулась екскурсійно-мистецька програма «На щасливому березі згадають нас». Унікальні історії про членів родини Косачів, зокрема про старшого брата Лариси Косач (Лесі Українки) Михайла Косача (Михайла Обачного) та про її матір Ольгу Косач (Олену Пчілку), оповідали літературознавець Лариса Мірошниченко, провідний фахівець з екологічної освіти, рекреації та туризму регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» Олександр Зозуля, краєзнавець Ліна Наумець та завідувач науково-дослідного відділу з вивчення життя і творчості Лесі Українки Музею видатних діячів української культури Ірина Щукіна.
У музеї презентували виставку документів із архіву Михайла Косача. Літературознавець Лариса Мірошниченко передала музею унікальний архів, який використовувала під час написання книги про старшого брата Лесі Українки, яка була видана за кошт міського бюджету.
\"«ЛесиніТакож у музеї діє фотовиставка з нагоди 20-річчя установи, де представлені світлини різних років роботи та виставка «Льонарство Звягельщини».
У краєзнавчому музеї презентовано виставку робіт художниці з Кременця Світлани Ткачук «Митці, поєднані Волинню» та фоторепродукцію Почаївського історико-художнього музею «Почаїв. Паралелі історії».
27 липня відбулося вручення премій імені Лесі Українки. Лауреатами обласної літературно-мистецької премії 2019-го року стали:
\"«Лесиніномінація «Література»:
— Микола Якович Ярмолюк — пенсіонер, член Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України;
номінація «Дослідження і пропаганда творчої спадщини Лесі Українки»:
— Людмила Вікторівна Онищук — директор міської централізованої бібліотечної системи;
— Лілія Володимирівна Полтавченко — директор Школи мистецтв;
номінація «Музична культура та виконавська майстерність»:
— Інна Петрівна Бурдейна — керівник і балетмейстер Центру танцю «AVANTE»;
номінація «Образотворче мистецтво»:
— Галина Володимирівна Ямчинська — доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання ЖДУ ім.І.Я.Франка;
— Ольга Олександрівна Дзюрбей — заслужений майстер народної творчості України.
\"«Лесині \"«Лесині
У великій залі Будинку рад міський голова Віктор Весельський провів офіційний прийом іноземних делегацій та гостей. На свято завітали три зарубіжні делегації з м.Хашурі (Грузія) на чолі з Таріелом Гоголадзе, з м.Ломжа (Польща) на чолі із заступником президента міста Анджеєм Стипулковським та з м.Рогачева (Білорусь) на чолі із заступником голови Рогачівського райвиконкому Павлом Березинським. Також Новоград вітав делегації з дружніх міст України.
Крім того, у заході взяли участь переможець виборчих перегонів у 65-му окрузі Дмитро Костюк, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, представник директорату державної мовної політики Міністерства культури України Віктор Коврей.
\"«ЛесиніМісцева майстриня Наталія Ковнацька отримала почесне посвідчення про присвоєння звання «Майстер народної творчості» за досягнуті успіхи у відродженні, збереженні та популяризації самобутнього народного мистецтва та етнографії рідного краю. Виставка майстрині була розміщена у холі великої зали Будинку рад, а надалі перенесена до краєзнавчого музею.
У міському Палаці культури пройшов Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки». Участь у ньому взяли понад 20 конкурсантів, а найстаршій виповнилося 83 роки. Згідно з рішенням професійного журі, переможцями стали:
— у молодшій віковій категорії — Авак Бабаханян, селище Тиврів, Вінницька обл.;
— у середній віковій категорії — Софія Лазарчук, селище Степань, Рівненська обл.;
— у старшій віковій категорії — Таїсія Євтушок, с.Червона Воля, Новоград-Волинський район.
\"«ЛесиніДиплом отримала найстарша учасниця 1936-го р.н. — Уляна Нестеренко (с.Сердюки, Олевського району). Диплом «За оригінальний костюм (традиційність одягу відповідної місцевості)» отримала Аліна Головенко (м.Олевськ).
Володарем «Гран-прі» стала Н.С.Клопотенко з села Червоної Волі Новоград-Волинського району.
У Музеї родини Косачів відбувся ХІV всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім.Лесі Українки. У заході взяли участь 23 учасники, професійні актори театрів та концертних організацій, студенти навчальних закладів, пов’язаних зі спеціальностями культури і мистецтва з різних куточків України.
Перше місце та грошову винагороду (3 тис. грн) виборов Остап Жежерун (м.Луцьк), друге місце (2 тис. грн) розділили Анастасія Назарова (м.Київ) та Анастасія Бортнік (м.Луцьк), третє місце (1 тис. грн) — Юлія Гаврилюк (м.Луцьк) та Віолетта Домарєва (м.Сєвєродонецьк). Гран-прі та приз у 4 тис. грн здобув Денис Контурський (м.Житомир).
\"«ЛесиніОхочі мали нагоду завітати у Музей родини Косачів на концерт фортепіанної музики від студента Житомирського музичного училища імені В.Косенка — Дениса Майструка, який зачарував присутніх чудовим виконанням творів відомих композиторів: Бетховена, Шопена, Косенка, Шуман-Листа.
На фортеці відбулося «Свято поліської вишиванки». У програмі — народні українські пісні, танці, театралізовані дійства та конкурси, майстер-класи та виставка ляльок-мотанок від Яніни Пухальської. Люди у вишиванках мали нагоду взяти участь у акції «Одягнемо, друже, вишиванку» та у дефіле-конкурсі. Також відбувся аукціон, на якому продавали рушник кінця XVIII століття, а кошти будуть передані дитині з важкою формою ДЦП.
\"«ЛесиніНа вулиці Шевченка працював святковий ярмарок, а в міському Парку культури та відпочинку розгорнулися «Містечко майстрів», дитячі розваги, виставки, майстер-класи, фуд-зони зі смаколиками.На сценах навпроти входу у парк, на проїзній частині, на площі Лесі Українки та на території фортеці виступали творчі колективи та місцеві аматори народної творчості. Також на території фортеці було розміщено фуд-зону.
Надвечір на площі Лесі Українки з урочистим вітанням звернувся міський голова Віктор Весельський та відбувся святковий концерт. Очільник міста із заступником міського голови, головою оргкомітету свята Оксаною Гвозденко вручив найвищі нагороди міста.
\"«ЛесиніВідзнакою орден «Звягель» нагороджені:
— Володимир Серафимович Лиманець — місцевий художник та громадський діяч;
— Володимир Васильович Крикота — голова первинної ветеранської організації «Авіатор», член президії міської організації ветеранів, голова комісії зв’язків з громадськістю міської організації ветеранів.
Звання «Почесний громадянин Новограда-Волинського» отримали:
— Адам Лукич Лосовський — ветеран праці, голова наглядової Ради ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», член ради старійшин міста;
— Іван Лукич Тригуб — викладач вищої категорії, викладач-методист з історії та суспільствознавства.
\"«ЛесиніНа головній сцені з музичними вітаннями виступили хореографічні і вокальні колективи та виконавці. Півтори години заряджав неймовірною енергетикою популярний український гурт «Тартак» (лідер гурту — Олександр Положинський). Завершив концерт український репер Артем Лоїк.
У третій день свята, 28 липня, відбувся гала-концерт«Обдарована молодь — гордість міста».
Розпочала концерт гостя з Миколаєва — Олександра Казакова, фіналістка телепроекту «Голос країни-6». Також привітали новоград-волинців і гостей міста: хореографічний ансамбль естрадного танцю «Шакті» (керівник — Ольга Захарова), народний дитячий ансамбль танцю «Веселка» (керівник — Катерина Рудакова), зразковий дитячий фольклорний ансамбль «Ордана» (керівник — Віра Матвійчук), хореографічний ансамбль «Звягельчанка» (керівник — Тетяна Щурук), солістки зразкового фольклорного ансамблю «Мальва» Палацу дітей та молоді — Анастасія Кіпер та Валерія Юрчук, хореографічний ансамбль «Лілея» із ЗОШ № 9 (керівник — Лариса Федорчук), народний ансамбль пісні і танцю «Полісся» (керівник — Світлана Світельська-Дірко), дует Іванни Пасічник та Івана Лося, а також виконавці: Марія Синиця, Марина Гуменюк, Альона Бойко, Яна Соболєва, Марія Обухова, Наталка Мінгалєєва, Павло Буковський, Ксенія Назаренко, Діана Кочук, Вікторія Шамшур.
У рамках свята було підведено підсумки першого відкритого конкурсу малюнків «Палітра Лесиного краю», який пройшов напередодні. Участь у конкурсі взяли понад 40 юних художників, які через образотворче мистецтво відтворили творчість Лесі Українки та родини Косачів.
Почесну місію відзначення кращих виконала заступник міського голови Оксана Гвозденко. Перше місце здобули Юлія Подолянчук та Вероніка Конофольська; друге — Денис Москучук та Надія Стефанішина; третє — Вероніка Благодир та Марина Сусловець.
\"«Лесині \"«Лесині
Також відбулося глядацьке голосування за найкращий малюнок. Відвідувачі виставки віддали симпатії Софії Заліській. Усі нагороджені одержали пам’ятні подарунки.
Надвечір відбувся концерт «Рок просто неба» за участю гуртів «Захід» (м.Миколаїв), «Лю.Ди» (м.Київ), «FoFan» (м.Житомир) та «FireFlies» (м.Новоград-Волинський). Музиканти неабияк запалили публіку, яка бурхливими емоціями зустрічала виступи. Гурти вразили неймовірною харизмою, зарядили усіх драйвом та подарували задоволення від музики.
Головний режисер свята «Лесині джерела» Ірина Панасюк сказала: «Нам дуже приємно, що сьогодні у нашому місті вперше відбувається рок-концерт під відкритим небом. Від оргкомітету свята дозвольте подякувати артистам, які приїхали до нас, та організаторам концерту».
У музеях міста, як в попередні два дні, працювали виставки та екскурсії.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради