На громадських слуханнях у Барвинівці аплодували рішенню щодо «Бетеку»

30 листопада в Барвинівці відбулися громадські слухання щодо надання згоди на отримання підприємством «Бетек» дозволу на викид забруднювальних речовин унаслідок роботи двох протиградових установок.
Нагадаємо, «Бетек» займається вирощуванням лохини. Якість урожаю напряму залежить від погодних умов. Тож підприємство використовує дві завезені з країн Європи протиградові установки, які діють на хмари, що містять град.
Саме з роботою цих установок частина жителів навколишніх сіл пов’язує тривалі періоди відсутності дощів. Як наслідок — низькі врожаї. Зокрема, обурені власники дачних ділянок у Гульську, які також стали учасниками громадських слухань.
Як пояснив юрисконсульт «Бетеку» Андрій Пучков, підприємство має дозвіл на викиди в атмосферу забруднювадбних речовин, пов’язані з роботою всього обладнання й устаткування, крім протиградових установок. Зараз же, зважаючи на постійний суспільний резонанс, «Бетек» проходить процедуру отримання відповідних дозволів і для згаданих установок. Громадські слухання — один із етапів.
Андрій Пучков запевнив, що підприємство пройшло всі можливі перевірки, унаслідок яких отримало підтвердження, що на межі санітарно-захисної зони концентрація азоту (однієї з головних діючих речовин в установках) не перевищує допустимі норми. Крім цього, за словами юрисконсульта «Бетеку», протиградові установки жодним чином не впливають на кількість опадів, вони лише перетворюють град на дощ.
Учасник громадських слухань Микола Мартинюк зауважив, що він знайшов інформацію, де йдеться, що в Німеччині суд за позовом фермерів заборонив підприємству «Фольк-
сваген» використовувати протиградові установки для захисту свіжопофарбованих автомобілів. Тобто, якщо суд такої педантичної, з точки зору дотримання законності, країни став на бік фермерів, можливо, щось таки не так із роботою подібних установок.
Натомість Андрій Пучков додав, що протиградові установки застосовуються у світі вже понад 40 років на чотирьох континентах. Зокрема, у Польщі й Голландії, з якою «Бетек» підтримує партнерські відносити, проводить обмін делегаціями, а закордонні партнери, яким експортується лохина (90% йде на експорт), дуже прискіпливі — якби щось було не гаразд із екологією, то, мовляв, вони б не купували готовий продукт.
Делегація дачників із Гульська в складі одинадцяти осіб усіляко закликала громаду Барвинівки не давати дозволу «Бетеку». Вимагали, аби підприємство використовувало інші способи для захисту рослин — протиградові сітки, або хоча б менше стріляли по хмарах. Але рішення громадських слухань було майже одноголосне: 141 — «за» надання дозволу із 151 зареєстрованого учасника. Такий результат барвинівчани зустріли оплесками.
Аргументи жителів Барвинівки прості й очевидні: «Бетек» створив для них робочі місця, дозволяючи непогано заробити. «Їхній урожай — це зарплата тих, хто сидить тут у залі», — зазначив Микола Гордійчук, староста села. Він же додав, що минулого літа, коли над районом прокотився буревій, у Барвинівці випало достатньо опадів, щоб стверджувати, що протиградові установки на кількість води в хмарах не вплинули.
Крім цього, підприємство планує профінансувати 10% від вартості будівництва дороги до села. Уже розроблено проект, який пройшов експертизу. Кошторисна вартість сягає
80 млн грн, які планують отримати з обласного бюджету.
Олег БРЮХАНОВ