«Створіть умови в інших школах, а тоді переводьте туди учнів!»: батьки проти ліквідації початкової та середньої школи в ліцеї №1

«Створіть умови в інших школах, а тоді переводьте туди учнів!»: батьки проти ліквідації початкової та середньої школи в ліцеї №1

«Нічого всупереч громаді зроблено не буде», — запевнила заступник міського голови Оксана Гвозденко під час зустрічі з батьками учнів ліцею №1. У вівторок, 11 лютого, вони прийшли під Будинок рад, стурбовані ідеями про реформування закладу. Мова йде про створення на його базі «вищої школи», що передбачає ліквідацію процесу навчання учнів 1-9 класів, котрі навчатимуться в інших школах. Ліцею управління освіти і науки запропонувало з наступного року не набирати перші класи. Проект у місті охрестили «сирим», а влада запевняє, що попереду — тривале обговорення й усі пропозиції вислухають.
Батьки ліцеїстів початкових класів зі змінами не згодні. Вважають, що в колишній гімназії створені найкращі умови в місті: «Ми не згодні віддавати своїх дітей до іншого навчального закладу. У ліцеї №1 навчаються цілими родинами. Ми не дамо знищити нашу школу, яку вчителі разом з батьками зробили такою, яка вона зараз є. Батьки мають право обирати заклад освіти для своїх дітей, і ми обираємо ліцей №1!».
Найбільша кількість переможців предметних олімпіад — одна з причин, чому розмови про створення «вищої школи» розпочали з ліцею №1. Позиція директора Юрія Рошки з приводу реформи однозначна: «Зберегти різнорівневий заклад та колектив». Голова комісії з питань реформування Оксана Гвозденко запевнила, що наразі розпочато процес обговорення. Зміни впроваджуватимуться з 2024 року, відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту». Лише після узгодження з педагогічними колективами, батьками та учнями їх розгляне міська рада.
— Нікуди від цього не дінемося, мають запрацювати нові стандарти, — пояснила на зустрічі з батьками Оксана Василівна. — Ця потреба зумовлена необхідністю покращити нарешті матеріально-технічну базу шкіл та якість освіти. Не секрет, що дедалі більше учнів змушені відвідувати репетиторів. Освіта має змінюватися. Якщо в 5-му класі ще можна провести урок із крейдою в руках, то в старшій школі вже не вдасться таким чином дати сучасні знання. А навчальне обладнання дороге, і вчителів, які можуть викладати на високому рівні, теж не 100%. Повірте, коли запрацюють нові державні стандарти, тоді учні не бігатимуть щоденно до репетиторів.
Згідно з новим законом, початковою освітою має бути забезпечений кожен мікрорайон, тому початкова ланка має залишитися в таких районах, як «Болгарбуд», кар’єр, «Дружба». У центрі ж виникає прецедент, коли три навчальні заклади розташовані поруч (ліцей №1, школи №2 і №5). На їх базі буде зручніше реформувати освітній процес, — вирішили в управлінні освіти і науки.
— Це передбачає реформа, і ми змушені будемо це зробити, — пояснила Оксана Василівна. — У реформі нічого поганого немає, вона спрямована на підвищення якості освіти наших школярів. Усі заклади ми не можемо забезпечити найкращою базою, зможемо бодай одну школу — добре. Коли пройде ознайомлення зі змінами в колективах, можливо, ви самі запропонуєте, який заклад є кращим варіантом. Там будуть створені найкращі навчальні кабінети і працюватимуть найкращі вчителі. Уже сьогодні маємо розпочинати роботу з формування запитів. Для учнів ліцею, які навчаються в 1-11 класах, наразі нічого не зміниться, — запевнила заступник міського голови.
Батьків, які переживають, що за них вже все вирішено і що вони тепер знаходитимуться «на пороховій діжці», Оксана Василівна запевнила: «Ніхто не створить нічого, якщо цього не захоче громада».
— Створіть у школах умови, щоб не страшно було переводити дітей, щоб ми бачили зміни! — закликали владу батьки початкових класів ліцею. Інші просять управління освіти і науки детально розповісти про реформу, бо інформації дуже мало.
Зрештою, це стосується всіх шкіл міста, тож «Звягелю» цікаво буде вислухати на своїх шпальтах різні думки освітян та батьків із цього приводу.
Юлія КЛИМЧУК