Незахищені та обурені: медики чекають, що керівництво лікарні почує їх проблеми

Незахищені та обурені: медики чекають, що керівництво лікарні почує їх проблеми

Усі наші медпрацівники сьогодні щодня ризикують на фронті Covid-19. Незалежно від того, йдеться про керівників закладів, лікарів, медсестер чи санітарок. Ступінь відповідальності й ризику кожного з них усвідомлюють містяни (ті, котрі дотримуються карантину), це розуміють волонтери, котрі створили благодійний рахунок для допомоги, щоб зібрати в місті кошти на необхідні захисні ресурси.
Панікувати чи конфліктувати в цій ситуації не варто, натомість коли у відділенні гінекології в поліклініці з’явився надпис «Кабінет для прийому пацієнтів із симптомами ГРВІ на період пандемії коронавірусної хвороби», то колектив збунтувався. І звернувся до нашої редакції з проханням розповісти про проблеми.
Медики повідомили, що самі шиють собі маски, що 40 мл антисептика їм видали одноразово на чотирьох працівників, а тут, у такій близькості, — реальна небезпека. В умовах такої критичної незахищеності можна зрозуміти переживання за себе та рідних і хвилювання медичних працівників щодо найбільш вразливих категорій: вагітних жінок, котрі приходять на огляди, та пацієнток із онкопатологіями, ослаблених хіміотерапіями.
Персонал відділення гінекології всерйоз занепокоєний ситуацією і звертається до керівництва міськрайТМО почути їх та пацієнтів.
«Шановна міська владо! — підключилися до медиків у мережі стурбовані містяни. — Дайте пояснення, як можна було відкрити кабінет для хворих на Covid-19 в акушерському відділенні Новоград-Волинської лікарні? Дайте пояснення, чи захищений медперсонал і пацієнтки?».
«Звягель» звернувся за коментарем в лікарню, але зрозуміло нам стало головне: реформи спричинили багато бюрократичних змін, появу ще більшої кількості начальників, але про належну якість медицини досі не можна говорити.
Після скарг та заяв персоналу в коридорі з’явилася плівка-перегородка, а пацієнтки відтепер заходитимуть на прийом із боку дитячого відділення поліклініки. Дуже хочеться вірити, що в цій ситуації буде знайдене правильне рішення, яке заспокоїть медперсонал і дасть змогу йому повноцінно працювати в умовах карантину. Містяни активно підключилися до порятунку медиків, жертвуючи кошти на благодійний рахунок, зрозумівши, що порятунок потопельників — справа рук їх самих.
Активісти прозвітували 7 квітня, що назбирали 20 тисяч гривень, які надіслали майже 70 людей, — розповів засновник рахунку Григорій Кузьмич. Аби закупити сучасні респіратори, потрібно ще 15 тисяч: «За два тижні ми ледь знайшли постачальника із завищеною, але в порівнянні з іншими, адекватною ціною на респіратори з клапаном, найвищого третього рівня захисту «Бук-3К» за ціною 175 грн шт., але мінімальна партія — 400 шт. Найдешевший аналог на prom.ua через небувалий ажіотаж на респіратори коштує 250 грн. Самі придбати таку кількість не осилимо, постараємося хоча б назбирати на половину ящика, 200 шт. (35 тис. грн). Шукаємо благодійні фонди та організації, які могли б забрати іншу половину респіраторів. Виникла ідея запустити челендж. Проходьте за посиланням і долучайтеся: covid19.zvyagel.org/challenge».
Реквізити ПриватБанку: р/р UA453117440000026006055801007 ЄДРПОУ 39570121 Отримувач: БФ «Звягель Благодійний».
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі