Відповіді священика

— Що робити, якщо не бачиш сенсу в житті?
Відповідь: Якого сенсу ви шукаєте? Хто вам нашіптує, що сенсу немає? Виглядає, що диявол заволодів вашими думками і хоче вас погубити. Навіть якщо ви тут на Землі сто років будете терпіти і мучитися, — це легше, ніж один день у пеклі. Бог дав людині розум (щоб ми пізнавали Бога і світ) та волю, щоб ми могли вибирати, що нам думати, що робити, що говорити. У будь-якій ситуації є вибір: любити чи ненавидіти, радіти чи сумувати, гніватися чи прощати... Від вашого вибору залежить ваше майбутнє. А тепер дайте собі відповідь: чому я вибрав (вибрала) думати, що сенсу в житті немає? І тепер виберіть думати, що сенс у житті є. А це — жити для Бога, любити Бога і ближніх, робити добро.
— Дошлюбний секс, як на це реагує церква?
Відповідь: Щоб це стверджувати, потрібно мати докази. Доказами є реальні факти (бути учасником, бачити своїми очима, мати фото або відеоматеріал). Якщо про це всі говорять, — це не доказ, а думка певного числа людей. Церква завжди навчала, що дошлюбний секс є тяжким гріхом.
— Чи може рідна сестра бути свідком шлюбу?
Відповідь: свідком може бути будь-яка людина, яка досягла певного віку (зазвичай від 16 років), є повносправною та дієздатною.
— Яку молитву потрібно читати за чоловіка, щоб не пив?
Відповідь: Можна читати будь-які молитви, бо ціль кожної молитви — налаштувати на любов до Бога і до ближнього.
— Які молитви читати вагітній для збереження та щасливого проходження вагітності?
Відповідь: Можна читати будь-які молитви, бо кожна з них налаштовує людину на любов до Бога і до ближнього.
— Турбують нечисті думки. Що мені робити, щоб цього позбутися?
Відповідь: Такі думки святі Отці називали спокусами. Вони можуть приходити до кожного, але коли людина не звертає на них увагу, — вони зникають. Якщо ж затримує увагу на них, — вони можуть приходити частіше. Спробуйте всю увагу звертати на текст молитви. Монахи, щоб не думати про це, мали дві справи: молитва (тут входило читання книг чи переписування, або навчання) та фізична праця.
— Чи можна розірвати церковний шлюб із людиною, з якою не проживаєш 25 років?
Відповідь: Це називається уневажнення подружжя. Це можливо за рішенням церковного суду. За детальними роз’ясненнями можна звернутися до свого священика.
— Мене постійно супроводжує невдача. Таке враження, що дуже хтось позаздрив. Порадьте, що робити?
Відповідь: Перестаньте думати, що вам хтось заздрить, і постійно дякуйте Богові за все, що маєте.